5 grunner til å sette opp levegg

En levegg kan fylle flere funksjoner enn bare å skape le. Både småbarnsfamilier og hageentusiaster kan ha nytte av en velplassert levegg.

Levegger kan bygges fra grunnen eller kjøpes som ferdigspikrede paneler. Hvilken form for levegg du velger, bør vurderes ut fra hvilken funksjon den skal fylle.

Stanse vinden

Den mest opplagte grunnen til å sette opp en levegg er selvsagt å skape le.

– En levegg brukt som vindskjerm skal være halvåpen for å kunne dempe vinden. En tett levegg kan gi ubehagelige kastevinder på baksiden av skjermen, advarer Dag Thorstensen, Laila Eriksen og Beate Slipher i Terrasseboka.

En levegg i kombinasjon med en pergola gir både le for vinden og en filtrering av solstrålene.

Hindre innsyn

Vanligvis anbefales det ikke å bygge tette levegger, men det finnes unntak. Hvis formålet med leveggen er å hindre innsyn, og den plasseres slik at du ikke risikerer at den skaper kastevinder, vil en tett levegg være å foretrekke.

På denne måten kan du skape en fredelig terrasse hvor du kan innta frokosten i fred eller en usjenert solplass hvor du kan sole deg uten å tenke på forbipasserende blikk.

Skape skygge

En levegg kan også brukes for å gi uterommet en skyggefull plass når middagssola står på sitt høyeste. Her kan familiens baby ligge på pludreteppet i skjul for solstråler eller det kan være en plass for mor og far å lese avisa.

Følg solas bevegelse over uteplassen nøye et par dager og velg med omhu hvor det vil være best å sette opp en levegg for skygge. Du vil ikke legge hele uteplassen i skygge, men heller ikke sette den opp slik at den ikke skaper skygge i det hele tatt.

Skape soner og rom

Med leveggen kan dele inn uteplassen i ulike soner. Kanskje ønsker du å avskjerme spiseplassen fra barnas lekeområde eller bassengområdet fra terrassen?

– Ved å variere formene oppnår man en spennende og annerledes løsning der leveggen gir uteplassen beskyttelse og det åpne gjerdet og porten gir et vennlig innsyn, sier Anna og Anders Jeppsson og Han-Ove Ohlsson, som i boka «Snekre ute» viser deg hvordan du selv kan lage en slik rominndeler i hagen.

I slike tilfeller, hvor det visuelle er viktigere enn vindavskjermingen, kan du med fordel tenke nytt når det kommer til valg av materiale.

– Bambus er et spennende materiale til levegger, som passer til naturhager og japanskinspirerte hagemiljøer, skriver forfatterene av Terrasseboka.

Du kan også bruke leveggen til å skape nye mikroklima i hagen. En varm solvegg hvor plantene er skjermet for vinden med en levegg kan skape et svært gunstig klima.

På denne måten kan du presse mikroklimaet i hagen med både en og to herdighetssoner.

Støtte klatreplanter

Espalier: En levegg kan skapes av et espalier som du lar plantene tette med tiden.

For hageentusiasten er leveggen kanskje først og fremst en støtte for klatreplanter. Eller hvorfor ikke bruke kombinasjonen av espalier og klatreplanter til å lage en virkelig blomstrende levegg?