Hagen nå – april

Kribler det i fingrene, nå som våren snart er på vei? Fortvil ikke - selv om den kan virke langt unna, er det flere ting du kan gjøre i hagen i april!

hagen i april

April er en måned hvor det skjer mye – det kan komme snøfall, det kan være varmt nok til å sitte i t skjorte, det kan komme blomster og det kan komme frost. I denne måneden er det masse du kan gjøre i hagen.

Potteplantene skyter fart og det er nok lys til å forkultivere i vinduskarmen uten hjelp av lysrør over plantene. Men, enda er det en stund til risikoen for nattefrost er over. Ute i hagen begynner gressplenen å blomstre, hvert fall i sør…

Vårkrukker ute 

Forskjellige krukker og potter til terrasse
Foto: Getty Images

Dersom man velger planter som klarer temperaturer ned til nullstreken, kan man allerede nå ha blomstrende krukker og blomsterkasser ute. Men hold et øye med temperaturen og sett dem inn dersom det blir minusgrader. Stemorsblomster er selvskrevne på denne tiden av året, men det finnes flere.

Bland gjerne stemorsblomster og fioler med forskjellige vårløker, forglemmegei, tusenfryd, ranunkler, tidlige stauder og kryddervekster. Etter en natt med noen minusgrader kan stemorsblomstene se litt slitne ut, men så snart temperaturen stiger over null, våkner de til nytt liv igjen.

Rydd i bedene  

Når staudene begynner å skyte grønne skudd er det på tide å rydde i bedene. Ta bort fjorårets visne deler, bryt det i småbiter og strø det over jorden som gjødsel. Bland gjerne inn kugjødsel og / eller kompostjord. Da får plantene en god start på sesongen. Visst kan det se litt rotete ut innen plantene vokser til, men planterestene brytes raskt ned og blir til jord!

Det er også en perfekt tid til å luke ut ugress og stelle gressplenen når den velger å vise seg frem.

Forkultiver plantene dine!

Så frø innendørs

Det å kunne følge med på prosessen fra å så frø til ferdig plante, og til slutt kunne høste spiselige vekster, er veldig spennende både for barn og voksne. Det er utrolig enkelt, og når du forkultiverer i april, trenger du ikke lenger vekstlys, da det holder å sette frøene i vinduskarmen.

Bygg hjem for dyrene i hagen 

Heng insekthotellet slik at vann renner av
Foto: Getty Images

For å få hagen fylt med flotte blomster og liv, er det viktig at den er fylt med skapningene som pollinerer. Ofte er vi mestere på å holde hagen pen – vi luker, vanner og beskjærer. Vi passer på å sette ut mat til småfuglene, og inviterer til at hagen er for alle, store som små. Men vi glemmer ofte insektene. Les her hvordan du bygger det.

Mange hageeiere gjør mye for å lokke til seg småfugler. De serverer fôr og vann på fuglebrettet og i forskjellige fôringsautomater. Men i tillegg til det bør vi også tenke på bolig til fuglene. Vi viser deg hvordan du kan lage søte, dekorative og praktiske fuglekasser her.

Rydd frem terrassen i april 

Nå som solen titter mer frem og dagene blir lengre, er det deilig å kunne sette seg ut og bruke uteplassen man har! Måk vekk snø, vask den godt, ta frem hagemøblene og pynt med litt blomster!