Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Hestekastanje er en giftig plante

Kastanjer er et av naturens mange mirakler. De er innkapslet i en grønn kapsel, og når det vakre treet begynner å gløde og kaste bladene, faller kapslene ned og de mørke brune, blanke kastanjene er klare.

Generasjoner har kost seg på høsten med å samle kastanjer og lage finurlige figurer og morsomme menn og koner. Hele dyrehager kan dukke opp fra kurver med kastanjer og en håndfull fyrstikker og / eller tannpirkere.

Men de fleste av oss er ikke klar over at hestekastanjer, den norske versjonen, er giftige. “Giften er først og fremst i fruktskallet og i treets bark,” forteller naturvejleder Uffe Nielsen til Danske P1 Morgen. Han legger til at giften, aesculin, som finnes i kastanjer, er svartelistet og oppført på listen over giftige planter, som ikke må spises.

Det finnes tilfeller hvor barn har fått utslett når de har rørt fruktskallet. Fordelen med hestekastanjer er imidlertid at hvis en person prøver å spise den, får vedkommende en dårlig overraskelse: De smaker bittert, og dermed har naturen selv en innebygd advarsel mot de farlige stoffene.

  1. Forveksles med edelkastanje fra Sør-Europa

Når voksne blir syke av å spise hestekastanjer, skyldes ofte at de har forvekslet dem med edelkastanje eller ekte kastanje (Castanea sativa) som ofte vokser fra Sør-Europa og som er vanskeligere å dyrke i vårt klima.

Symptomer på forgiftning ved hestekastanjer:

  • Diaré
  • Magesmerter
  • Brekninger

Dersom du eller noen andre har inntatt kastanjer, sørg for å fjerne rester fra munnen og kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) ved inntak over 1 kastanje.

Edelkastanje eller ekte kastanje (Castanea sativa)

Hunder kan bli veldig syke av hestekastanjer

Imidlertid kan ikke bitterheten i hestekastanjer alltid smakes av hunder og katter, og flere instanser advarer om risikoen for at kjæledyr blir alvorlig forgiftet av kastanjer – ikke minst når barn leker med dem.

Man kan bli lurt når for eksempel hjort og annet vilt, kan sluke i seg store mengder av kastanjer. Men ifølge det danske Netdyrdokto.dk kan en hun bli veldig syk av å tygge på en hestekastanje.

Pass på valpen når barna leker ute med kastanjer

“Siden spesielt mange barn samler kastanjer på høsten, kan hunder – som er dyrene som oftest rapporteres i tilfeller av kastanjeforgiftning – lett komme i kontakt med kastanjer både ute og inne.”

Net Animal Doctor oppfordrer hunde- og katteeiere til å oppsøke veterinær umiddelbart hvis kjæledyrene deres har spist kastanjer.

Forgiftningssymptomer for hunder og katter sees etter noen dager og er:

  • Oppkast
  • Diaré
  • Feber


Hestekastanjer (Aesculus hippocastanum)