Uteputer med solfaktor og regnbeskyttelse

Behandler du tekstilene du har ute med impregnering, vil de tåle mer og vare mye lengre. Eller du kan bruke egne utendørstekstiler, som er allerede er beregnet for å leve livet ute.

På samme måte som huset og terrassen trenger overflatebehandling, trenger tekstilene impregnering for å tåle den belastningen det er å være ute.

Inneputer kan bli uteputer

Impregnering gjør at skitt ikke fester seg like lett, og at vann og annen fukt ikke trekker inn. Hvis du er flink med impregneringen, kan de fleste innetekstiler benyttes ute. Men, skjøre tekstiler som silke og enkelte typer viskose, bør holdes innendørs for å unngå skade. 

Innendørstekstiler bør få en omgang impregnering før de blir med ut i hagen. Disse tekstilene er fra Linwood, som leveres av INTAG.

Dersom du er uheldig og søler litt rødvin eller kaffe på en på godt impregnert pute, og er rask med kluten, går det helt fint å tørke bort væsken før den setter flekker.

Ta en dråpetest

For å kunne bruke innetekstiler ute om sommeren, er det viktig å gjenta impregneringen med jevne mellomrom, ellers vil den slites av og effekten blir dårligere. 
Les også: Mer om interiør

En enkel måte for å sjekke om det er på tide med en omgang impregnering er å ta en dråpetest. 

Det gjør du ved å dryppe litt vann på tekstilet. Hvis vannet perler seg på overflaten er det nok impregnering, hvis vannet trekker inn er det på tide med en ny dusj impregneringsspray. 

Impregnering til utendørstekstiler får du kjøpt hos fargehandlere og byggevarehus. 

Ferdig impregnerte utedørstekstiler

Dersom du ikke vil dra ut innetekstilene, er et godt alternativ å benytte seg av tekstiler som er ment for utebruk og ferdig impregnerte. Disse er produsert med tanke på uteliv, og utviklet med en slags naturlig impregnering som står godt mot vind og vær. 

 

Utendørstekstiler finnes i en rekke fine farger og mønstre. Disse er fra UVPro Outdoor, som leveres av Green Apple. Foto: Trine Midtsem

– Utendørstekstilene våre er UV-bestandige, og har en 5 års garanti mot bleking, sier Åse Jerrhaug hos Green Apple, som er leverandør av UV Pro Outdoor-tekstiler.

Utendørstekstilene er syntetiske, og finnes i mange mønster og farger. De tåler litt regn, men om du tar dem inn eller under tak når det kommer et kraftig regnskyll, holder de seg fine enda lenger.

Dette gjelder også tekstiler du har impregnert selv.

Kilde: ifi.no