Test av batteridrevne kjedesager

Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem. De seks modellene vi tester her klarer seg riktig bra.

Kjedesager på batteri har ikke deres bensinslukende slektningers krefter.

Og de kan heller ikke fortsette nonstop i timesvis slik deres elektriske brødre, men for langt de fleste hageeierne og gjør-det-selv-folket rekker batterimodellene fint.

Her kan du også få gode råd om hvordan maskinenes batterier skal oppbevares når de ikke er i bruk.

Slik har vi testet

Styrke vekter vi med 30%. Vi har testet sagene etter sverdlengde:

De store sagene har felt trær med stammer på 10-20 cm, mens de små har kappet 5-10 cm stamm er og greiner. Alle sagene har dessuten beskåret både trær og busker i hagen. Underveis har vi vurdert kreftene og holdbarheten på sagene.

Funksjon vekter vi med 25 %. Vi har kikket på sverdets lengde, hvor godt lokket til påfylling av kjedeolje er plassert, og om det er en tilbakeslagsbrems (kickback-sikring). Det finnes på de fleste store sager, og bremser kjedet hvis sagen plutselig slår tilbake mot brukeren.

Betjening vekter vi med 25 %. Vi sager, strammer kjedet og ser på hvor lett det er å skifte. Vi ser også på oljepåfylling, som gjerne skal kunne utføres med hansker på hendene. Til slutt er det batteriet som gjerne skal være lett å ta av og på når det går tomt og må lades opp.

Ergonomi vekter vi med 20 %. En tung sag belaster armer, nakke, skuldre og rygg. Men hvis balansen i sagen er god, kan det kompensere en del. Velplasserte knapper er et pluss.

Dette betyr karakteren

9-10 Toppkvalitet. Fås ikke bedre.
7-8 Riktig god. Mengder av kvalitet.
4-6 Middels. Gjennomsnittsprodukt.
2-3 Dårlig. Under middels, bør unngås
0-1 Elendig. Gå langt utenom!

God Batteriserie

GKC1820L
Black & Decker

Konklusjon: En av de maskinene som har batterier som passer med andre maskiner. Har du en 18 V B&D-maskin med litiumbatterier, kan du spare litt her.

Styrke: Sagen imponerer ikke akkurat, men klarer tross alt oppgavene: beskjæring og felling av småtrær. Men den må kjempe hardt for det, og det går utover utholdenheten.

Funksjon: Sverdet er litt lenger enn f.eks. Gardenas, og kan få deg til å prøve å felle litt større trær. Men det skal du ikke prøve deg på. Sagen er for småtrær og beskjæring. Betjening: Alt for lite påfyllingshull til olje. Du skal selv trykke på gummilokket for å smøre kjedet. Kjedet spennes ved å løsne to skruer og dreie en tredje – det er vanskelig

Ergonomi: Fin balanse og lav vekt skåner armer og rygg. Til gjengjeld skjærer ikke kjedet særlig godt, og det kan fort lokke brukeren til å trykke litt ekstra hardt. Det går ut over hendene.

Pris: 2 045 kr

Tekniske fakta:

Detalj: Batteriet passer til
flere av Black & Deckers
maskiner, blant
annet bor-/skrumaskiner

Effekt: 18 V, 1,5 Ah Li-ion
Ladetid: 5-8 timer
Sverdlengde: 20 cm
Sikkerhet: Hånd- og spissbeskyt.
Kjedestramming: Med verktøy
Kjedesmøring: Manuell
Vekt: 2,3 kg

www.blackdecker.no

Overlegen proff-sag – BEST I TEST

MSA 160 C-BQ
Stihl

Test karakter til kjedesag

Konklusjon: Kan uten problemer skjære i store, 20 cm tykke stammer. Ganske imponerende. Designet for profesjonelle som vil ha en støysvak kjedesag.

Styrke: Hurtig, sterk og med et kjede som skjærer som om treet var smør. Den beste, mest effektive og lettest betjente batterikjedesagen vi har arbeidet med.

Funksjon: Langt sverd og et godt kjede gir mange bruksmuligheter. Det er langt til de bensindrevne modellenes muligheter, men det kommer nok. God sikkerhet.

Betjening: Godt synlig oljelokk med fangline. Kan også skrus av og på med hansker på. Kjedet strammes på få sekunder uten bruk av verktøy.

Ergonomi: Til tross for stør-relsen er sagen forholdsvis lett, det forenkler arbeidet. Det gummibelagte grepet og den fremste bøylen gjør det enkelt å holde sagen i en bekvem stilling.

Pris: 5 990 kr

Tekniske fakta:

Stihls fremragende
knapper går igjen på
denne maskinen. Det
er helt perfekt.

Effekt: 36 V, 4,5 Ah Li-ion
Ladetid: 1 time
Sverdlengde: 30 cm
Sikkerhet: Kickback
Kjedestramming: Uten verktøy
Kjedesmøring: Automatisk
Vekt: 4,9 kg

www.stihl.no

Perfekt i hagen

CST 2018-li
Gardena

Konklusjon: Sagen er designet for hagebruk, og det er den særdeles velegnet for. I tillegg er sikkerheten høy, mens prisen er lav.

Styrke: Til tross for den lille størrelsen, virker sagen gedigen og kraftfull. Imponerende utholdenhet. Du kan rekke mye arbeid før batteriet skal lades opp igjen.

Funksjon: Tilbakeslagsbrems, som på de store maskinene. Smidig, sterk og utholdende når det skal kappes greiner og felles små trær. Også egnet til mindre stokker for ved.

Betjening: Stort hull til oljepåfylling og lokk med fangsnor. Et lite vindu viser hvor mye olje det er på tanken. Kjedet spennes på få sekunder, uten verktøy. To-knapp-systemet for å starte sagen er enkelt å betjene.

Ergonomi: Behagelige grep, og den lave vekten innbyr til lang tids arbeid med sagen, uten at det blir anstrengende.

Pris: 1 549 kr

Tekniske fakta:

Tilbakeslagsbremsen
(kickback), som på de
store sagene, gir brukeren
god sikkerhet.

Effekt: 18 V, 2,6 Ah Li-ion
Ladetid: 3 timer
Sverdlengde: 20 cm
Sikkerhet: Kickback-brems
Kjedestramming: Uten verktøy
Kjedesmøring: Automatisk
Vekt: 3,3 kg

www.gardena.com

Lett og smidig

BUC 122RFE
Makita

Konklusjon: En sag designet til byggeplasser og hager. Den kan fint beskjære større trær og kraftige busker. Smidig og lett, men også en ganske dyr maskin.

Styrke: Med 18 volt batteri på tre amperetimer kan du arbeide lenge før du må lade opp sagen. Totalinntrykket er godt hele veien på den lette, men sterke maskinen.

Funksjon: Ingen tilbakeslagsbrems. En spissbeskytter hindrer at sagen setter seg fast i treet. Dette minsker risikoen for tilbakeslag, men det fjerner den ikke.

Betjening: Oljelokket sitter godt oppå maskinen. Det har ingen fangsnor. Et vindu gjør det lett å se når det skal fylles olje på tanken igjen. Batteriet er enkelt å skifte.

Ergonomi: Det er knapt nok plass til to hender på den lille maskinen. Det gjør det fristende å arbeide med én hånd, men det er farlig! Med litt hendighet får du plass til to hender.

Pris: 5 000 kr

Tekniske fakta:

Grepet er lite, men de
gummibelagte områdene
er til gjengjeld
gode å gripe rundt.

Effekt: 18 V, 3,0 Ah Li-ion
Ladetid: 20 minutter
Sverdlengde: 25 cm
Sikkerhet: Hånd- og spissbeskyt.
Kjedestramming: Uten verktøy
Kjedesmøring: Automatisk
Vekt: 2,6 kg

www.makita.no

God utholdenhet

RCS 36
Ryobi

Konklusjon: Kjedet kjører ikke særlig raskt. Men sagen kjemper godt og batteriet holder lenge, også når det skal sages i litt tyngre trestørrelser.

Styrke: Den lave kjedehastigheten kan få deg til å tvile litt, men sagen kan fint skjære over 20 cm stammer uten problemer. Kvaliteten av plasten på sagen virker helt grei.

Funksjon: Ingen tilbakeslagsbrems, men beskyttelse på spissen av sverdet, som delvis hindrer sagen i å sitte fast. Det virker ikke helt optimalt på en så stor maskin.

Betjening: Oljepåfyllingen sitter under batteriet, og er vanskelig å komme til. Batteriet kan brukes på flere Ryobimaskiner. Av- og påknappens sikkerhetsknapp skal dyttes tilbake under bruk. Det ville vært lettere å dytte den fram.

Ergonomi: Godt grep, som du kan gripe rundt på flere måter. God balanse i en tung sag.

Pris: 2 599

Tekniske fakta:

Spissbeskytteren reduserer
risikoen for tilbakeslag,
men ikke
så godt som en brems.

Effekt: 36 V, 2,6 Ah Li-ion
Ladetid: 1 time og 40 minutter
Sverdlengde: 30 cm
Sikkerhet: Spissbeskytter
Kjedestramming: Uten verktøy
Kjedesmøring: Automatisk
Vekt: 4,4 kg

www.ryobitools.eu

Stor og kraftig

Bosch kjemper med Stihl om å levere den kraftigste maskinen

AKE 30 Li
Bosch

Konklusjon: Bosch kjemper med Stihl om å levere den kraftigste maskinen. Den kampen kan ikke Bosch vinne, men i forhold til prisen er den imponerende.

Styrke: Sagen kan ikke helt måle seg med testvinneren, men kreftene rekker langt. Prisen vil nok lokke mange med en litt større hage til å skifte fra bensin til batteri.

Funksjon: Tilbakeslagsbrems. Langt sverd. Kjedebremsen stopper kjedet på 0,1 sekund. Sagen har det meste av det du kan ønske deg av en stor maskin.

Betjening: Maskinen kan mye mer enn bare å sage i greiner, og den gjør det godt. Hullet til oljepåfylling er stort. Batteriet passer til flere Bosch-maskiner. Kjedet spennes ved å dreie på en knapp på siden – smart løsning.

Ergonomi: Gode, lettbetjente knapper og gummibelagt grep. Sagen er tung.

Pris: 3 7987 kr

Tekniske fakta:

På få sekunder kan du
stramme kjedet ved
bare å dreie på denne
knappen her.

Effekt: 36 V, 2,6 Ah Li-ion
Ladetid: 1,5 timer
Sverdlengde: 30 cm
Sikkerhet: Kickback + kjedebrems
Kjedestramming: Uten verktøy
Kjedesmøring: Automatisk
Vekt: 5,2 kg

www.bosch.no