Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Med en solid dose hardt arbeid og tålmodighet kan du legge fliser helt selv. Du kan både legge de i innkjørselen, på terassen eller lage en gangsti rundt huset ditt - valget er ditt!   Her får du en grundig guide til hvordan du kan fliselegge selv.

stein fliser

Flislegge: Krever et godt øyemål

Det er to ting du ikke slipper unna med hvis du skal legge fliser selv. For det første må du huske at det er hardt arbeid. Fliser er som regel tunge å arbeide med, og i tillegg må du skuffe og kjøre jord. For det andre krever flislegging et godt øyemål og en solid dose tålmodighet.

Du får kun et godt resultat dersom du er nøye og husker å sjekke både vinkler og retninger. I tillegg må du sørge for at helningen er korrekt. Det krever at du bruker vatterpass og måler mange ganger. Du må også selvfølgelig huske bunnen: en ordentlig bunn er nemlig helt grunnleggende for resultatet. Det er den som skal sørge for at flisene sitter like pent om ti år!

Les mye mer om fliser her

Grav plass til flisene

Start med å grave vekk gjørme. I innkjørselen skal du grave minimum 40 cm ned. For terrasse og gangsti holder det med 30 cm ned. Sørg for at grusbunnen er ca. 15 cm større på alle ledd enn den endelige belegningsoverflaten. Hvis bunnen fortsetter med å virke bløt kan det være en god ide å snakke med en faglært. Det kan nemlig hende at bunnen skal sikres med et geonett eller liknende.

Bra med motorhjelp

Hvis du skal legge fliser på et stort område, kan det være en god ide å ha en trillebår med motor på. Husk å gjevne alle lag grundig. Hvert lag med grus skal så vibreres 3-4 ganger ved hjelp av en vibrator. Denne kan du leie på et byggemarked. Regn med at den veier rundt 100kg og er dermed tung å kjøre rundt med.

Grundig forberedelse

Start med å bestemme og sette høyden. Sett avsetningspinnene i hvert hjørne av området og trekk så i ledningene. Pass på at polene/stolpene er ordentlig festet og at ledningene er strammet. Det krever et vaterpass og litt hoderegning for at helningen blir riktig. Helningen skal være minimum 1 cm pr. meter – og husk at fallet alltid skal rettes bort fra bygninger!

Først må ledningene plasseres horisontalt. Sett en strek på alle stolpene i høyde med snoren, så må du måle ned eller opp på stangen og få ledningen i riktig høyde og med riktig helning. Når snoren er i riktig høyde, kan du måle hvor høyt grusgrensen må ligge – husk å ta hensyn til tykkelsen på flisen!

Legg et par skinner – f.eks. jernrør – inn i grusen i den riktige høyden- Lag et spor med en spade, murhammer eller lignende. Du skal ikke slå skinnene på plass med en hammer, da kan de bli skjeve.

Må være helt jevnt

La retteskinnen løpe langs jernrørene, så trekker den gruset av i den riktige høyden. Unngå å trykke for hardt på retteskinnen, den kan gi ujevnheter i overflaten. Husk å passe på og være ekstra forsiktig, da det skal bli helt jevnt og glatt.

Belegg

Trekk noen snorer som passer med kantene eller evt. den midterste fugen, så kan du sjekke retningen. Det er viktig at snorene er vinkelrette mot hverandre. Hvis du starter opp mot en fast kant, så skal det også trekkes en snor for å unngå ujevnheter. Behold snoren som viser høyden. Husk å trekke deg litt tilbake å se på flisene. Det å se det hele på avstand vil gi et bedre resultat og sørger for at flisene passer sammen med gjerde, muren eller annet.

Husk fuger mellom flisene

Det krever litt håndkraft å legge de tunge flisene. Sett flisene på kanten av en allerede lagt flis, for så å vippe den ned på plass uten å grave kanten ned i grusen. Sett en snor i ved ca. hver 3-4 rekke med fliser, så blir rekkene like.

Les også: slik slipper du ugress i fugene

Ikke legg flisene for tett

Fliser og belegningsstein skal ikke legges helt inntil hverandre. Sørg for å ha 2 til 5 mm fuge i mellom. Fugeknastene kan ikke brukes som fugebredde når du legger for hånd. Avslutt med å fylle fugene. Du kan enten bruke grus til avretting eller spesiell fugesand som forhindrer veksten av ugress mellom fugene. Strandsand er ofte litt for ensartet i kornstørrelsen til å gi solide fuger.

Materiale – fliser til innkjørsel

17-20 cm bunnsikringsgrus, som jevnes og stampes

12 cm stabilgrus jevnes og stampes

3 cm grus til avretting

6-8 cm betong eller steinfliser

Materiale – fliser på terrasse

10 cm bunnsikringsgrus, som jevnes og stampes

12 cm stabilgrus jevnes og stampes

3 cm grus til avretting

5 cm betong eller steinfliser