Hva er egentlig kunstrotting?

Kunstrotting er blitt et populært material for utemøbler, kjent for å tåle mye og vare lenge. Men alt er ikke det samme. Det finnes feller å gå i, også ved kjøp av hagemøbler i kunstrotting.

– Av hagemøbler er det nesten bare kunstrotting som går nå, og det skjønner jeg veldig godt, sier Bjørnar Gorseth hos Classic Møbler.

Han forteller at hagemøbler i kunstrotting er noe dyrere enn vanlige manillamøbler, men ikke så mye dyrere. Men til gjengjeld er materialet i kunstrottingmøbler ren plast, helt vedlikeholdsfritt og det varer i mange år.

At kunstrotting er vedlikeholdsfritt, har nok vært en viktig årsak til populariteten. Kvalitetsmøbler i kunstrotting takler all slags vær og vind og kan stå ute hele året. Du trenger ikke bekymre deg for pussing, oljing eller maling.

Alt du trenger av vedlikehold, er å gå over med mildt zalovann og hageslangen om møblene skulle bli skitne.

Alt om hagemøbler i kunstrotting, plast og tre

Sittegruppen Batu fra Hartman er så naturtro at kunder må ta på den for å tro det er plast.

Unngå fellene når du kjøper hagemøbler i kunstrotting

Men før du går ut og kjøper nye hagemøbler, er det verdt å være klar over at kunstrotting er en samlebetegnelse. I denne kategorien skjuler det seg ulike kvaliteter, og ikke alt er like bra.

– Det finnes feller også når du kjøper kunstrotting, for plast er ikke bare plast. I kunstrotting snakker vi i hovedsak om tre typer plast: PVC, polypropylen og polyetylen. Sistnevnte er desidert det beste. Dette er et sterkt og bra plastmaterial som er motstandsdyktig mot vær og temperaturendringer, forklarer Gorseth.

Han anbefaler at kunder setter seg inn i hva trådene i kunstrottingen er laget av og spør selger om dette. Trådene kommer både i flat og rund form, og dessuten i ulike tykkelser. Og jo tykkere tråden er, desto sterkere er den, men det gjør den også dyrere. Uten denne kunnskapen er det vanskelig å avgjøre om du gjør et godt kjøp eller ei.

– Kjøper du en sofagruppe til 20 000, er den ofte laget i polyethylen som er UV-behandlet. I de billigste modellene er det ofte brukt PVC, og PVC tåler ikke UV-stråler, sier Gorseth.

Egen industri

Det betyr at møbelet ikke vil vare like lenge som et kvalitetsmøbel. Selv om en sofagruppe i PVC-rotting i utgangspunktet er rimeligere, kan det altså være falsk økonomi å gå for en billigmodell.

– Polypropylen er hakket bedre enn PVC, men det er ikke så mange som bruker dette. Men også disse blir stygge etter kort tid. Du bør derfor passe på at det er polyetylen som brukes i utemøblene du kjøper, anbefaler Gorseth.

Han kan fortelle at det er en egen industri for produksjon av tråder til kunstrottingmøbler. Og her, som overalt ellers, finnes det merkenavn som er verdt å merke seg.

Rammeverket viktig

– Enkelte merker skal tåle temperatursvingninger fra minus 70 grader til pluss 80 grader, og flere av de gode merkene har 3-års garanti på tråden. Merkene Viro og Solana er de som virkelig skiller seg ut som kvalitetsmerker her, sier Gorseth.

Også rammeverket er av betydning. Rammeverket lages i metall, som så kles med flettede tråder i kunstrotting.

– Det er like viktig at rammeverket er av god kvalitet. Kjøper du stål, risikerer du at det vil ruste og etterlate rustflekker på uteplassen. Det slipper du med aluminium, avslutter Gorseth.