1. Utnytt plassen maksimalt
Få er så heldige at de har tilgang til enorme balkonger. Standardmål eller lange og smale flater er mye vanligere.
– For å få maksimalt ut av plassen bør du ta utgangspunkt i hva du vil gjøre på balkongen, og deretter la budsjettet styre hvilke møbler og detaljer du velger. Er du interessert i dyrking, kan du satse på et lite drivhus. Vil du ha plass til flest mulig sitteplasser til herlige middager utendørs, bør du velge stabelbare stoler eller krakker som kan hentes frem ved behov. Hvis du kun vil oppdatere stilen på balkongen, er detaljer som uteputer og belysning budsjettvennlige alternativer, sier Cecilia Lindqvist, som er interiørdesigner hos Rusta.
2. Sats på utemøbler med flere funksjoner
Hos Rusta finner du flere nette loungemøbler som er tilpasset målene på en typisk balkong, men vi har også større sofaer der du selv kan velge antall moduler. De svarte Torino-loungemøblene i kunstrotting er laget av 50 prosent resirkulert plast og har praktiske skuffer som kan brukes til oppbevaring, bord eller ekstra sitteplass. Det er lurt å velge møbler med flere funksjoner når hver kvadratcentimeter teller.
– Bruk puteboksen som sittebenk, velg et sammenleggbart balkongsett som enkelt kan settes bort, og utnytt høyden på balkongen ved å plassere en smal hylle der til krukker og dyrkingstilbehør.
3. Gjør balkongen koselig fra gulv til tak
Treheller er behagelig å gå på og får balkonggulvet, som ofte er av betong, til å føles lunere. Hos Rusta finner du prisgunstige terrasseheller i FSC-sertifisert tre, som betyr tre fra leverandører som er opptatt av ansvarlig skogbruk.
– Et budsjettvennlig alternativ er å satse på ett eller flere tepper til utendørsbruk. Det gir gulvet et raskt løft, uten at det koster altfor mye. Basttepper tåler vann og er enkle å holde rene.
3 tips til deg som vil innrede med utetepper
Å skjerme av med innsynsskjerming er et godt tips hvis du vil ramme inn balkongen og slippe innsyn fra nysgjerrige naboer. Hvis du har en balkong som vender mot sør, er det lurt å investere i en parasoll.
4. Planting på balkongen
Å dyrke egne blomster og krydder går minst like fint på en liten balkong. Blant Rustas sommernyheter finner du massevis av dyrkingstilbehør og fine krukker.
– Med en tomat- eller potetkrukke kan du enkelt skaffe dine egne, friske grønnsaker til sommerens middager. Eller kanskje du vil dyrke i høyden med espalier, ampler og plantetrapper? En enkel måte å skape en lun, grønn oase på, som i beste fall også beskytter mot innsyn.
Dyrkingstilbehør til under 100 kr!
5. Detaljene som ikke koster skjorta
Trikset for å skape en koselig balkong, ligger i detaljene! Med deilige sitteputer, pynteputer til utendørsbruk og myke pledd får du innredningen til å føles både lun og personlig ut. Med solcellelamper kan du enkelt lyse opp balkongen eller hagen, helt uavhengig av om du har tilgang til strøm.
– Det er ikke vanskelig å ta sin personlige stil med seg utendørs, men hvis det er ett sted der det faktisk går an å gjøre det motsatte, er det på balkongen. Innreder du i hvitt og beige innendørs, kan du jo gjøre motsatt utendørs. Bare fantasien setter grenser!
Skap magisk stemning med solcellebelysning