Hagens herlige sitteplasser

Sommeren ligger foran oss, og i noen korte og hektiske måneder skal livet leves mest mulig utendørs. Kanskje trenger hagen din en ny uteplass?

<!– –>

Nå er det tid for å forberede sommerens viktigste «oppholdsrom». Foto: Gro Jørgensen

Det mest sentrale i hagen, enten den er stor eller liten, er sitteplassen. Helst skulle man ha flere av ulik karakter og størrelse. Det er mange måter å anlegge en hyggelig uteplass på. Den kan være forseggjort og velutstyrt, eller den kan være enkel og uformell.

Hagens utestue

Den store sitteplassen er stedet hvor man samler familie og venner til hyggelige måltider. Den kan med fordel plasseres som terrasse i tilknytning til huset, være overbygget og komfortabelt møblert. Med et overbygg kan du bli sittende selv om det skulle komme en regnskur. Møbler i kurv eller manilla kan stå ute hele sommersesongen, og du slipper å ta inn putene.

Tak, vegger og gulv

Sitteplassen bør være godt avskjermet for innsyn, trafikk, vær og vind – gjerne med en lévegg eller høye busker. Sørg også for mulighet for skygge. En parasoll eller terrassemarkise er selvfølgelig praktisk. Har du et stort, vakkert tre, er plasseringen nesten selvskreven. En pergola med klatreplanter gir også kjærkommen skygge. Det bør legges et fast gulv som er lett å holde rent, og som tørker raskt etter en regnskyll. Gress blir fort slitt bort, og flekker med bar jord er både stygt og sølete.

Frodighet

Beplantningen ved sitteplassen er viktig. Planter med duft, vakre farger, spesielle former og detaljer kommer til sin fulle rett her hvor de kan betraktes på kort avstand. Sørg for at det alltid er noe som blomstrer, fra tidlig vår til frost og kulde setter en stopper for utelivet utpå høsten. Bruk potter og krukker med sommerblomster til å bryte opp store flater og vakre blomsterbed til å myke opp rette linjer. Krydderurter i store potter eller i et bed like ved, bidrar med deilig duft og smak til sommerens måltider i det fri.

De små sitteplassene
Når man rusler rundt i hagen, er det hyggelig å ha mulighet til å sette seg ned på ulike steder. Et lite, rundt kafébord med to klappstoler er enkle å plassere. Enkelte steder trenger man kanskje bare en stor stein å sitte på. Fra en benk kan man ha utsikt til hagens vakreste blomsterbed eller kjøkkenhagens sirlige rader. Er man så heldig å ha et vakkert utsiktspunkt i hagen, er det nesten selvsagt at man behøver en sitteplass – gjerne med møbler som kan stå ute hele året.
Det er fint å kunne flytte seg etter solens gang i løpet av dagen. Noen ganger kan det være nok bare å ha en lett klappstol som man kan bære med seg, men det er praktisk med noen faste steder i tillegg. En liten frokostplass i morgensolen er herlig. Like viktig er det stedet i hagen hvor kveldsolens siste stråler slipper til.