Kom i gang med kompostering

Vi hjelper deg i gang med kompostering av avfall, slik at du får gratis supernæring å fore hagen din med. Du trenger ikke mye utstyr, og du sparer både penger og miljøet. 

Gremmes du over å måtte kjøre vekk gammelt gress, greiner og annet hageavfall? Hvorfor ikke lage din egen kompost i stedet?

Det har både miljøet og lommeboka di godt av, for de fleste hageeiere må likevel kjøpe inn kompost for å få mer næringsrik jord. 

Komposthaug eller kompostbinge

Du kan gjøre det så enkelt som å lage en komposthaug, eller du kan snekre sammen en enkel binge ved hjelp av for eksempel terrassebord eller netting.

Det viktigste er at komposten din får nok av både luft og fuktighet. I bunnen av bingen bør det ligge et et grovt kvistlag, slik at lufta slipper inn nedenfra også.

Varier hva du putter i komposten 

Hageavfall legges lagvis oppi bingen, og her er variasjon i avfallet nøkkelen til suksess. Det kan være fint å ha en kompostkvern, samt en hagegreip til å vende massen med av og til, slik at lufta slipper ordentlig til.

Legg gjerne et dekke over for å hindre både uttørring og store nedbørsmengder. Komposten skal være fuktig, men ikke våt.

Omtrent en tredel av søppelet vårt er matavfall, og det er synd å kaste noe som kan bli til god jord i stedet. Grøntfor, eggeskall, kaffegrut og gammelt brød er helt ok å kaste i kompostbingen.

Du kan enkelt snekre din egen kompostbinge av planker og netting. 

Skal du imidlertid kaste middagsrester som inneholder kjøtt eller mye fett, er det nødvendig å bruke en tett kompostbeholder for å unngå skadedyr – og for å forhindre at komposten fryser over vinteren.

Mange kommuner gir tilskudd til innkjøp av slike beholdere, sjekk på sortere.no for mer informasjon om ordningen. 

Når komposten er klar til bruk, skal den være brun og smuldrende, uten grønne plantedeler oppi. Du kan prøve å så litt karse i en skål med kompostjord, og om karsen spirer, er den klar!   

Kilder: Gronnhverdag.no og boka «Hageguiden» (Gyldendal)