Test av slangeopprullere

Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellige slangeopprullere til vegg­montering, og har funnet ut at det er stor forskjell på hva du får for pengene.  Dette kan du lese mer om i testen.

Slangeopprullere er ikke høyteknologi, men det er et par ting de må kunne: slangen skal være enkel å trekke ut til ønsket lengde, og slangeopprullerne skal trekke inn slangen og rulle den fint opp inne i boksen når du ber den om det – uten at dere må være to om å holde igjen.

Vi fikk omsider fatt i åtte forskjellige opprullere, blant annet én med motor. Vi testet dem nøye for alle de funksjonene vi mener er vesentlige.

Under testen rev og slet vi i de forskjellige boksene, slangene og grepene, for å få et inntrykk av hvor solide de egentlig var. Forskjellen var tydelig. Les mer om det under hver enkelt modell.

Utseendet brydde vi oss ikke om. Alle er mer praktiske enn de er pene. Det kan være smart å henge dem et sted de ikke synes så godt, eller å løfte dem av etter bruk.

I tillegg til opp- og utrulling, er det også viktig at slangen er bra, den skal være armert og såpass robust at den ikke knekker sammen og stenger for vannet.

Under hver enkelt modell kan du lese mer om hvordan de klarte seg i testen. Deretter er du forberedt til å gå på leting etter en slangeoppruller hjemme hos deg.

Slik har vi testet

Selvfølgelig har vi spylt masse vann, men vi har også revet og slitt i slanger og slangebokser, slik at du kan få vite hvilke som holder best.

Vi har montert alle slangeboksene i de medfølgende beslagene og med de tilhørende skruene. Vi satte dem på et hus med solid, utvendig trekledning, og var ikke redde for å rive og slite i opphenget for å vurdere soliditeten.

Vi vurderte også om beslaget vil kunne sitte godt fast i en murvegg. Vi trakk ut slangen i forskjellige lengder, og sjekket hvor stort returtrekket var – det lå mellom fire og sju kilo på alle opprullerne.

Det er irriterende hvis det er for stort, for da må du nesten ha hjelp til å trekke ut slangen. Opprulling kan først skje når slangen er “låst opp” med et lite rykk, som ble sjekket.

Vi sjekket også om opprullingen skjedde i passe tempo, og om slangestyringen la slangen perfekt opprullet i boksen. Vi dro i styringen for å se om det kunne tåle mye opprulling.

Vi vurderte også selve slangen. Vi bøyde og knakk den, blant annet for å se om den rettet seg ut av seg selv.

I testen teller kvalitet 30%, funksjon 40% og betjening 30%.

GARDENA 25 8023

 

Solid kvalitet, og vel verdt en høy pris

Kraftig kvalitet og lett å betjene. Opprulling skjer perfekt, med en bra slange.

Alt er laget i robuste mate-rialer og myke former. Slange-styringen sørger for at slangen rulles nøyaktig opp når du trekker litt i den når den er rullet ut. Det krever ingen store krefter å trekke den ut i full lengde.

Den kraftige, armerte slangen retter seg perfekt ut igjen når den trekkes ut, også selv om den har vært sammenbøyd. Det er smart med egen plass i veggbeslaget til munn­stykker. Da vet du alltid hvor de er.

På tross av vekten, er det lett å løfte opprulleren ned fra vegg-beslaget hvis du skal bruke den på den andre siden av huset.

Du kan også forsikre deg mot at noen stjeler boksen ved å spenne en liten, skjult sekskant­skrue. Fint bæregrep og velfungerende slangekoblinger.

Kvalitet: 9
Funksjon: 9
Betjening: 9

Samlet karakter: 9

Slangelengde: 25 + 2 m
Slange: Armert, kraftig
Returtrekk: 5,5 kg
Dreibart beslag: 180 grader Vekt: 11 kg
Sett til: 1290 kroner
www.gardena.com

HOZELOCK 31-1502

 

Fungerer greit, men den holder ikke lenge

Spinkel, i tillegg til at den er utstyrt med en mystisk sikkerhetslås.

Hozelock synes ikke du skal kunne rulle ut slangen uten at du mener det, så de har gitt opprulleren en sikkerhetslås. Det synes vi er overflødig, ettersom du neppe kommer til å skade deg hvis det skulle skje.

Slangen forblir flat hvis den blir bøyd, og slange­sty­ringen virker lite solid. Veggbe­sla­get er lite og heller ikke særlig solid. Det er lett nok å trekke ut slangen, men fjæren er muligens for liten, for det er problemer å låse slangen når du ikke vil ha ut mer av den.

Det er lett å løfte boksen av veggholderen, men kronglete å sette den på igjen. Likevel kan den låses fast, så ingen stikker av med den.

Bærehåndtaket, som er litt lite, gir god balanse når du bærer rundt på åtte kilo slange.

Kvalitet: 6
Funksjon: 7
Betjening: 6

Samlet karakter: 6,7

Slangelengde: 25 + 2 m
Slange: Billig type
Returtrekk: 4 kg
Dreibart beslag: 180 grader
Vekt: 8 kg
Sett til: 1198 kroner
www.clasohlson.com/no

BEST I TEST: GARDENA 35 LI 8025

 

Solid motorisert slangeoppruller

God og robust kvalitet, ut­styrt med motor, så slangen rulles opp automatisk.

Alt er i den gode, kraftige kvaliteten som Gardenas ting pleier å ha. I denne slangeopprulleren er det tilført en batteridrevet motor til den manuelle utgaven.

Motoren gjør at slangen rulles opp automatisk ved et trykk på en knapp. Fordi det ikke er noen fjær som trekker inn slangen, som på de manuelle, er det heller ingen motstand i slangen når den trekkes ut.

Det skal være strøm til ca 25 opprullinger på et fulladet batteri, før det må tas av og lades på nytt. Det er greit. Opphenget må skrus fast på veggen, kan svinge 180° fra side til side og har plass munnstykker til slangen.

Slangeopprulleren løftes lett av veggbeslaget hvis den skal i bruk et annet sted, og automatikken følger med.

Kvalitet: 9
Funksjon: 10
Betjening: 10

Samlet karakter: 9,7

Slangelengde: 25 + 2 m
Slange: Armert, kraftig
Returtrekk: Motor
Dreibart beslag: 180 grader
Vekt: 12,5 kg
Sett til: 2750 kroner
www.gardena.com

CLABER 8990

 

Høykvalitetsprodukt med skjønnhetsfeil

Kraftig oppruller med en litt rar mekanikk, som gir problemer med opprulling.

Nydelig og solid laget, uten skarpe kanter. Kraftig armert slange og stor veggholder, som holder slangeopprulleren stabil i alle posisjoner. Her får du en slangeoppruller som ikke går i stykker for et godt ord.

Slangen retter seg raskt ut, selv med mange og skarpe knekk. Utrullingen kan krangle litt: meningen er at du bare skal dra ut så mye slange som du ønsker, og deretter legge den på bakken for å låse tilbakerullingen.

Det høres enkelt ut, men det er ikke alltid at det virker, og slangen trekkes tilbake i full fart. Det er lett å sette opprulleren på veggstativet, men det mang-ler bærehåndtak.

Det er sikkert fordi den italienske produsenten ikke mener det er nødvendig å ta inn slangen om vinteren.

Kvalitet: 9
Funksjon: 6
Betjening: 6

Samlet karakter: 6,9

Slangelengde: 20 + 2 m
Slange: Armert, kraftig
Returtrekk: 6 kg
Dreibart beslag: 180 grader
Vekt: 11 kg
Sett til: 2475 kroner
www.bsbutikken.no

GROUW

 

Enkel og lite holdbar med dårlig slange

Verken slangekvaliteten eller utrullingen imponerer. Holder nok ikke i årevis.

Det går helt fint å trekke ut den enkle plastslangen de første 8-10 meterne. Deretter må du bruke krefter, og tilbakeslags-låsen er vanskelig å få til å holde slangen.

Når slangen skal rulles inn igjen, må det holdes igjen i beste tegneseriestil. Hvis slangen er bøyd i et knekk, så retter den seg ikke ut igjen. Veggfestet er spinkelt og ikke egnet til montering på porøse vegger.

Dessuten er det litt vanskelig å montere opprulleren på veggfestet. Bæregrepet i toppen ser umiddelbart lovende ut, men det har for liten plass til hånden, og du river deg fort på de skarpe kantene.

Slangekoblingene ser ut som om de er av akseptabel kvalitet, men vi tror ikke denne opp­rulleren har særlig lang levetid.

Kvalitet: 5
Funksjon: 6
Betjening: 5

Samlet karakter: 5,4

Slangelengde: 20 + 1,9 m
Slange: Armert, men spinkel
Returtrekk: 6 kg
Dreibart beslag: 180 grader
Vekt: 7,5 kg
Sett til: 599 kroner
www.okelektriske.no

KÄRCHER CR 7220 AUTOMATIC

 

God og solid med (litt for) kraftig opprulling

Robust, enkel å betjene, men kanskje litt for hard i fjæren for de fleste.

Her får du både kvalitet og robusthet, samt en boks uten skarpe kanter. Opprulleren kan svinge på det kraftige vegg­festet, men kan også låses fast for hver 30°. Det er praktisk.

Den kraftige, armerte slangen retter seg ut perfekt etter et knekk, og rulles effektivt opp ved hjelp av den robuste slangestyringen. Det er ganske mye trekk i slangen. Det gjør den litt tung å trekke ut, og krever at du holder godt igjen når den rulles inn igjen.

Veggbeslaget er stort og solid, med innebygget “øye” til tyverisikring (med en hengelås). Boksen med slangen har et løftegrep som brukes når den løftes av og på veggbeslaget, samt et bæregrep, slik at den er lett å flytte ved behov.

Kvalitet: 9
Funksjon: 8
Betjening: 8

Samlet karakter: 8,3

Slangelengde: 20 + 2 m
Slange: Armert, kraftig
Returtrekk: 7 kg
Dreibart beslag: 180 grader
Vekt: 9,5 kg
Sett til: 1399 kroner
www.karcher.no

GODT KJØP: BILTEMA 14048

Dette er lavpris, men vel verdt pengene  

Rimelig kvalitet og god ut- og opprulling gjør denne opprulleren interessant.

Det er et lavprisprodukt Biltema selger her, men det er faktisk ikke så dårlig som prisen kan få deg til å frykte.

På en eller annen måte har det lyktes å få et greit produkt ut av det, der slangeut- og opprulling skjer nesten like effektivt og glidende som på langt dyrere modeller fra merkevarekonkurrentene.

Koblingene fungerer bra og er robuste, men slangen knek-ker sammen litt for lett, og det er skarpe kanter du kan rive deg på.

Veggbeslaget kan skape litt problemer, fordi det er så lite at skruehullene kommer til å sitte ganske tett. Så tett at det vil bli vanskelig å få opprulleren til å henge på en porøs vegg av f.eks. porebetong.

Det er også kronglete å ta opprulleren både av og på veggbeslaget.

Kvalitet: 7
Funksjon: 7
Betjening: 7

Samlet karakter: 7

Slangelengde: 20 + 2 m
Slange: Armert, tynn
Returtrekk: 6 kg
Dreibart beslag: 180 grader
Vekt: 8 kg
Sett til: 549 kroner
www.biltema.no

COCRAFT 40-7913

Veggbeslaget holder ikke ordentlig fast

Robust boks og god slange, som dessverre må hjelpes tilbake i boksen.

God slange, som retter seg ut etter selv et skarpt knekk. Men det spinkle veggbeslaget av stål gir et slarkete oppheng, som gjør at boksen henger ustabilt.

Slangeutrullingen blir tung allerede etter et par meter. Og den andre retningen blir det helt feil, når du må lirke slangen inn igjen. Ut er det vanskelig å få slangen til å låse.

Det gjør den derimot hele tiden når den rulles opp igjen. Det er irriterende. Det er lett å løfte boksen av, men vanskelig å sette den på igjen. Det store bæregrepet er bra, og det er god balanse i boksen.

Modellen er utstyrt med en luke, slik at du kan se inn til slangen og fjerne eventuelt løv og grenstumper. Etter at testen ble avsluttet, er modellen erstattet av en ny.

Kvalitet: 5
Funksjon: 5
Betjening: 5

Samlet karakter: 5

Slangelengde: 20 + 2,25 m
Slange: Armert, bra
Returtrekk: 6,5 kg
Dreibart beslag: 180 grader
Vekt: 9,0 kg
Sett til: 599 kroner
www.clasohlson.com/no