Boblende velvære

Ønsker du å nyte badelivets gleder og det gode liv utendørs gjennom hele året - uten å friste tilværelsen som isbader - da kan et privat spa være løsningnen.

Karin, Cathrine og Børre Gulliksen nyter tilværelsen utendørs enten kalenderen viser juli eller januar.
Karin, Cahtrine og Børre Gulliksen nyter tilværelsen utendørs enten det er januar eller juli.

 

– Vi investerte i et spa i 2003. En svært vellykket investering, om jeg skal si det selv, forteller Børre Gulliksen på Kongsberg. Spaet har han satt ved siden av husets uteplass, og det er i bruk hele året.

– Minst to-tre ganger hver uke tar vi plass i spaet. Det er ikke noe som er bedre når man kommer hjem sliten etter en lang arbeidsdag, eller etter en skitur i marka.

– Og så sover vi så godt etter et opphold i spaet. Det er balsam for sjelen, skyter fru Karin inn og får nikkende respons av datteren Cathrine som ofte har med venner hjem i spaet.

Mange varianter
Det finnes et ukjent antall utgaver av spa på markedet. Størrelse og kapasitet varierer, og det finnes et stort utvalg av ekstrautstyr. Et spa kan også skreddersys etter kundens behov. Noen ønsker et spa bare til kos, andre vil bruke det til terapi og av helsemessige årsaker. For dem som ønsker ekstrautstyr til sitt spa, mangler det heller ikke på muligheter. Listen er imponerende. I tillegg til en lang rekke dyse- og massasjevarianter, er det mulig å få fiberoptisk belysning over og under vann, fossefall, lysterapi, stereoanlegg med høyttalere i nær sagt alle bauger og kanter. Dessuten kan du få montert en 17 tommers widescreen-tv med komplett surround-anlegg.

Sosialt og sunt
Undersøkelser viser at de fleste som har anskaffet et spa, bruker det flittig. Selv etter fire-fem år er spaet fortsatt i bruk to til fire ganger hver uke. Anleggene har en dokumentert effekt blant annet på reumatisme og ledd- og muskelsmerter. De har også en positiv effekt på blodsirkulasjonen. Dette er også med på å stimulere immunforsvaret, fordi spaet aktiviserer de ytterste blodkapilærene, slik at avfallsstoffer i kroppen fjernes mer effektivt.

– Et spa har også en sosial funksjon. Vi samler ofte venner til et glass vin og hyggelig samvær i karet. Det er alltid en hyggelig begivenhet de fleste setter pris på, forteller Børre Gulliksen.

Hygiene
Legionella-bakterier blir ofte nevnt i sammenheng med spa. Derfor er det viktig at leverandørenes rengjøringsprogram følges til punkt og prikke, og alle leverandører med respekt for seg selv sørger også for å gi kundene en grundig innføring i spa-hygiene. I dag er de fleste spa i tillegg utstyrt med en automatisk ozonrensing. Spaltede oksygenatomer bobles inn i vannet, og tar effektivt knekken på både bakterier og alger. Det er også viktig at vannet er i kontinuerlig sirkulasjon, og at det skiftes med jevne mellomrom.

– Vi skifter vann fire ganger i året, forteller Gulliksen.