Å bade ute hele året i deilig oppvarmet vann er noe de fleste av oss drømmer om og som vi kanskje oppfatter som en ”uoppnåelig luksus”. Slik er det imidlertid ikke. Det finnes mange muligheter i alle prisklasser for den som ønsker seg slik luksus i hverdagen, så du kan relativt enkelt få drømmen oppfylt. I motsetning til et svømmebasseng krever dette minimalt med forberedelser. Det kreves heller ingen spesielle kunnskaper, kun tilgang på vann og eventuelt strøm. Det du imidlertid bør tenke nøye gjennom er bruk, valg av kar, og hvor det skal plasseres. Å bade ute er avstressende, i tillegg er det en fin allværsaktivitet. Spesielt koselig er det når snøen faller. Regnvær er heller ingen hindring, du sitter jo i vann!
Den vedfyrte badestampen kan plasseres hvor som helst. Denne familien bruker stampen mye både sommer og vinter. Det tar om lag tre timer å fyre opp vannet til passe badetemperatur, til gjengjeld er den da varm lenge utover kvelden.
Badestamp
Den enkleste og også den rimeligste formen for et slikt bad er en badestamp. En badestamp er en tønne i tre, med benker på innsiden til å sitte på. De fleste badestamper har vedfyring. Stampens størrelse er fra 1,6 til ca 3 meter i diameter. Den mest kjøpte er ca 2 meter og rommer åtte-ti
personer. For å fylle stampen går det med 2000–2500 liter vann. I tørt vær vil stampen lekke litt vann, den vil imidlertid ganske raskt trutne og bli helt tett. Vannet varmes opp av en ovn i syrefast stål og vil etter et par timers fyring ha passe temperert badevann, 38–40 grader. Etter hvert bad bør stampen tømmes og rengjøres. Det er lurt å la det være litt vann igjen i bunnen slik at ikke gulvet tørker ut og sprekker opp. Har du strøm, kan badestampen ha termostatstyrt oppvarming og renseanlegg. Badestampen er imidlertid uten isolasjon, og det vil derfor være uøkonomisk å holde den varm over lengre tid.
Massasjebadekar
Ønsker du et lett tilgjengelig ”spa” til daglige eller ukentlige bad, bør du velge et massasjebadekar som både er isolert og har termostatstyrt vannoppvarming.
Det kreves allikevel ikke annet enn tilgang på strøm og vann for å kunne installere et slikt massasjebadekar. Du må imidlertid ha et horisontalt underlag som tåler vekten av badet med vann. Generelt har karene et akrylstøpt skrog i valgfri farge og mønster med robust glassfiberlag på baksiden. Rundt dette akryl-og glassfiberskroget sitter det et isolert kabinett i tre eller metall. En varmekolbe sørger for oppvarming av vannet og et renseanlegg filtrerer og renser vannet kontinuerlig.
Her er modellen «Club» fra Polarbad bygget ned i terrassen, slik at badet kuner er 20 cm over terrassegulvet. Det er omtrent samme høyde som trinnene inne i karet. Dermed slipper du følelsen av å «klatre om bord». Eierne av dette badet påstår at det er den beste investeringen de har gjort når det gjelder å glede barna, men også for parforholdet.
Pumper og dyser gir vannmassasje. Et teknologisk kontrollpanel styrer alle funksjonene. Når karet ikke er i bruk vil et isolerende lokk forhindre varmetap. Noen produsenter har kar som krever at du lager sokkel eller et fundament der hvor karet skal plasseres. Det finnes imidlertid kar produsert med en integrert glassfibersokkel som eliminerer behovet for slik fundamentering. Massasjekar med en slik sokkel kan settes direkte på bakken, eller snøen og er dermed umiddelbart klart til bruk. Karene fåes i mange størrelser med plass fra to til ti personer. Ved valg av utendørs massasjebadekar er det viktig å ta hensyn til at badet ikke bare skal stå ute i sol og varme, men også i frost og kulde, regn og hagl. Kanskje til og med i sprengkulde, i år etter år. Noen bad er bygd for et vinterlig klima, mens andre er bygd for steder med mer tropisk klima. Vær sikker på at du velger et kar som tåler norsk klima. Tenk konstruksjon og ikke minst isolasjon. Hva om strømmen går en dag med 20 kuldegrader? Får du da frostsprengning av dyser, pumper og rør eller tåler konstruksjonen et eventuelt strømbrudd i sprengkulde? Hva med oppvarmingen, brukes det mye strøm? Tåler kabinettet å snø ned, og hva med lokket? Er det i stand til å tåle vekten av våte snømengder? Og dersom karet bygges ned, er det også en stor sjanse for at noen kan komme til å gå oppå lokket. Av sikkerhetshensyn bør lokket også ha en låsemekanisme som beskytter barn mot tilgang uten hensyn.
Dersom karet skal plasseres direkte på bakken eller på terrassegulvet bør det ustyres med en liten trapp. Skjermveggen hindrer innsyn fra naboen, slik at det bades helt usjenert hele året. Lokket har en egen bøyle til å henge på, dermed er det enkelt å «åpne» badet selv for en person.
Plassering
Uansett hvilket bad man velger er det lurt å tenke på både inn- og utsyn ved valg av badets plassering. Har du fin utsikt er det flott å kunne se fjorden, fjellene eller lysene fra byen når du bader. Det er imidlertid også hyggelig å slippe innsyn fra nysgjerrige naboer og forbipasserende. At badet står nederst i hagen er kanskje fint om sommeren, men vinterstid er det best at avstanden til huset er minst mulig både med tanke på stien som skal måkes, men også fordi veien kan bli lang i 10 kuldegrader. På terrassen like utenfor stuedøren er kanskje den mest ideelle plasseringen. Det er sikkert her du har den fineste utsikten også? Dersom terrassen ikke er stor nok, kan man utvide den med en liten badepaviljong. Et annet alternativ er å plassere badet i overgangen mellom plen og terrasse. Tilgangen til badet fra terrassen er renslig og grei, samtidig som du kan lage en lekker grønn oase med både høye og lave vekster. Husk å la noen av vekstene være vintergrønne, slik at det er hyggelig hele året i badeoasen din. Det gir flott stemning å sitte i dampende varmt vann når snøen ligger på trærne ved siden av deg.