Hageredskapene trenger vedlikehold

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare for neste sesong.

Hageredskapene trenger litt vedlikehold før vi rydder dem bort for vinteren. Å ofre et par timer på å rense og olje redskapene er en god investering. Det er surt når gressklipperen ikke vil starte om våren og det er flere ukers ventetid på serviceverkstedet, i mellomtiden gror gresset. Her kommer noen tips og råd om høsstell fra spesialistene.

Mekanisk redskap
1. Drypp en dråpe olje på redskapenes ­bevegelige deler, så holder de seg smidige.
2. Rengjør redskapenes blader med litt olje på en klut.
3. Slip sløve redskaper med det samme for å unngå slitasjeskader.
4. Slip alle beskjæringsredskaper så ­holder de seg bedre til neste sesong.

Vedlikehold av gressklipper

1. Børst og skrap vekk gressrester fra klippepannen og oppsamleren. Full luftgjennomstrømning er viktig. Klippeeffekten reduserers når pannen pakker seg og ståldekselet utsettes for rust på grunn av syren i gresset. Bruk isskrape med kost eller gjerne også høytrykksspyler.

2. Slip kniven minst en gang i året. Bruk vinkelsliper eller benkslipemaskin. Kniven må avbalanseres etter sliping ellers kan vibrasjoner i gressklipperen ødelegge den. Bruk et serviceverksted om du ikke er komfortabel med knivsliping.

3. Tøm tanken for bensin. Gammel bensin kan gi startvansker om våren.

4. Skift olje en gang i året. Åpne oljepluggen under ­maskinen og tøm ut den brukte oljen. Bruk spesialolje for gressklippere. Det er ren SAE 30-olje laget for luftavkjølte motorer. ­Bilolje er uegnet!

5. Gjør ren pluggen med et smergelpapir. Pluggen soter ved bruk og kan miste tennevne.

6. Sjekk vaiere. Finner du sår, skader eller skarpe knekker i vaier­hylsen, bør den skiftes. ­Skader kan hindre maskinen i å starte, påvirke fremdriften eller hindre at kniv­clutchen slår inn. La en erfaren servicemann skifte vaiere slik at det blir gjort ­riktig.

NB! For motorklippere med elektrisk start: Demonter batteriet og la det få full oppladning. Midt på vin­teren bør det også foretas vedlike­holdsladning.

Annen hageredskap
Samle sammen hakker, raker, spett, greip og spader. Børst av jord og løv. De kan også renses ved å ha noen dråper olje i en bøtte med sand som du stikker redskapen noen ganger opp og ned i. Smør olje på metalldelene.  Treskaft kan også med fordel gnis inn med olje.

Kilde: Fiskars og Stihl