Kreativ kompost

Kompostering er gjenvinning i praksis. Og alt du trenger for å lage en kompostbinge, er kreativitet og litt materiale.

<!– –>
Foto: Colourbox
Foto: Damm

Det nærmer seg tiden for å rydde i hagen etter vinteren. Visne stauder skal lukes ut, gjenglemte løvhauger fjernes, og busker beskjæres. Men hvor skal man gjøre av alt hageavfallet som har samlet seg? I komposten selvsagt!

Og har du ikke kompostbinge allerede, er det fort gjort å skaffe seg en. Alt du trenger er litt kreativitet. Her er seks forslag til kompostbinger:

Flettebinge
En kompostbinge av flettede greiner er både vakker å se på og fullstendig gratis. Men vær forberedt på at det tar litt tid å lage denne varianten. Du kan bruke kvister fra trær som hassel, pil, selje, bjørk eller rogn. Slå tykke grener ned i bakken – du kan selv velge om du vil forme bingen som et kvadrat eller en sirkel. Bruk lange, slanke greiner, og flett til du synes bingen er høy nok.

Papp og netting
Noen gamle pappesker og litt hønsenetting kan bli en rimelig, om enn ikke så vakker, kompostbinge. Slå ned fire påler så de danner et kvadrat. Slå hønsenettingen om pålene og fest, men la en av sidene stå åpen. Kle innsiden av bingen med to-tre lag med utbrettede pappesker.

Halmballer
Har du tilgang til halmballer, kan du raskt lage en kompostbinge av syv halmballer. Lag tre vegger ved å sette halmballene to i høyden. Den siste halmballen legger du foran åpningen. Støtt opp ballene ved å slå ned et par påler langs hver vegg.

Bildekk
Hvis du har gamle, slitte bildekk som du ikke har rukket å kvitte deg med ennå, kan du stable dem oppå hverandre i hagen, og vips! Du har en kompostbinge.

Sekkebinge
En striesekk festet til fire påler eller metallstenger, kan bli en rask og billig kompostbinge. Det er ikke den vakreste varianten, men fordi den er enkel å sette opp, er den også enkel å gjemme bort under litt buskas.

Ideene er hentet fra boka Kompost fra Damm Forlag. Du finner den og andre hagebøker i Vi i Villas bokhandel.