Hva er fordelene og ulempene med robotgressklipper, og hva er verdt å tenke på? Vi har snakket med en ekspert på området, og dessuten valgt ut 6 robotgressklippere som er å finne på det norske markedet.
En robotgressklipper er din automatiske gartner som alltid sørger for at du har en velstelt plen. Prisen på en robotgressklipper bestemmes av hvor stor plen du har.
– Har du en normalt stor plen på ca 500 kvm, vil en robotgressklipper koste ca 12 000 kr og oppover, forteller Birger Hagen hos Grønvold Maskinservice AS.
Han anbefaler å kjøpe et av de kjente merkene. Selv setter han mest pris på maskinene fra Husqvarna som heter Automower.
Populært med robotgressklipper
Det er ingen tvil om at robotgressklippere er kommet for å bli.
– Robotgressklipper er veldig populært nå om dagen og vi opplever stor pågang. Flere av våre kunder kjøper en til hagen og en til hytta, forteller han.
Det er ikke uvanlig at folk navngir og gjerne pynter sine nye digitale gressklipperroboter ved for eksempel å sette på øyne.
– Når du får en robotgressklipper i hagen, blir du gjerne sittende å se på den, forteller Hagen.
Sikkert – også med barn
Om gressklipperen blir løftet opp, for eksempel av et barn, slår den seg av. Hagen opplever heller ikke at dyr blir skremt av den.
– Jeg har selv tre hunder, og de går og legger seg en annen plass når roboten klipper gresset, forteller han.
Robotene er heller ikke særlig utsatt for tyveri, da de fleste er utstyrte med alarmer og koder.
Enkelt å sette opp
Det første du gjør når du har kjøpt robotgressklipper er å legge kabel rundt tomten din. Kabelen definerer grensene for gressklipperen. Ved installasjon angir du også hvor ofte gressklipperen skal klippe gresset ditt. Deretter er det bare å sette seg ned i godstolen.
– Du bør gi klipperen en hviledag mellom hver klipp. Om du lar den klippe 2-3 ganger i uken vil du hele tiden ha en velstelt plen, sier Hagen.
Han anslår at det vil ta 2-3 timer per klipp om plenen din er ca 500 kvm. Når plenen er ferdig klippet, lunter den tilbake til ladestasjonen sin i påvente av neste oppdrag.
Det beste er å la gressklipperroboten klippe plenen på kveldstid eller om natta. Du trenger heller ikke bekymre deg for å ødelegge naboens nattesøvn, da robotgressklipperne lager lite støy.
Lite vedlikehold
Robotgressklipperen er en datamaskin, og du bør derfor ikke «mekke» på den selv. Service på en robotgressklipper består ofte av å oppgradere robotens programvare, og dette er noe en tekniker må gjøre.
Etter hver sesong bør du få skiftet knivene – dette er heller ingen stor kostnad, men det er lurt å gjøre dette samtidig som du har annen service på den.
Robotgressklippere går på batteri, og disse varer i to til fem år, kanskje lenger. I følge Birger Hagen hos Grønvold Maskinservice AS koster et batteri ca 400 kr.
Styr gressklipperroboten med iPhone
Robotgressklipperne blir også mer og mer avanserte – blant annet finnes det automatiske gressklippere som du kan styre via din iPhone eller iPad.
Husqvarna som lager Automower har utviklet en egen app til iPhone som gjør at du kan programmere, styre og følge din robotgressklipper fra godstolen.
Appen fungerer med alle Automower med GPS-enhet. For at appen skal fungere må du få montert et SIM-kort inni robotgressklipperen.
Mer informasjon om My Automover finnes på Husqvarnas nettsider.
6 utvalgte robotgressklippere:
Husqvarna Automower 230 ACX
Denne automatiske gressklipperen fra Husqvarna passer for arealer opp til 3000 kvadratmeter. Automower® 230 ACX er utstyrt med en oppgradert tyverialarm og bakgrunnsbelyst tastatur og display.
For å klare større plener eller mer komplekse arealer, er den utstyrt med en mer avansert installasjonspakke enn de andre modellene. Tilgjengelig i en rekke farger.
LINE 2000 fra Ambrogio er en helautomatisk gressklipper. Den beveger seg fritt innenfor et område avgrenset av en kantledning. Den lader seg opp automatisk, og klipper til hele plenen er ferdigklippet.
L-200 passer for alle hager opp til 3500 kvadratmeter. Robotgressklipperen beveger seg tilfeldig rundt på plenen, og når den møter et hinder eller kantledningen endrer den retning.
Den bærbare robotgressklipperen. Ved hjelp av ZGS-sensorer gjenkjenner den kantene i området som skal klippes selv uten kantkabel. Modellen er designet for plener opp til 400 kvadratmeter og håndterer skråninger inntil 50%.
Lav vekt (7,9 kg inkl. batterier) gjør at den er lett å flytte. Sikkerhetssensorer blokkerer knivene om den løftes fra bakken.
Våren 2012 lanserte Stiga ett sortiment av seks robotgressklippere på det norske markedet under navnet Autoclip.
Stiga AUTOCLIP 145 4WD kan oppdage og styre unna hindre (gjerder, hekker, trær osv.) Via sensorer oppdager Stiga Autoclip 145 4WD og svinger unna for hinder (som gjerde, hekker, trær, stenleggninger etc.)
Når gresset tar slutt stopper de, endrer retning og fortsetter arbeide i ett tilsynelatende tilfeldig mønster. Takket være permanent 4-hjulsdrift (via doble hjulmotorer) og brede, ordentlig mønstrete dekk håndterer Stiga AUTOCLIP 145 hellinger på 50% (27°).
MI 322 C klipper med 20 cm klippebredde uten problemer mindre plener, manøvrerer sikkert rundt hindre og finner ved behov selv tillbake til ladestasjonen.
Ønsker klippeområde er svært enkelt å innstille. Gresset finhakkes under klippingen. Det tilbakeføres og gir næring og fuktighet til plenen og jorden.
Robomow® RL2000 klipper gresset helt av seg selv. Alt du trenger å gjøre er å stille inn et ukentlig program.
Den vil forlate basestasjonen til innstilt dag og tidspunkt. Etter hver innstats vil Robomow® returnere til basestasjonen for å lades til neste planlagte innstats.