Test av hagesakser

Saksen er for gartneren det hammeren er for snekkeren. Vi tester 5 modeller. Alle kan klippe – men alle er ikke like overbevisende i hagen.

En hage er ikke fri natur. Hagen er planlagt og formet til det du ønsker av den. Her spiller beskjæringssaksen en sentral rolle. Det finnes to hovedgrupper av hagesakser som er vesentlige å skille mellom: Den ene typen er hagesakser med sideskjær; to kryssende, skjærende blad som en vanlig kjøkkensaks.

Arbeidsområdet er friske skudd, altså det myke og uherdede plantematerialet. Den andre typen er saksen med motskjær. Motskjærssaksen har bare ett skjærende blad, som klipper mot en flate. Arbeidsområdet er modnede, herdede og døde greiner. Vi tester begge typene.

Slik har vi testet:

Funksjon vekter vi med 40 %
Under funksjon kikker vi på saksenes utforming og detaljer. Vi klipper i de materialene saksene er beregnet for å klippe i, opp til de tykkelsene de opplyses å kunne klare. For sideskjærssaksenes vedkommende prøver vi også deres evne til å klippe over en snor. Med nye skjær, bør de kunne det. Noen sakser har også en trådklipper i skjæret. Den prøver vi ut med en 1 mm tykk ståltråd.

Soliditet vekter vi med 30 %
I praksis er det slik med verktøy som passer i en lomme og er lett tilgjengelig, at det fort blir brukt på grensen av hva det tåler. Derfor er det bestemt ingen ulempe at en beskjæringssaks er konstruert for hard belastning. Vi tar en grundig kikk på saksenes materialer og byggekvalitet, og gir vår vurdering av deres langtidsholdbarhet ved bruk i hagen.

Ergonomi vekter vi med 30 %
Det er avgjørende for ergonomien at du velger riktig størrelse på saksen. Vi ser på formen på grepene, belegget, plassering av låsen, samt støtdemperne som hindrer grepene i å støte hardt sammen og klemme fingrene.

Resultatet:

Lett saks med rullegrep

Medium P92, Fiskars. Lettvektssaks, hovedsakelig laget av kunststoff. Det fantasifulle designet følger håndens bevegelse når vi klipper med saksen.

Funksjon: Rullegrepet virker merkelig i begynnelsen, men du venner deg raskt til det. Ifølge Fiskars reduseres muskelbelastningen 25 % med rullingen. Påstanden kan bare testes i laboratorium, men det føles ut som om det stemmer.
Soliditet: Den lave vekten på saksen er behagelig. Vekten skyldes blant annet at grepet er av plast. Plasten er uten tvil
temmelig solid, men kan faktisk knekke ved stor belastning. Du bør derfor ikke presse saksen utover det spesifiserte.
Ergonomi: Mens rullefunksjonen tilføyer en fin ergonomi, har den samtidig den ulempen at saksen er umulig å bruke med venstre hånd. Derfor sitter låsen til høyrehåndsbruk, der den sitter fint. Det er tvers gjennom en høyrehåndssaks. Åpningsfjæren virker utmerket, til tross for den lille størrelsen.

Tillitvekkende

Premium BP30, Gardena. En elegant, slank og velbygget saks av virkelig gode materialer, som produsenten i tillegg lover 25 års garanti på. Det skaper tillit.

Funksjon: Saksen klipper ganske glimrende i opp til 20 mm tykke, friske greiner, som den er beregnet til. Den har også en egen plass for metalltråd i skjæret. Men til tross for produsentens rosing av skjæret, kan den ikke klippe over en snor.
Soliditet: Kvaliteten og den forventede holdbarheten kan
det ikke klages på. Særlig metalloverflatene gir inntrykk av teknisk overlegenhet. Ifølge Gardena fås skjær og fjær som reservedeler, og det er naturligvis en fordel.
Ergonomi: To typer plast kler grepene på flott vis utvendig, der grepet mot håndflaten er det mykeste. Saksen har dessuten en effektiv støtdemper. Grepene passer godt til en større hånd. Den utmerkede klikklåsen på saksens rygg nås fra begge sider, slik at den passer til både høyre- og venstrehendte.

BEST I TEST: Den foretrukne

2, Felco. Felcos robuste klassiker er ikke uten grunn blitt fast utstyr hos gartnere overalt i verden. Den oser av kvalitet og tidløshet.

Funksjon: Saksen gir perfekte, rene snitt i friske greiner,
takket være et skjær som er slipt som en barberkniv og har kontakt hele veien gjennom klippet.
Soliditet: Byggekvalitet og materialvalg er overbevisende og solid. Saksen tåler store belastninger, også på områder den egentlig ikke er beregnet for. Dessuten kan selv den minste del av saksen skaffes som reservedel.
Ergonomi: Saksen er forholdsvis stor, men grepene går tett sammen, slik at de også kan betjenes av mindre hender. Låsen betjenes bare fra den ene siden, men den fås også for venstrehendte, slik at det er en saks for alle. Låsen er dessverre lett å komme til å dytte til ved en feil, og det er ikke så bra. Nederste grep har bekvemme finger­bølger, som gir et godt grep.

Til alle hender

Comfort 8793, Gardena (motskjær). Det uvanlige designet skjuler en justering av åpningsvinkelen på saksen. På den måten kan den tilpasses hender i mange størrelser.

Funksjon: Klipper godt og effektivt i harde greiner. Det skarpe bladet har et godt antiklebebelegg av teflon. Saksen tilpasses enkelt størrelsen til hånden når vi justerer den maksimale åpningsvinkelen av skjæret med den lille bryteren midt på saksen. Dette øker bruksmulighetene.
Soliditet: Saksen er laget av en sterk aluminiums­legering. Den kraftige konstruksjonen og kvaliteten virker overbevisende under bruk. Ifølge Gardena er det bare fjæren som kan fås kjøpt som reservedel.
Ergonomi: Grepene er behagelige for en mellomstor til stor hånd. Dessuten betyr justeringsmuligheten at mange håndstørrelser kan bruke saksen. Plastbelegget er ganske mykt. Støtdemperen virker for hard til å ha noen særlig betydning.

Ingen støtdemping

RS 5000, Wolf-Garten (motskjær). En solid og bekvem saks, som klipper i tørt tre overbevisende. Men den innebyggede støtdemperen virker dessverre dårlig.

Funktion: Saksen er bygget med sideskjær, men motskjæret endrer arbeidsområdeet til tørre, herdede greiner. Dette klarer den utmerket, helt opp til 25 mm tykkelse – hvis man selv har kraft nok til det.
Soliditet: Kraftigt bygget saks, som ser ut til å kunne holde lenge til de tykkeste greinene, slik som produenten lover. Åpningsfjæren ligger skjult. Konstruksjonen roses av produsenten, men vi misstenker at fjæren nok blir litt slapp og taper i styrke etterhvert.
Ergonomi: På en saks beregnet til så kraftige greiner skulle vi heller ha hatt et mykt belegg der man tar grep, istedenfor den harde plasten. Og det får særlig betydning siden den innebyggede gummidemperen ikke virker. Selv med lukket grep rekker ikke gummidemperen helt opp til håndtaket ovenfor.