Turkisblått i hagen

Svømmebasseng nær helårsboligen er en drøm for mange og kan erstatte lengselen etter både sommerhus og middelhavsstemning. En "blå vannjuvel" utendørs sammen med en herlig terrasse og et lysthus vil skape stor sommerlykke.

Det åttekantet lysthuset har plass til åtte personer. Nær bassenget ligger et badstuhus, så her bades det utendørs til langt utpå høsten Et skikkelig bra bassengmiljø bør være hagens midtpunkt, der man kan ha plass til selskap, grilling, dans og lek både på dag og kveldstid gjennom hele sommeren.

Selve bassenget kan bygges på mange ulike måter. Man kan ha veggstamme av trykkimpregnert tre eller rustfritt stål som innvendig er kledd med vinylplast. Bassenget kan være nedgravd i jorden eller sprengt ned i fjell, noe som krever et større inngrep. Et slik basseng kan flislegges i sin helhet. Formen på svømmebassenget kan være rund, oval, rektangulær eller mangekantet. Området rundt bassenget kan være en del av terrassegulvet, som kan bygges av tre, klinker eller stein.

Realisert drøm
Familien Nord har en solfylt, høyt beliggende fjelltomt på om lag 1200 kvadratmeter. De ville skape sommerparadis stemning på tomten sin og bestemte seg for å sprenge ut plass til svømmebasseng i det kuperte fjellterrenget nær huset.

Bassenget som fikk plass her måler 4 x 8 x 2 meter, med en dybde på 1,6 meter. Ut mot veien mot sydøst ble fjelltomten renset for jord og vegetasjon. Den store treterrassen ble skreddersydd til fjellet rundt bassenget. Fra husets eksisterende uteplass ble det bygget en trapp ned til bassengnivået.

I motsatt retning ble det bygget et åttekantet lysthus med smårutete vinduer. Her er det plass til åtte middagsgjester med krystall-lysekrone som henger over det runde bordet. Lysthuset og det sjarmerende 20-talls huset er inspirasjonskilden til den lange skjermveggen som er bygget rundt bassenget med smårutede vindusruter.

Samtidig ble det bygget en badstue i huset, som gjør det mulig på kjølige høstkvelder å svømme på ryggen i bassenget og titte opp på stjernene utendørs, etter badstubadet. Det er virkelig en fornøyelse.

Den lange innglasserte skjermveggen rundt bassenget beskytter både mot innsyn og vind.Den lange innglasserte skjermveggen rundt bassenget beskytter både mot innsyn og vind.

Undervannsbelysning
Utsikt mot utemiljøet kan nytes fra husets stue og fra den allerede eksisterende terrassen. Spesielt vakkert er det på kveldstid når undervannsbelysningen er satt på sammen med tente, lave lykter som er plassert innimellom prydbuskene.

All teknisk installasjon er bygget inn i bolighusets kjellerdel. Nedenfor bassenget er det sådd ny gressplen, og foran skjermveggen med store glassflater er det plantet 2 meter høye busker og bambustre på 175 cm for å skape skjærgårdsstemning og som hindrer for innsyn mot bassenganlegget.

Rundt deler av skjermbrettet er det bygget en 70 cm høy trappeavsats ned til gressplenen. Langs med denne delen av anlegget er det plantet Rhododendron. Bassengterrassen har generøs plass til solstoler, sittegrupper og grillkjøkken.

Kostnader:

Bassengsystem: ca kr 150.000,-

Lysthus, terrasse og snekring: ca kr 150.000,-

Utgraving, planter, hagearbeid og konsulenthonorar: ca kr 220.000,-

Totalt: kr 520.000,-