Kompost fra egen hage

Kompost fra egen hage kan brukes til gjødsling og jorforbedring.

Kompostering har i hovedsak to mål. Det ene er å bli kvitt hageavfall, og kanskje til og med kjøkkenavfall om du har blandingskompost.

– Materialet som blir lagt i komposten, blir brutt ned til 10-20% av det opprinnelige volumet, hevder Eva Rönnblom i boka Hagen gjennom året.

Det andre målet er å skape god kompost som du kan bruke i hagen.

– Den ferdige komposten gjør underverker i hagen. I tillegg til å tilføre næring, gjør den jorda mer tørkesterk, mindre sur og plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer, kan vi lese på nettsidene til Grønn hverdag (https://www.gronnhverdag.no). På nettsidene deres finner du en rekke tips til deg som skal begynne med kompost. De har også en oversikt over anbefalte kompostdunker.

Modnet kompost
Komposteringsprosessen kan ta fra et til flere år, men jo mer finmalt materialet som tømmes i kompostbingen er, jo raskere går prosessen. En kompost med mye vedaktig avfall vil derfor kunne ta lang tid før den er skikkelig modnet. Du vet at komposten er klar til bruk når du har et sluttprodukt som både lukter, føles og ser ut som jord.

Men selv om komposten har riktig lukt og farge, kan det være at du trenger å sålde den før bruk. Dette gjelder spesielt om du har tenkt å bruke den som pottejord. Bland den siktede komposten med vanlig blomsterjord før du bruker den til potteplantene dine. De grovere biten som du har siktet unna, kan du bare kaste i kompostbingen igjen. De råtner til slutt.

Den ferdige komposten kan brukes både som jordekke, gjødsel og jordforbedring.

– Det er utrolig hvor bra kompost er for jorda, sier Ken Thompson, forfatteren av boka Kompost, Lag næring til hagen på naturlig vis.

Mange bruksområder
– Selv om du bare strør den på overflaten som et jorddekke – og lenge før den faktisk blandes inn i jorda – bidrar komposten til å holde ugress nede, den holder på fuktigheten i jorda når det er tørt, og den beskytter jorda mot erosjon fra vind og kraftig regn.

Enda bedre er det kanskje å bruke komposten i kjøkkenhagen.

– Tester viser at du kan forvente dobbelt så stor avling av kål, purre og potet hvis du legger et 5-10 cm tykt lag hagekompost i kjøkkenhagen. De fleste andre typer organisk materiale fungerer like bra, men ingenting fungerer bedre, hevder Thompson.

Men resten av hagen har også godt av kompost, så ikke vær redd for å lage for mye kompost. Du klarer neppe å produsere mer enn du har bruk for i hagen.

– Grav ned godt med kompostjord rundt planter som trenger ny tilførsel av næring, som. f.eks. frukttrær, bærbusker, prydbusker og prydtrær, anbefaler Rönnblom.

– Trett jord kan bli frisk med kompostjord som stimulerer mikroorganismene og tilfører humus til jorden. Nye roser og frukttrær som skal erstatte gamle på samme sted, plantes i et plantehull på minst 1 m. Den gamle jorden graves opp og erstattes med ferdig kompostjord blandet med like deler ny plantejord eller hagejord av god kvalitet.

Kompostering krever litt av deg i tid og innsats, men betaler seg i form av gratis kompost, plantegjødsel og en velernært hage.