Cocktail-basseng – kombinasjonen av basseng og boblebad 

Billigere enn et svømmebasseng, mindre vedlikehold enn et boblebad og mer integrert i hagen eller på terrassen enn en stamp. Se den nyeste basseng-trenden: Cocktail-basseng.

Er du en av dem som har vurdert å skaffe deg et basseng, men synes det er litt for dyrt eller for mye vedlikehold? Eller kanskje du har vært inne på tanken om et boblebad, men synes boblene kan bli litt vel mye? Da er vi her for å introdusere deg til den rykende ferske trenden: Cocktail-basseng! 

Cocktail- basseng: Rykende fersk trend fra USA 

Pandemien har vært en stor faktor til at uterommet har blitt mer og mer populært å legge inn både penger, energi og tid i, for å finne gode og hyggelige løsninger. Prioriteringen om å gjøre det fint utenfor har blitt værende, til tross for at vi ikke er tvunget til å holde oss hjemme. 

Cocktailbassengets funksjon er ren avslapning. Foto: Getty Images

Trenden om cocktail pools startet i USA, hvor det også er blitt kalt spools – med betydninger som ‘spa pool’, ‘small pool’ eller ‘splash pool’. Ifølge det 100 år gamle magasinet Better Homes and Gardens, er formålet med et cocktail pool nedkjøling; men det kan justeres og tilrettelegges i forhold til hva dine preferanser og ønsker er. Typisk vil et cocktail pool være et nedbygget minibasseng som er mindre enn 4×4 meter og rundt 1 meter dypt, slik at du akkurat kan sette deg ned og få dekket kroppen. 

Prisen vil variere i forhold til hvor stort du velger å ha det, om du ønsker det utendørs eller innendørs, hva slags materiale det skal være laget av, om det skal være nedbygget eller frittstående og hva slags form du ønsker.

Nå nærmer trenden seg Skandinavia

Skandinavere verdsetter nemlig uterommet høyere nå enn hva de har gjort de siste årene, hvilket innebærer en høyere etterspørsel etter unike uteelementer til ulike behov. I den forbindelse har trenden om cocktail pools sakte begynt å bevege seg fra USA til Skandinavia. 

Den danske bassengleverandøren Poolonline.dk har arbeidet i mange år for å gi flere forbrukere den luksuriøse følelsen av å ha et basseng i hagen eller innendørs. Eieren av Poolonline, Martin Meier Pedersen, fortalte oss hvordan denne trenden ser ut til å migrere over til Skandinavia. Deres analyser av markedet, viser at det var en stigende etterspørsel etter cocktail pools’ funksjoner i 2022, uten at kunden visste at det var dette produktet de spurte etter. Flere og flere danske huseiere og forbrukere innenfor markedet for helse og velvære etterspurte nemlig mindre, billigere basseng både med og uten bobler, og dermed bestemte de seg nylig for å satse på cocktail pools. 

«Cocktail pools er vanligvis innebygget og uten bobler – men med muligheten for å personalisere den som du vil. Det er et mye billigere alternativ sammenlignet med et boblebad, hvor varmen fra den elektriske pumpen i et cocktail pool vanligvis varer 5-7 ganger lengre» forklarer Pedersen.

Foto: Poolonline

Forskjellen mellom bassenget, boblebadet og stampen

Ut fra vår forståelse, er ikke skillet mellom et basseng, boblebad og stamp innlysende stor – men det er noen forskjeller som kan være avgjørende for deg og dine interesser. 

Basseng

Bassenget er nedbygget i grunnen og laget for både svømming, nedkjøling og vannaktiviteter. Det er typisk 9×7 meter stort med en dybde på omlag 2 meter. Temperaturen varierer, men ligger som oftest på rundt 25-27 varmegrader. Det er vanlig å ha et område som er litt mindre dypt slik at man kan stå, men formålet er å svømme, og det er derfor ofte heller ikke massasjeelementer inkludert.

Boblebad

Et boblebad er typisk frittstående og kvadratisk mellom 2 til 2.5 meter på hver side, hvor formålet er å slappe av og bli massert enten for avslappende grunner eller for smertelindring. Temperaturen i et boblebad er elektrisk opphetet og ligger som oftest en del høyere enn et basseng, typisk på 37-40 varmegrader. På grunn av massasjefunksjonen sitter man ofte i ulike høyder for å målrette strålene etter ønske. 

Stamp

Stampen er et mer tradisjonelt frittstående alternativ, og fungerer også som en slags kombinasjon av basseng og boblebad. Ofte er det laget i tre, men i mer moderne tider er det også kommet modeller laget av plast og andre materialer. Vannet varmes opp ved hjelp av en vedovn. 

Cocktail Pool

Et cocktail pool kommer også i flere varianter hvor du kan velge enten å ha en nedkjølende eller varmende effekt. Dog vil det typisk være et nedbygget minibasseng, hvor formålet er å kunne slappe av og nyte selskapet av de rundt deg. Du svømmer ikke og får ikke massasje, og du vil sitte på lik linje med alle deltagere. Derav fikk det navnet cocktail pools, da man har muligheten til å kjøle seg ned i vannet med en drink – uten andre forstyrrelser. Det kan også ses i frittstående variant, hvor funksjonen mer eller mindre er det samme som en stamp – utenom oppvarmingsmetoden.

Er dette noe for deg? 

Dette passer derfor perfekt for deg som ikke har plass til et gigantisk basseng, men vil ha litt av den samme følelsen man ofte har når man står ved bassengkanten og hygger seg. Det er mer stilfullt og praktisk enn et oppblåsbart basseng, men etterlater seg ikke det samme avtrykket som et alminnelig basseng vil ha. På grunn av størrelsen, vil det naturligvis derfor også koste omtrent halvparten av hva et alminnelig basseng koster – og du vil ha plass til å utnytte uterommet til det fulleste.