Gjør hageavfall om til kompost

Lurer du på om du trenger en kompostkvern?

Kompostkverner bearbeider alt naturlig hageavfall som greiner, kvister eller gressavklipp. Hardt tre kuttes opp, og mykt, organisk materiale og løv kvernes. Dermed får du det beste grunnlaget for produksjon av verdifull kompost og kvernet materiale som lar hagen komme fullt til sin rett.

Vellykket kompostering
Tørt strø er en nødvendighet for vellykket kompostering. Bedre enn å kjøpe dette på ditt lokale hegesenter er det å lage strøet selv. Kvister og mindre grener egner seg dessuten dårlig til å fyre i peisen med, så med en kompostkvern i huset slår man to fluer i en smekk, ifølge Jernia.
Kompost er verdens eldste og mest naturlige gjødsel. Kompost kan lages og brukes i enhver hage. Råtnende organiske materialer blir til verdifull gjødsel om det kuttes opp riktig og blir gjennomluftet.

Det er blandingen som gjør det
Den riktige sammensetningen av utgangsmaterialet avgjør hastigheten på forråtnelsesprosessen og kvaliteten på komposten. Dess bedre blanding av «grønne» surstoffholdige og «brune» karbonholdige planterester, dess bedre blir komposten og gjødselkraften.

– La det aldri hope seg opp med like materialrester, sier Pål Virik Nilsen Markedssjef for Andreas Stihl AS som fører kverner fra Viking og Stihl.

«Grønne» planterester
Grønne planterester inneholder relativt mye nitrogen. Komposteringsgods er for eksempel pryd- og nyttplanter, visne blomster og nedfallsfrukt. Kjøkkenrester som kaffe- og tegrut med filter og pose. Gamle matvarer som melk, brød, eggeskall, usprøytede appelsinskall, bananskall.

– Ha alltid et møkkagreip stående ved kompostsiloen, slik at du kan blande inn det biologiske avfallet fra kjøkkenet med det samme, sier Nilsen.

«Brune» planterester
Brune planterester leverer karbon til komposten. Utgangsmaterialet er opphakket avskjær fra trør, hekker og busker. Før opphakkingen bør grenmaterialet samlet inn atskilt fra svake planterester.

Hvor skal man gjøre av løvet?
Ideelt sett blir løv tatt opp fra hagen med en løvsugende gressklipper. Med dobbelt nytte: Plenen blir klippet, og løvet blir sugd opp. I fangkurven ligger så blandingen klar, og kan plasseres på beter eller komposteres. En annen mulighet er å rake opp løvet, hakke det opp og blande det med gressavfall.

Det finnes flere typer kverner og forskjellige systemer. Enten har de kniver som kutter eller valser som maler materialet i stykker.

Kniv vs valse
Kompostkverner som kutter har roterende kniver som kutter over trevirket i små biter. Noen modeller har også kniver med egg på begge sider, slik at de kan snus når de er blitt sløve. Andre kverner modeller knuser grener og kvister som mates i trakteren med en roterende valse.

De fleste kompostkverner bråker endel. De som kverner greinene med valse bråker mindre enn de med kniver. Knivene trenger å slipes med jevne mellomrom, valsene er stort sett vedlikeholdsfrie. Med kniver får du finere fliser, bedre egnet for rask kompostering.

Bensin og elektrisk
Det finnes to klasser, bensin og elektrisk. Felles for alle kvernene som går på elektrisitet, er at de har et relativt stort strømforbruk. Husk også at en skjøteledning gir spenningsfall, og det kan gjøre at kvernen ikke fungerer optimalt.

VIKING GE 103: En elektrisk maskin som både kutter og kverner. To mateåpninger, en kløverbladåpning for forgrenede kvister og en stor rektangulær åpning for mykt, volumiøst materiale. Smidig maskin med stort bruksom

VIKING GE 150 Elektrisk kompostkvern med patentert kløverbladåpning til bearbeiding av forgrenet kvistmateriale. Maskinen er støyredusert takket være knivskive i sandwich-konstruksjon og støydempet trakt. Veil. pri

VIKING GB 370 S En bensindrevet kompostkvern perfekt til bruk på eiendommer uten strømtilkobling. Med skråstilt trakt og støydemping kan GB 370 S finkutte kraftig kvistmateriale opp til ca. 45 mm i omkrets. Veil. pr

Bensindrevet:

Bosch AXT Rapid 2000 Høyhastighetsmotoren Bosch Powerdrive™ med dreiemoment opptil 12 Nm. Praktisk mater for problemfri skyving. Knivblad av ekstra herdet stål. Trakt for stort fyllvolum og lett mating. Veil. pris: 2 398

Bosch AXT 25 TC Kverner alt til det blir kort og lite. Selvmatende og stillegående Skjærekapasitet inntil 45 mm gir svært kraftig kverning. Praktisk oppsamlingsbeholder 53 l gir enklere oppsamling av kvernematerialet

Stiga Bio Power Kompostkvern som hakker greinene til flis. Selvmatingsfunksjon gjør arbeidet lettere. Nullspennings- og overbelastningsvern gjør den sikker å bruke.

Stiga Bio Quiet 2100 Denne stillegående kvernen klarer greiner med en tykkelse på opptil 40 mm (avhengig av grenens hardhet). n smart reversfunksjon gjør at du raskt kommer i gang igjen etter eventuelle stopp.

Al-ko 2400R Veil. pris kr 1190.

Al-ko Silent Power Veil. pris kr 3990.

Flymo Pac a Shredder Kraftig elektrisk kompostkvern med oppsamler. Enkel sammenslåing for lagring. Oppsamler 62 l Motor 2200 W. Pris kr 3990 (Plantasjen)

Black & Decker GS2400 Stillegående motor. 40 mm kutte- og knusemekanisme. Automatisk stopp beskytter motoren, hvis en kvist skulle sette seg fast. Anbefalt veil. pris kr 2799.

Gardena LH 2500 Kverner enkelt grener opptil 44mm tykke. Med vedlikeholdsfri sylinder valse, stillegående.

Mer informasjon
www.stihl.no
(Viking)
www.bosch.no
www.stiga.no

www.ginge.com
(Al-Ko)
www.blackanddecker.no
www.flymo.no