Mange tror at blåsere bare kan brukes til å blåse løv, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre med den.
– Blåseren er en kjempefin rengjøringsmaskin som gjør jobben mye lettere og raskere enn hva du kan gjøre for hånd. For at den skal være så allsidig som mulig, anbefales en regulator som gjør at du kan variere blåsestyrken, sier Johan Hjelm, produksjonsspesialist i Husqvarna.
Batteridrevet blåser
Hvis du er på utkikk etter en blåser, er det mange fordeler ved å velge en batteridrevet blåser.
– De gir mindre vibrasjoner, har lavere lydnivå og veier mye mindre enn de bensindrevne. Og det er bare å trykke på en knapp, så er de i gang, sier Johan Hjelm.
Hvis du velger en batteridrevet blåser fra Husqvarna, kan du dessuten bruke batteriet til andre hagemaskiner i samme produktserie, for eksempel en batteridrevet hekksaks eller batteridrevet gresstrimmer.

8 tips til hva du kan bruke blåseren til:
1. Samle sammen løv.
2. Blåse passasjer, innkjørsler og terrasser rene.
3. Blåse bort smuss og støv fra garasje, bod, lekestue, drivhus og lignende miljøer.
4. Fjerne klippet gress, f.eks. når du har trimmet kantene av plenen.
5. Rengjøre maskiner.
6. Blåse nedløpsrørene rene.
7. Tørke våte ting, som utemøblene etter regn, eller bilen etter vask.
8. Blåse bort lett snø, for eksempel fra bilen.
Slik blåser du best:
Jobb sikkert
Ha på deg ordentlige sko, ørepropper/hørselsvern, vernebriller og hansker. Bruk ikke løse klær som kan blåse inn i maskinen. Lukk vinduer og dører hvis du skal blåse nær huset.
Vær oppmerksom på omgivelsene og hva som er foran deg når du blåser, slik at du ikke får steinsprut på bilen, for eksempel. Blås heller ikke rett mot en vegg. Blås i stedet langsmed veggen, ellers blåses smusset rett i ansiktet på deg.
Forberedelse
Flytt på møbler og annet som står i veien, slik at du kommer bedre til, og fjern kvister og annet større avfall før du begynner.
Jobb systematisk
Sett av et oppsamlingssted for avfallet/løvet og arbeid deg mot det. Selv om du har flere passasjer, er det best å jobbe seg mot samme punkt. Det er ofte lettest å blåse fra bygninger og busker og ut mot midten av en større overflate.
Jobb deg sidelengs fremover i U-formede buer, og slik at haugen bygges opp mot midten. Da kan du plukke opp mindre hauger nå og da, noe som gjør arbeidet lettere. Det er bedre enn å lage én stor, tung haug. Rett blåseren mot bunnen av haugen for å flytte den.
Velg riktig dag
Husk at tørre løv er lettere å blåse enn våte, og at det er best å bruke en blåser når det er vindstille. Hvis det er vind, bør du blåse i samme retning som vinden eller tvers over vindretningen – ikke i motvind!
Varier styrke og munnstykke
Tilpass blåsestyrken etter hvor du blåser. Hvis du for eksempel vil rydde en rabatt med ømfintlige planter, eller rengjøre grusen, blåser du forsiktig – men for å blåse bort løvene fra hekken trenger du mer kraft. Et flatt og smalt munnstykke egner seg som tilbehør når det trengs mer presisjon.
Samle opp løv og søppel
Det er praktisk å samle opp løv og søppel i noe som veier lite, men er stabilt, for eksempel en løvsekk, kraftig papirsekk eller steinsekk. Et annet alternativ er å blåse løvene opp på en presenning som du tynger ned med steiner.

Slik kan du bruke løvet – 3 gode tips!
- Legg løvet under busker og over rabatter. Det forbedrer jorden og beskytter den om vinteren, noe som er spesielt gunstig for ømfintlige planter slik som roser.
- Legg dem i hagekomposten. Bland gjerne med klippet gress for å påskynde nedbrytingen.
Grav dem ned i grønnsaksåkeren eller pallekarmene. Da får marken noe å spise, som den så forvandler til næring, og jorden blir mer moldrik og mindre kompakt. Legg gjerne et lag av løv oppå jorden også for å redusere ugressmengden. For å få dem til å bli liggende kan du legge over noen grener eller armeringsnett.
Se Husqvarnas hagekalender for mer informasjon.