
Et basseng å kjøle kroppen i når du selv ønsker det er manges drøm. Ikke minst for barna, som gjerne boltrer seg i det våte element timevis i strekk. Men det er visse forutsetninger som må oppfylles før du går i gang. Uansett hvilken type basseng du velger, må du forholde deg til gjeldende regelverk. Byggeforskrifter og sikkerhetstiltak må overholdes. Plan- og bygningsloven setter visse krav. Det samme gjør Plan- og bygningsavdelingen i din hjemkommune.
Lover og regler
Uansett om du ønsker et basseng beregnet på støp og nedgraving, en prefabrikerte variant, en stålkonstruksjon med duk spent mellom rørene eller en oppblåsbar utgave må du finne ut hvilke lover og regler som gjelder for bygging og montering av svømmebasseng i din kommune, og hvilke krav loven stiller. En komplett oversikt over hvilke kriterier som gjelder finner du på internettsiden www.lovdata.no under katalogen Plan- og bygningsloven.
Bygg selv
Er du selvbygger kan du velge mellom å støpe bassenget selv, eller kjøpe et prefabrikert. Begge varianter har sine fordeler og ulemper. Prisen vil selvsagt variere ut ifra hvor stort basseng du ønsker, og i prinsippet er det ingen begrensinger når det gjelder størrelse. Men det vil alltid være dyrere å bruke og vedlikeholde et stort basseng.
Velger du et nedgravd, støpt basseng må du være klar over ulempene det vil medføre i den perioden byggingen pågår. Det skal graves opp og støpes. Men når det først er på plass har du et basseng som holder i årevis.
Velger du derimot en prefabrikert variant, tar det ikke mange dagene før du kan plaske i din egen dam. Men holdbarheten er kanskje ikke så lang som for et støpt basseng.
Kostnadsmessig vil et basseng av en viss størrelse ligge på et sted mellom 50 000 og 200 000. Der de prefabrikerte hersker i den nedre delen av skalaen.
Tilleggsutstyr finnes det mye av, men for å få optimal utnyttelse og strekke sommeren bør du investere i en varmekolbe som vil komme på et sted mellom 8000 og 30 000 kroner, avhengig av hvilken variant du velger.