Magnoliatreet – hagens stolthet

Magnoliatre lyser opp hagen med sine vakre store blomster. Se hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Magnoliatre er kjent for sine vakre og hvite blomster, og får et blikkfang uansett hvor den står i hagen.

Magnoliatre er kjent for sine vakre og hvite blomster, og får et blikkfang uansett hvor den står i hagen. Magnolia vokser naturlig i Nord- og Sør-Amerika, og mange steder i Asia. Det er mange som velger å plante magnoliatre i hagen, og det av god grunn. For at magnolia skal trives best, bør den stå et sted som er så likt som plantens opprinnelige miljø som mulig. Det handler derfor om å finne den riktige plasseringen og stelle den regelmessig. Les våre tips om hvordan du tar best vare på magnoliatreet.

Fakta om magnoliatre

Norsk navn: Magnoliatre
Latinsk navn: Magnolia liliiflora
Engelsk navn: Lily magnolia

Populære sorter av magnoliatreet

Det finnes over 80 ulike arter av magnoliatreet. Her er de mest populære:

  • Stjernemagnolia (Magnolia stellata): Saktevoksende, 2-3 meter høy busk med duftende bark og hvite stjerneformede blomster.
  • Åkandemagnolia (Magnolia sieboldii): Mellomstor busk med hvite, skålformede blomster og rødt midtparti. Blomstrer fra juni til august.
  • Alminnelig magnolia (Magnolia soulangiana): Kraftig busk på 4 meter med klokkeformede, duftende blomster. Blomstrer før løvspring til juni.
  • Snømagnolia/Japansk magnolia (Magnolia kobus): 5-7 meter kjegleformet tre med hvite blomster. Blomstrer før løvspring i april-mai.
  • Hårdfør magnolia (Magnolia x loebneri): Kraftigvoksende, lite tre som får hvite, stjerneformede blomster i april og mai. Denne arten er mer hardfør enn de andre i slekten.

Magnoliatre blomstrer lengre når været er kjølig. En enkelt blomst kan blomstre i over en uke, men det er stor variasjon fra sort til sort.

Opprinnelse

Treet stammer opprinnelig fra Øst-Asia, Himalaya, det østlige Nord-Amerika og Mellom-Amerika. De første magnoliatrærne som kom til Europa for ca. 200 år siden og har nå blitt et utbredt tre i norske hager.

Magnoliatre utseende

Magnoliatre blomstrer vakkert om våren, men de krokete grenene gjør treet dekorativt også resten av året.

Etter blomstringen springer treets lysegrønne blader ut og pryder treet fram til høsten kommer.

stort rosa magnolia tre

Sesong for blomstring

Blomstringsperioden varierer fra sort til sort, men stort sett blomstrer treet i løpet av våren.

Beskjæring av magnoliatre

Magnoliatreet liker ikke å bli beskjært. Men blir treet for stort, anbefales det å beskjære i perioden mai-juni.

For de trærne som blomstrer tidligst, kan du, uten å ødelegge blomsterknoppdannelsen, vente med beskjæring til blomstringen avsluttes i mai-juni.

De typene som blomstrer etter løvspring, kan beskjæres enda tidligere på våren. (I april) Men pass på; jo kraftigere du beskjærer, desto mer forstyrres likevekten mellom krone og rot.

Resultatet kan da bli at vanris eller såkalte heksekoster vokser fram på trestammen.

Magnoliatre – Planting og flytting

Du kan plante magnolia både vår og høst. Magnoliaen trives best i en kalkfri, drenert og lett sur jord, som holder på fuktigheten. Treet foretrekker å bli plassert i jord som ligger noe høyere (5-10 cm) enn terrenget rundt.

Du kan forbedre jorden ved å blande inn komposterte blader og barnåler. Sørg for at jorden er drenert slik at ikke overskuddsvann blir liggende. Plant treet helst på et solrikt og lunt sted.

Magnoliatreet er sårbart og jo eldre treet blir, jo vanskeligere blir det å flytte det. Det finnes flere nyere sorter av magnolia, som har en sen vekst. Disse egner seg godt i småhager.

Stell av magnoliatre

Magnoliaen passer seg nesten selv,  men planter du magnoliaen på høsten, må du være oppmerksom på at jorden skal være lun og fuktig ved planting.

Sørg for vinterdekking de første årene etter planting. Bruk f. eks. tørre blader eller granbar. Et nyplantet magnoliatre trenger rikelig med vann for å slå rot. Gi den derfor rikelig med vann.

Gjødsling av magnoliatre

Dersom du har magnoliatreet ditt stående i sur jord, kan du vurdere å gjødsle treet de første 2-3 årene med en blandingsgjødsel på våren. Ellers har treet normalt ikke behov for å gjødsles.

Plassering av magnoliatreet

Magnoliatreet foretrekker et lunt og beskyttet sted i hagen, med halvskygge eller solrik plassering.

Bruk av magonliatre

Magnoliaen bør plantes som en solitærbusk, det vil si at den gjerne står alene. På denne måten får både røtter og grener god plass til å strekke seg ut.