Hagerobotene kommer!

Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge! 

Flyvende biler lar vente på seg, men fremtiden er likevel her. For nå kommer hagerobotene! Praktiske maskiner som hjelper deg å luke ugress eller rett og slett tar seg av hele kjøkkenhagen din.

Dette er et forholdsvis nytt produktmarked, med prototyper og utilgjengelige maskiner. Men her ser vi nærmere på to roboter som er tilgjengelig for norske brukere.

  • Tertill – en selvgående lukemaskin
  • FarmBot Genesis – et robotstyrt kjøkkenhagesystem 

Lukeroboten Tertill

Roboten er produsert via et meget vellykket crowdfunding-prosjekt, som i skrivende stund har fått donasjoner på over to millioner kroner siden juni 2017. Tertill skal etter planen komme på markedet i mai 2018.

Dette er en liten, solenergidrevet lukemaskin som kjører rundt i hagen på egenhånd, og klarer å skille mellom ugress og nytteplanter. Maskinen er utviklet av samme produsent som robotstøvsugeren Roomba.

Se video av Tertill her: 

Ikke klar for hagerobot enda? 15 kjekke hageredskaper

Slik fungerer Tertill

Navnet ”Tertil” [turtle] er ikke tilfeldig, for det er jo en liten, grønn, skilpaddeaktig maskin vi har med å gjøre her. Den måler 21 cm i diameter, er soldrevet og har skråstilte hjul, så den kommer seg frem på vanskelige steder.

Og viktigst av alt, den kapper ned ugress og småplanter som måler 2,5 cm eller lavere. Planter som er høyere får stå i fred, og det følger med små ”plantegjerder” til å sette rundt småplanter du vil at Tertillen skal styre unna. 

Farmbot Genesis (Foto: Farmbot.io)

Kjøkkenhageroboten FarmBot Genesis

Farmbot Genesis er et betraktelig mer avansert system. Her snakker vi om en et robotstyrt kjøkkenhage, eller et helautomatisk, komplett hagesystem du styrer selv.

Dette er et såkalt ”open source-prosjekt”, som betyr at det er (teknisk anlagte) privatpersoner og entusiaster som står bak, og at alle i prinsippet kan være delaktige i videreutviklingen av prosjektet.

Se video av Farmbot Genesis her:

Slik fungerer Farmbot Genesis

Maskinen settes opp i en blomsterkasse, deretter stiller man inn hva farmboten skal gjøre og styrer arbeidet med en app. Dette høres såre enkelt ut, men med tanke på at dette er et open source-prosjekt, er nok dette hakket mer teknisk krevende enn å skru sammen en IKEA-hylle.

Men likevel. Som man ser av videoen er systemet både logisk og velfungerende. FarmBotten planter jorda med frøene du har valgt, vanner, luker og til og med høster, hvis du ber den om det. Og du kan plante akkurat hva du vil. 

Kanskje ikke helt det samme som vanlig hagearbeid, men veldig spennende.

Les mer om Farmbot Genesis her. 

Få flere morsomme nyheter og nyttige tips – meld deg på vårt nyhetsbrev!