Smarte hageredskap

Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

 
Spade og rake er et must når hagen skal fikses for en ny sommersesong. Her vises Garden Light-serien fra Fiskars.
Spade og rake er et “must” når hagen skal fikses for en ny sommersesong. Her vises Garden Light-serien fra Fiskars.

  «Det som forsvinner i snø kommer fram i tø» heter det i et gammelt ordtak. For hageeiere er det i høyeste grad aktuelt. Når snøen forsvinner fra hagepletten på vårparten, dukker alt det vi ikke rakk, eller hadde tid til å ta oss av på høsten, fram i dagens lys.

Gammelt løv og nedfall fra frukttrærne ligger som et minne om fjorårets hagegleder, og minner oss samtidig på at det meste er forgjengelig. Da er det ingen vei tilbake. Det er bare å brette opp ermene og sette i gang.

Komposter
Funksjonelle raker og river må selvsagt til for å fjerne løv, kvist og kvast fra bakken. Kutteredskap må være for hånden. Enten det dreier seg om hekksakser til trimming eller kraftigere redskap som kan ta seg av viltvoksende greiner.

Det finnes både manuelle og elektriske varianter. Og når arbeidet er avsluttet, så sitter man det med en enorm haug av rusk og rask. Det er da en kompostkvern kan komme til nytte.

– Det er egenlig et paradoks, sier produktsjef Pål Nilsen i Stihl Norge AS. Vi samler sammen greiner og skudd, legger det på hengeren og kjører det til avfallsplassen. På veien tilbake kjøper vi oss noen sekker med hagebark til jordforbedring. Hvorfor ikke anskaffe en kompostkvern, så slipper du flere arbeidsoperasjoner, og får et alle tiders jordforbedringsmiddel, sier Nilsen.

Et faktum som nok flere og flere har fått øynene opp for. Salget av kompostkverner er i høyeste grad oppadgående.

Nytt liv
Når alt gammelt rusk er fjernet, starter arbeidet med årets hage. Blomsterbed og rabatter skal klargjøres. Til det er det nødvendig med hakker, spader, krafser og annet jordbearbeidingsverktøy.

Kanskje er det behov for en motordrevet jordfreser. Gressplenen må selvsagt også få stell for å framstå som et innbydende utegulv. Den må kalkes, luftes, gjødsles og klippes.

Gressklippere finnes i mange utgaver, og det som er mest etterspurt i dag er klippere med såkalt «mulcherfunkjon». Den finklipper gresset slik at det tilbakeføres til plenen som et jordforbedringsmiddel. Eller man kan velge en variant med oppsamlerfunksjon. Mer om dette finner du på et annet sted i denne utgaven av Vi i Villa.

Autovanning
Etter hvert faller tingene på plass. Bedene står breddfulle av blomster. Gressplenen er grønn og innbydende. Kartene begynner å synes på frukttrærne. Alt ligger til rette for hyggelige sommerkvelder. Men, alt må vedlikeholdes. Vanning og luking må til. Det er ikke alle vekster som har de samme forutsetninger.

Noen skal ha mye vann, andre mindre. Da kan et vanningsanlegg være tingen. Det har kommet flere nye, interessante vanningsanlegg i salg. Både for nedgraving, og de som står oppå bakken, og kan reguleres akkurat slik du ønsker. Med et slikt på plass styres alt mer eller mindre automatisk. Og det er det duket for lange, dovne sommerkvelder i hyggelig samvær med familie og venner.

 

Stiga ryddesag SB 52
Stiga Ryddesag

Leverandør:
Stiga AS,
www.stiga.no tlf. 23 14 24 40

Typebetegnelse:
Stiga ryddesag SB 52

Egenskaper:
Kraftig og effektiv ryddesag med 51 cm motor på 2,9 hk og 43 cm arbeidsbredde. Den har justerbart dobbelthåndtak med vibrasjonsdemping, halvautomatisk trimmehode og 24 tenners sagblad. Leveres med sele og beskyttelsesbriller.

Vekt: 8,9 kg

Pris: kr 5600 

Gardena AquaContour
Gardena AquaContour

Leverandør:
Gardena AS,
www.gardena.no, tlf: 64 83 40 50

Typebetegnelse:
AquaContour automatic

Egenskaper:
Verdensnyhet innen automatisk hagevanning. Dekker inntil 380 m2. Kan programmeres med inntil 50 posisjonspunket. Det betyr kun vanning der du ønsker det. Ikke behov for graving av lange grøfter, kun tilførselsslangen behøver graves ned. Montering og programmering gjør du selv.

Pris: kr 1300

 

Gressaks Servo lang
Gressaks Servo lang

Leverandør:
Fiskars AS,
www.fiskars.no, tlf: 23 00 64 40 

Typebetegnelse:
Gressaks Servo lang 
  

Egenskaper:
Klipping av hekk og gresskanter er tungt arbeid som belaster armer, rygg og hender. Fiskars sakser har en førsteklasses ergonomi og er veldig lette. Med den nye servo- meka-nismen klipper saksen gresset raskt og enkelt. Sakse-hodet med det lange skaftet dreies 360o. Materialer: Skaft i sterk glassfiber og blader i rustfritt stål.

Pris: kr 329

 

Gardena Free Trim Gresskantsaks
Gardena Free Trim Gresskantsaks

Leverandør:
Gardena AS,
www.gardena.no, tlf: 64 83 40 50 

Typebetegnelse:
Gardena freeTrim gresskantsaks 

Egenskaper:
Batteridrevet kanttrimmer som enkelt kan gjøres om til en busksaks. Hittil har valget stått mellom en lettere trimmer med ledning, eller en tyngre med batteridrift. Men nå har Gardena utviklet freeTrim, en batteridrevet trimmer, som på grunn av litiumion-teknologien er inntil hele 40 prosent lettere enn tilsvarende modeller. 
  

Pris: kr 429-899

 

Viking jordfreser VH 540
Viking jordfreser VH 540

Leverandør:
Stihl AS,
www.stihl.no 33 42 05 05

Typebetegnelse:
Viking jordfreser VH 540 
  

Egenskaper:
Praktisk og lettstartet jordfreser med arbeidsbredde på hele 82 cm. Den ideelle samarbeidspartner når gressplenen skal legges om eller kjøkkenhagen bearbeides. Motoren er på 5,5 hk og hakkesatsen på 32 cm.

Vekt: 56 kg

Pris: kr 6675

 

Alligator fra Black & Decker er konstruert for å beskjære trær og grener.

Black & Decker Alligator

Leverandør:
Black&DeckerAS, www.blackdecker.no, tlf: 22 90 99 00

Typebetegnelse: Black&Decker Alligator

Egenskaper:
Alligator er konstruert for å kappe eller beskjære trær og grener samt å dele opp ved. Funksjonen og sikkerheten til Alligator gjør at den er perfekt for alle som trenger et kraftig verktøy i hagen, men som ikke har behov for – en tradisjonell motorsag. Maks kuttediameter 100 mm. 550 w motor med en kuttehastighet på 4,5 m/s. Tohånds grep. 

Vekt: 2,8 kg

Pris: kr 129

 

 

Gardena Universalspreder
Gardena Universalspreder

Leverandør:
Gardena AS,
www.gardena.no tlf: 64 83 40 50

Typebetegnelse:
Gardena Universalspreder

Egenskaper:
En Universalspreder har mange funksjoner, fra å gjødsle gressplenen til å salte og strø sand om vinteren. Den kan dessuten utstyres med en markeringsbeholder, som bidrar til perfekt fordeling.

Pris: kr 270

 

 

Viking kompostkvern
Viking kompostkvern

Leverandør:
Stihl AS, www.stihl.no, tlf: 33 42 05 05

Typebetegnelse:
Viking kompostkvern GB 370

Egenskaper:
Bensindrevet kompostkver egnet for litt større hager. Maskinen har en skrå, støydempet trakt og er utstyrt med Multicutkniver for effektiv kompostering. GB 370 tar seg av kvister og grener på opp til 35 millimeter diameter.

Vekt: 44 kg

Pris: kr 9990


Gardena strålepistoler Premium

Gardena Strålepistoler Premium

Leverandør:
Gardena AS,
www.gardena.no, tlf: 64 83 40 50

Typebetegnelse:
Gardena strålepistoler Premium

Egenskaper:
Gardenas nye serie med strålepistoler dekker et bredt spekter. De ligger balansert i hånden, og er lette å arbeide med. Justeringsmulighetene er bedre enn noensinne.

Materiale: Kompositt og metall

Pris: Fra kr 130 – 200 www.gardena.no tlf. 64 83 40 50