1. Skur og rens
Spyl hellene med hageslangen og bearbeid dem med en skurebørste. Hvis det er mye ugress i sprekkene, kan du rense med et ugressjern, helst et med langt skaft så du kan stå oppreist og arbeide.
2. Slip med fugesand
Når hellene er tørre, kan du spre fugesand ut over platene og børste med en skurebørste. Det har en slipende effekt. Denne metoden kan også fungere mot kalkflekker på betongheller.

3. Spyl med høytrykksspyler
En høytrykksvasker er et praktisk hjelpemiddel for å rengjøre steinheller. Det er best å bruke høytrykksvaskeren sammen med et roterende terrassevaskmunnstykke. Det er effektivt mot lav, som ofte er hvit eller grå og pleier å sitte ekstra godt fast. Det fordeler vannet bredere over overflaten, noe som er mer skånsomt mot steinhellene.
Hvis du bruker høytrykksvasker uten et munnstykke tilpasset for terrassevask, bør du ikke ha så hardt trykk. Bruk en bred stråle som du vinkler til 30 grader for å unngå å spyle bort fugesanden eller skade hellene. Betongheller er mer porøse enn naturstein, så de må du være mer forsiktig med.

Å kun bruke vann er en miljøvennlig måte å rengjøre steinhellene på, men iblant er ikke tilgangen på vann så god, og du vil ikke sløse bort vann unødig. Det finnes moderne høytrykksvaskere som bruker betydelig mindre vann enn om du spyler med hageslangen, og som dessuten kan kobles til regnvannstanker.
Det er mest effektivt å bruke høytrykksvaskeren når det har regnet et par dager, for da slipper mosen og algene lettere taket. Iblant kan det være nødvendig å fylle på med litt ny fugesand etterpå.
Når du har brukt høytrykksvasker, må du være nøye med å fjerne mosen og algene som er spylt bort, for å forhindre at de danner et nytt belegg.
4. Rengjøringsmiddel
Ved alger og mose som sitter svært godt fast, kan du koble til en beholder med stein- eller terrasserens til høytrykksvaskeren. Men husk at visse steinmaterialer, for eksempel sandstein, ikke tåler sure rengjøringsmidler. Derfor bør du først avklare med leverandøren hvilken rens som passer til din type stein.
Det finnes sterke spesialmidler som kan brukes mot lav. Både steinrens og såpe kan fungere, men må virke en stund før de skrubbes bort.
Hvis hellene fortsatt ser medtatte ut etter at smuss og alger er tatt bort, kan du bruke et fargeforsterkende middel for å få en jevnere tone og finere glans.
5. Forebyggende tiltak
Når du er ferdig med rengjøringen, kan det være lurt med forebyggende tiltak som beskytter steinhellene mot å bli rammet hardt av mose og alger igjen.
Det finnes for eksempel miljøvennlig impregnering for heller og stein, som motvirker både mose, alger, kalkavleiringer og frostskader, og som med fordel kan brukes en gang i året.
Det finnes også ugresshemmende fugesand som skaper ørkenlignende forhold i fugen, og som i mange tilfeller forhindrer både ugress og mose.
Vær også nøye med å rengjøre steinhellene regelmessig for å redusere ny spredning av mose og alger.