Bad under stjernene

En utendørs, vedfyrt badestamp har du glede av hele året. Det føles nesten magisk å kunne sitte utendørs en mørk vinterkveld i oppvarmet badestamp og titte på stjernene.

Be
Be familie og venner på en behagelig stund i badestampen for å komme nær hverandre og naturen.
 
Å bade utendørs året rundt er ikke lenger en fjern drøm for oss nordboere når vi kan plassere en vedfyrt badestamp i hagen. Mange har fått øynene opp for denne formen utendørsbad etter opphold på spa-hoteller, som tilbyr ulike former for helsebad. Spa er latin og betyr i sin forkortede form «helse gjennom vann». Etter å ha vært på spa-weekend føles det fristende å kunne gjenskape no av den gode badeopplevelsen – også på hjemmebane.

 

Avslappende
Vanntemperaturen kan varieres opp til 45 grader eller mer. Var du opp vannet med ved, bør du stenge spjelet når vannet har nådd en temperatur på om lag 38 grader. Før du hopper ut i badestampen lønner det seg å drikke skikkelig fordi man mister væske når kroppen er i varmt vann. Med en lang trepinne kan du røre i vannet slik at det blir en jevn temperatur i badestampen før du går uti. De fleste liker å sitte i badestampen fra en halvtime til en time. I løpet av denne tiden blir man behagelig avslappet. All den friske luften kombinert med varmt vann gir optimalt velvære. Tilsett gjerne duftende badeoljer eller -salt i vannt. Om det regner eller snør kan dette til og med forsterke badeopplevelsen i det fri.

Badestamp sett ovenfra uten vann.
Badestamp sett ovenfra og uten vann.

Oppvarmet bad med vedfyrt ovn
Badestamper med vedfyring finnes i ulike størrelser fra 1,6 til tre meter i diamer. Ni av ti velger tometertønnen, der man kan være opp til 10 personer. Vannet varmes opp av en kamin av aluminium og etter et par timer med fyring er vannet varmt. Første gang du fyller på vann kan tønnen lekke, men det trenger ikke være noe feil fordi sprekkene tettes fort fordi treverket sveller. Pass på at det alltid er litt vann i bunnen av tønnen, så den ikke tørker ut. Det går mye vann til et bad, om lag 2500 liter i en to-meterstønne. Etter hvert bad bør tønnen renses og rengjøres.

Kostnader
En to-meterstønne av furu som er behandlet med linolje og tjære koster inklusive ildsted og benker ca 35 000 kroner. Det er også mulig å kjøpe byggesett til ca 13 000 kroner. Du kan også få tak i badestamper i mer eksklusive tresorter, men da koster de en del mer. De fleste stamper har tilbehør som lokk, hyller og avlastningsbord, ekstrabenker, trappetrinn og beskyttelsestrekk.