Test av kompostkverner

Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompostkverner i et rimelig prisleie.

Knivmaskinene er raske, snitter avfallet ganske fint, og bråker mest. Valsemaskinene er nesten helt motsatte. De arbeider med lavere turtall, lager grovere flis av greinene og bråker mindre – noe både du og naboene dine vil sette pris på. Merk deg for øvrig at støynivået (dB) som produsentene opplyser, ikke alltid henger sammen med det reelle støynivået du vil oppleve. Du bør derfor få lov til å prøve maskinene før du bestemmer deg for hvilken kvern du velger.

Kompostkverner krever mye strøm. Selv de mindre utgavene, beregnet til private hager, har et watt-forbruk som ofte ligger på grensen av hva som kan trekkes av strøm fra kurser med 10-13 ampere sikringer. Det betyr at du ikke kan koble andre apparater til samme kurs, når en kompostkvern på 2800 watt er koblet til den. Kjøper du en kvern på 3000 watt, og du i tillegg vil ha tilgang til en stikkontakt, må du bruke en 16 ampers kurs.

Vi har testet seks maskiner i et rimelig prisleie. Alle kan håndtere 30-40 mm greiner. Noen krevde tilpassing av mottrykksplater, slik at greinene ble holdt inn mot valsene, andre hadde tilbøyelighet til å få forstoppelse. Noen modeller manglet en hjelpepinne (stappepinne) til å stappe inn greinene med. Den bør følge med, da det er farlig å stappe greiner for hånd.

Vi tok en tidstest på en 3 cm tykk og 60 cm lang grein. Det tok maskinene mellom 6 og 12 sekunder å omdanne greinen til flis. Det høres ikke mye ut, men skal du kværne greiner fra to-tre bjørker, er tiden overhodet ikke likegyldig. På disse sidene kan du lese mer om hva vi fant ut, før du går på handletur.

Styrke vekter vi med 40 %
Styrken vises ikke bare av den opplyste motorkraften i watt. Den synes også på evnen til å findele greiner, og den tiden den bruker på å kverne en bestemt mengde greiner. Støyen fra maskinen indikerer hvor hardt den skal arbeide, og dermed hvor lang tid den forventes å holde. Holdbarheten er også årsaken til at vi kikker på hvor solid maskinene er bygget.

Funksjon vekter vi med 30 %
Vi tester hvor godt maskinene virker. Kan man for eksempel løsne fastkjørt materiale uten å ta fra hverandre maskinen? Dessuten sammenligner vi maskinene, og ser på hvordan de skiller seg fra hverandre funksjonsmessig, ettersom de ikke er utstyrt helt likt. Er det oppsamlerboks (som vi foretrekker) flispose, eller blåser den bare flisen ut på bakken?

Betjening vekter vi med 30 %
Her vurderer vi hvordan maskinene er å jobbe med. Hvor enkelt er det å bruke knapper og grep, og hvor lette er maskinene å flytte rundt i hagen? Vi vurderer samlet hvor bekvemme de er å arbeide med, og hvor trygge de er. Mangler stappepinne, trekker det ned.

Dette betyr karakteren

9–10: TOPPKVALITET. Fås ikke bedre.

7–8: RIKTIG GOD. Mengder av kvalitet.

4–6: MIDDELS. Gjennomsnittsprodukt.

2–3: DÅRLIG. Under middels, bør unngås.

0–1: ELENDIG. Gå langt utenom.

Tung, solid og troverdig – Best i test

ARIENS NEO

8,1

Styrke: Motorlyden er høy, men ikke ubehagelig, og lyden blir ikke anstrengt når maskinen får noe å tygge på. Knivene findeler kraftige greiner effektivt. Den opptygde flisen er perfekt til rask kompostering.

Funksjon: Den medfølgende pinnen til å stappe greiner ned med, glir dessverre forbi. Oppsamleren er romslig og tømmes lett, og grove biter kan kastes tilbake gjennom sjakten. Knivene kan slipes mens de sitter på det avmonterte hjulet.

Betjening: Med kun to på/av-knapper, og ingen andre grep eller knapper, er betjeningen enkel. Knivkammeret er synlig gjennom en rund plastrute. Derfor er det enkelt å se om materialet hopes opp. Maskinen er tung, men står godt fast. Store hjul gjør den lett å flytte.

Konklusjon: Romslig oppsamler og fin flis som er lett å kompostere, gjør denne kvernen til testvinner. At den også er lett å betjene, gjør det bare enda bedre.

Effekt/Tid* 2500 W/11 sek.

Vekt: 40 kg

Arbeidshøyde: 120 cm

Skjæresystem: Spesialkniv/findeling

Støynivå: 94 dB(A)

Maks. greintykkelse: 30 mm

Oppsamler: Kasse

5999 kr

www.sovde.no, tlf.: 69 26 47 50

God kvern til grovdelt flis

BLACK & DECKER GS 2400

6,4

Styrke: Motorlyden er kanskje ikke så høy, men irriterer mer enn den rolige lyden fra den arbeidende valsekvernen. Maskinen klipper materialet forholdsvis grovt, og selv tykke greiner på 30 mm kverner den overraskende fort.

Funksjon: Når noe setter seg fast i maskinen, kjører den automatisk i revers, men du kan også reversere manuelt. En mottrykksplate må justeres for at materialet skal deles ordentlig. Oppsamling er i en pose, vi foretrekker en kasse.

Betjening: De få knappene og grepene blir du raskt fortrolig med, så selve maskinen er enkel å betjene. Men det følger ikke med en stappepinne, noe vi synes er sikkerhetsmessig uheldig. Ingen bør fristes til å bruke hendene i trakten. Lag deg derfor en stappepinne selv.

Konklusjon: Maskinen er enkel å bruke og lett å flytte rundt i hagen. Riktig justert klipper maskinen greiner til grov flis, som er velegnet til dekke i bed.

Effekt/Tid* 2400 W/7 sek.

Vekt: 26,5 kg

Arbeidshøyde: 91 cm

Skjæresystem: Valser/grov flis

Støynivå: 75 dB(A)

Maks. greintykkelse: 40 mm

Oppsamler: Pose

2890 kr

www.blackanddecker.no, tlf.: 22 90 99 00

Nesten en kopi av B&D

RYOBI RSH 2455

6,8

Styrke: Både motor og kvern arbeider med et akseptabelt støynivå. Samtidig er det snakk om en kvern med god styrke, som gjør jobben tilfredsstillende, med god fart. Den forholdsvis grove flisen kan findeles med en ekstra gjennomkjøring.

Funksjon: Som på B&D-kvernen, er det i Ryobi-maskinen en automatisk retur, som kan frigjøre fastkjørt materiale fra valsen. Justering av valsens mottrykksplate er bare tilgjengelig med en unbrakonøkkel gjennom et hull i kabinettet til maskinen. Ryobi bruker dessverre også pose til oppsamling.

Betjening: Betjeningen minner mye om B&Ds løsning. En forskjell er at det følger med en stappepinne av hard plast. Den er dessverre 1 cm for lang. Det blir spist av kvernen, og er noe som gnager av tilliten. Effekt/Tid* 2400 W/7 sek.

Konklusjon: Maskinen har en bemerkelsesverdig likhet med B&D-kvernen, både i konstruksjon og virkemåte. Men med bedre motorlyd og stappepinne.

Vekt: 29 kg

Arbeidshøyde: 91 cm

Skjæresystem: Valser/grov flis

Støynivå: 92 dB(A)

Maks. greintykkelse: 40 mm

Oppsamler: Pose

3190 kr

www.ryobitools.eu, tlf.: 80 01 24 93

Enkel, effektiv og god pris

AL-KO NEW TEC 2500 R

7,4

Styrke: Du kan bare glede deg over å jobbe med denne kompostkvernen. Al-Ko tar lystig fatt og findeler greiner til kompost med høy fart. Dessverre bråker maskinen en del.

Funksjon: Maskinen ser ikke komplisert ut, men den er faktisk ganske utfordrende å sette sammen. Men satt sammen, på rett kjøl og i bruk, er maskinen virkelig velfungerende. Den produserer ganske fin flis uten store problemer.

Betjening: Den lave vekten gør Al-Ko-kvernen lett å flytte og parkere, og den tar ikke opp mye plass. Knappbetjeningen er helt ukomplisert på/av. De fremste beina er litt i veien for å sette opp en kasse til å samle opp flis. Chassiset åpnes lett for tilgang til kniven. Det følger ikke med stappepinne, og oppsamlerkasse må kjøpes utenom.

Konklusjon: Støyen fra maskinen er litt høy. Men kan du leve med den, og ønsker rask og velgjort findeling til en lav pris, er denne maskinen glimrende.

Effekt/Tid* 2500 W/6 sek.

Vekt: 22 kg

Arbeidshøyde: 97 cm

Skjæresystem: Kniv/findeling

Støynivå: 97 dB(A)

Maks. greintykkelse: 40 mm

Oppsamler: Boks, ekstrautstyr!

2250 kr

www.ginge.com, tlf.: 64 86 25 50

Kjøreklar på fem minutter

BOSCH AXT 23 TC

7,9

Styrke: AXT 23 TC er en veldesignet maskin, som tygger seg gjennom materialet uten å lage voldsom støy. Til gjengjeld bruker den ganske lang tid på det. Faktisk dobbelt så lenge som den billigste maskinen i testen.

Funksjon: Maskinen deler materialet med en turbin, som nærmest skjærer greinene i skiver. Resultatet er en grov flis, som er velegnet til bunndekke der omsetningen ikke skal gå for fort. Stor oppsamler.

Betjening: Ideell maskin for deg som gjerne unngår store byggesett, for den er kjøreklar få øyeblikk etter at den er pakket ut. Start og stopp er lettbetjent. Det finnes en knapp til løsning av fastkjørt materiale, i tillegg til et grep til justering av skjæret.

Konklusjon: Bosch har valgt løsninger som ikke bare letter montering av maskinen, men også betjening. Den grove flisen fungerer fint som bunndekke.

Effekt/Tid* 2300 W/12 sek.

Vekt: 30,5 kg

Arbeidshøyde: 93 cm

Skjæresystem: Turbin-Cut/grov flis

Støynivå: 90 dB(A)

Maks. greintykkelse: 42 mm

Oppsamler: Kasse, 53 liter

4795 kr

www.bosch.no, tlf.: 64 87 89 50

Utkast direkte på bakken

VIKING GE 150

7,5

Styrke: En fin summing fra motoren tyder på god maskinkvalitet, noe som blir bekreftet ved testingen. Knivene i kvernen jobber med overbevisende kraft og fart. Til tross for den fine kuttingen, er kvernen blant testens raskeste.

Funksjon: Montering av maskinen er ingen fornøyelse, og krever nesten fire hender. Du bør kanskje vurdere om du ønsker skjermen til utkastet montert til utkast direkte på bakken. For maskinen kan i stedet kaste ut i en beholder.

Betjening: Tilgang til knivene for rensing og service er enkel. Knappbetjeningen er helt enkel på/av. Den store trakten leder materialet trygt ned i sjakten. Trakten fungerer som transportgrep. Maskinen kommer dessverre uten en stappepinne, som øker sikkerheten.

Konklusjon: Til tross for det litt avvikende utseendet, er Viking-kvernen godt laget. Den kan samle opp, eller kaste materialet der du vil ha det.

Effekt/Tid* 2500 W/6 sek.

Vekt: 26 kg

Arbeidshøyde: 105 cm

Skjæresystem: Kniv/findeling

Støynivå: 89 dB(A)

Maks. greintykkelse: 35 mm

Oppsamler: Nei

3990 kr

www.stihl.no, tlf.: 33 42 05 05

*) Tiden er målt ved bearbeiding av en 30 mm tykk grein med en lengde på 60 cm.