Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør. 

– Vi har brukt høytrykksspyler på antikvariske bygg uten å ødelegge noe. Det er et effektivt og glimrende verktøy hvis det brukes riktig, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Jenssen har også sett skrekkeksempeler der høytrykksvaskeren har ødelagt ytterkledningen på hus. 

– Å bruke høyt trykk på skrå inn mot treveggen er ikke lurt. Da fører du vann inn bak plankene og risikerer å få råteskader, sier han.

Likevel er det enkelt å unngå problemer.

– Bruk mindre trykk, spre strålen maksimalt og hold god avstand til husveggen, så går det helt fint, sier Jenssen.

Murhus kan rengjøres med høytrykksvasker, men også her bør man bruke vett.

– I overgangene til vinduer, ventiler og skjøter må man være forsiktig så man ikke fyller glipene med vann. Skjøtene er laget for å tåle regn, men ikke en høytrykksspyler som peiser på med 100 bar, sier Jenssen.

Bruk terrassevasker

Folk er blitt advart mot å bruke høytrykksvasker på treplattinger på grunn av risiko for å flise opp treverket om du setter strålen rett ned på terrassen. også.

– Skaff deg en terrassevasker som kan monteres på høytrykksspyleren din. Da får du rengjort plattingen på en skånsom måte, sier Pål Strømberg i Jernia.

Med riktig ekstrautstyr unngår du å flise opp terrassen. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Steinlagte uteområder og murplattinger kan trygt spyles med høyt trykk uten terrassevasker. Men også her går det an å gjøre feil.

– Blåser du vann inn mot overgangen mellom terrasse og husvegg kan det gå galt. Der er det ofte dårlig med fuktsikring. Du risikerer å få store vannmengder inn i bunnsvilla på huset, sier Jenssen i Mycoteam.

Høytrykksvasker kan brukes på bilen

Høytrykkspyler er den effektiv måte å rengjøre bil og felger. Risikoen for å ødelegge er liten, i alle fall dersom man ikke spyler for nært. 

– Frontstykket på vaskeren bør være minimum 20 centimeter fra bilen. Bruker du den med fornuft, kan du kjøre relativt kraftig trykk uten å ødelegge lakken, sier Strømberg.

Om du skal vaske bilen kan du bruke høytrykksvaskeren, men hold den minst 20 cm unna. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Under panseret kan høytrykksvaskeren brukes til å rengjøre motorrommet, men det er viktig å beskytte elektronikken.

– Pass på at strømførende deler og dynamoen pakkes inn, slik at de ikke kommer i direkte kontakt med høytrykksstrålen, sier Strømberg.