Sommeridyll – med badedrøm under åpen himmel

På Randøya utenfor Kristiansand er det bilfritt året rundt. Noen familier er fastboende på øya, i nybygde hus oppført i gammel sørlandsstil. Og her er det bare 5 meter til nærmeste vannhull, et herlig utendørs svømmebasseng.

– Det er fantastisk å bo her ute, utbryter huseier Hilde, som sammen med sin mann og to barn bor på den idylliske sørlandsøya uten veiforbindelse til fastlandet. Med egen båt slipper de heldigvis å være avhengig av faste ferjetider. Eiendommen har unik utsikt utover Kvåsefjorden og mot Skagerak. Husets eiere er født og oppvokst i Kristiansand og slo raskt til da det ble lagt ut tomter for salg på en av Sørlandets vakreste øyer i 1984. Paret fikk napp på drømmetomten og bestemte seg for å bygge hus i gammel sørlandsstil. Etter mange ekspedisjoner i skjærgården på jakt etter sjarmerende sørlandshus med vakre bygningsdetaljer, fant de etter hvert fort ut hvordan huset deres skulle være. De begynte å tegne ned det de så og formet til slutt sitt eget favoritthus.  Eierne av tomten er i den heldige situasjon at deres fedre er byggmestere. Dermed fikk de gratis fagassistanse da ideene skulle  realiseres.

 

 

bildetekst
 

Sterk egeninnsats

I løpet av to år stod huset ferdig. Da hadde ekteparet gjort mesteparten av byggearbeidet selv.

– Den tyngste jobben var å få materialene opp til tomten, forteller Hilde. Uten veiforbindelse måtte byggevarene transp-orteres med båt og lekter og heises i land. Med håndkraft og en liten traktor ble varene fraktet opp til byggeplassen. De har også saget til alle materialene selv, ved å låne maskiner på et sagbruk.

– Vi har jobbet masse for å få dette til. Nå nyter vi resultatet, sier ekteparet. 

For et par år siden bestemte de seg for å bygge utendørs svømmebasseng på den ett mål store tomten. Arealet til herligheten ble sprengt ut, og et eget, lite hus til oppvarmingspumper og renseanlegg ble samtidig bygget. Barna på åtte og elleve år elsker nå å boltre seg i det oppvarmede bassenget som måler 10×5 meter med dybde på 1.70 meter. Badebassenget med himmelen som tak er en populær sosial sommerarena for familien, og ikke minst for besøkende gjester. Badedrømmen ute i det fri er utvilsomt også blitt et vakkert skue på eiendommen.

bildetekst

Praktfull utsikt fra tomten på Randøya nytes gjerne herifra. Hvitmalte hage-møbler kommer fra Smart club, malt med flere strøk «shipolin» skipsmaling fra Jotun, for å tåle slitasje fra vær og vind.

Solfylte uteplasser

Under terrassegulvet i skifer er det lagt sorte vannrør som fanger opp solvarmen, for å holde bassengvannet varmt. På Randøya er de velsignet med mange soldager i året, og de fleste måltider nytes utendørs når været tillater det. Nær svømmebassenget står teakhagemøbler av god kvalitet, som tåler vannsprøyt og sterke stråler fra solen. På gressplenen rett utenfor hagedøren har Hilde plassert hvite hagemøbler påført strøk med solid shipolien skipsmaling fra Jotun. Opp-rinnelig var dette slitne og brune hard-wood-møbler. Malingen gjør møblene like gode som nye og de tåler å stå ute i regnvær og blåst. I tillegg er utemøblene lette å vaske.

Utvendig er huset malt med okergul maling fra Norrøn. Alle vinduer er koblede, og dørene er også i nostalgisk stil laget av firmaet Hansen & Justnæs i Kristiansand. Taket er dekket med hard og gammel «Fredrikstad» takstein.

bildetekst

Lyst og stort allrom befinner seg i husets første etasje. Kjøkkeninnredning er fra danske Hanstholm. Vegger og gulv er malt i lys beige med Jotuns farge, S 2005-Y40R. Spisebordet, sofabenk og stoler er laget av Terje Strømodden i Skien.

250 kvadratmeter

Huset har i alt tre etasjer. Dette ser man først på baksiden av bygningen, som er høyest fra denne kanten fordi tomten skråner. På fremsiden vises kun andre etasje og loft. Totalt er boligens areal på 250 kvadratmeter. I kjelleretasjen har eierne innredet sommerhybel, bad, hobbyrom, gang og vaskerom. Hoved-etasjen inneholder en bestestue, bad, gang og kjøkken-allrom. Loftetasjen består av tre soverom, loftstue og bad. Mesteparten av møblene i huset er gammelt arvegods, eller saker og ting som er kjøpt på loppemarked. En del pynteting er moderne for å skape kontraster i interiøret.

-Huset vårt et typisk brukshjem for en aktiv familie, sier Hilde Frustøl, som er mest opptatt av å fremheve eiendommens unike beliggenhet med himmelsk utsikt over sørlandsk skjærgård. Og stillheten som kun avbrytes av måkeskrik og motortøffing fra båtene.