Ikke bare-bare å bygge basseng innendørs

Mange har lyst til å forlenge badesesongen ved å bygge basseng innendørs, men det gjelder å tenke seg nøye om før man går i gang med en slik investering. Vi har listet de fem største utfordringene.

<!– –>

1. Krav til materialet

Å bygge basseng er ikke noe selv den nevenyttige bør sette i gang med selv. Et basseng setter store krav både til bygging og til alle valg av materialer under konstruksjonen: Betong, membran, keramiske fliser, stål og så videre.

Ulike materialer skal fungere sammen med hverandre, og det skal stor kunnskap til for å få gjort det riktig, uten fremtidige problemer.

2. Fukt

– Et av problemene med basseng, er fordamping av vannet, som så finner veien ut gjennom utettheter i vegger og tak. Et vanlig bolighus har ikke fuktsperrer som er tette nok, og da trekker varm fukt ut i isolasjon, treverk og andre fuktømfintlige materialer. Dermed øker risikoen både for råteskader samt mugg og sopp, sier Arne Nesje, seniorforsker ved SINTEF og ekspert på spa- og bassenganlegg.

3. Ventilasjon

Glem heller ikke at fordampningen fra vannet gir behov for ventilasjonsanlegg og avfuktingsanlegg.

– Uten ventilasjonsanlegg vil det for eksempel dugge og renne på vinduene, noe som kan ødelegge karmene. Det vil også føles klamt å oppholde seg i rommet, og det er neppe den opplevelsen du er ute etter, sier Nesje.

4. Vannkvalitet

Når vannet i bassenget holder rundt tretti grader, slik de fleste svømmebasseng gjør, gror bakterier godt hvis ikke man er nøye med kjemikaliebehandlingen av vannet.

– Vanlige huseiere har som regel ikke så god greie på hva som kreves, og vi har sett flere anlegg som er feilregulerte. For lite klor kan føre til bakterievekst, mens for mye klor kan være både ubehagelig og gi hud- og øyenreaksjoner hos de badende. Riktig vannbehandling er atskillig mer komplisert enn bare å helle i noen klortabletter av og til, understreker Nesje.

5. Energiforbruk

Et basseng som skal være stort nok til å svømme i, inneholder flere titusen liter med vann.

– Det koster ganske mye kontinuerlig å varme opp så mange liter vann. Et spørsmål man bør stille seg er om det er riktig å bruke så mye energi på et eget svømmebasseng. Har du tilgang på andre energikilder, som f.eks. pelletskjele, har du selvsagt anledning til å spare inn noe på strømmen, sier Nesje.