Sats på kompost

Med en kompostbinge i hagen har du tilgang til næringsrikt jorforbedringsmateriale. Kompostbingen bygger du enkelt selv.

Kompostbingen gir deg fullgodt jordforbedringsmateriale.
Kompostbingen gir deg fullgodt jordforbedringsmateriale.

Komposten er en viktig del av hagen. Når bedene er på plass og fylt med muld og næring, kan du la komposten sørge for næringstilførselen i resten av hagens levetid. Kompost betyr jo egentlig å blande, og det er riktig blanding av organiske materialer som gir det beste resultatet. Gressklipp, løv, avfall fra kjøkkenhagen, flis, tang og bark er ideelle ingredienser i en kompost.

Når du legger opp komposten, må du sørge for at den er fuktig, men ikke gjennomvåt. Tilgang på oksygen er også viktig. Derfor må ikke komposten hardstampes, og en omgang med et greip i ny og ne skader ikke.

Når komposteringsprosessen er i gang, utvikles det varme. Den ideelle kjernetemperaturen for en kompost er 40 grader, men litt høyere temperatur en gang imellom skader ikke. Det bidrar til å ta knekken på en del ugressfrø.

Enkel binge
Selve komposthaugen kan du anlegge på flere måter. Den kan legges fritt på et egnet sted i hagen. Eller du kan gå til innkjøp av en av de mange ulike bingene som finnes i handelen.

Det beste alternativet er nok den tradisjonelle bingen i tre. Den sørger for god gjennomlufting, og er enkel å sette sammen. Alle byggvarehus selger byggesett for et par-tre hundrelapper.

Monteringsarbeidet tar en halvtime, og i løpet av kort tid har du fullgod kompost til hagens vekster.

Slik gjør du:

1. Delene til kompostbingen kommer ferdig fra byggevarehuset, og monteres enkelt uten skruer eller spiker.

2. Etter en halvtime legges siste hånd på verket.

3. Så er det bare å fylle bingen med kompostmateriale.

4. Etter en tid har du fullgodt jordforbedringsmateriale.