

– Forutsetningen for å ha basseng i boligen, er at man er bevisst på å lage et rom som tilsvarer et profesjonelt bassenganlegg med damp- og fukttettingen, på alle steder der fuktighet kan trenge ut, sier Arne Nesje, en av Norges fremste eksperter på SPA- og bassenganlegg.
– Skaff en arkitekt som har laget basseng før, og legg først og fremst vekt på detaljene i det tekniske anlegget, anbefaler Nesje.
Svømme- og velværeavdeling
Nesje jobber som forsker ved SINTEF, samt at han er sekretariatsleder av Byggkeramikkforeningen. Han foreslår at man lager et eget tilbygg for bassenget.
– Jeg vil anbefale å ha bassenget som et tilbygg til hovedhuset, med solide dører inn til resten av huset og godt ventilasjons- og avfuktingsanlegg, slik at du slipper bassenglukta i hovedhuset. Skulle noe gå galt, får du ikke hele huset ødelagt, sier Nesje.
– I en slik velværeavdeling bør det også være tilgang til dusj og avkledningsrom. Mange vil også ha badstue, noe som da bør taes med i betraktning under planleggingen. Vi ser også at en del velger steamdusj for å spare inn plassen med å ha badstue.
Åtte meter
Skal det være noe vits i å bygge et helt basseng, og ikke bare en badestamp, må det selvsagt være mulig å bevege seg i bassenget.
– Skal det kalles et svømmebasseng, må du nesten kunne svømme i det. Og da bør bassenget ha cirka åtte meters lengde og en dybde på minst en halvannen meter, sier Nesje.
Og du bør bygge bassenget på grunnplanet.
– Grav bassenget litt ned i bakken og fundamenter godt, så ligger det solid. Skulle det oppstå lekkasje, vil vannet da gå ned i bakken, og ikke inn i resten av bygningen, sier Nesje.
Et basseng er det ultimate våtrom, og setter sålede store krav til konstruksjonen. Før du velger å gå i gang med velværeavdelingen, bør du lese om de 5 utfordringene med basseng.