ANNONSØRINNHOLD

Lettstelt hage: 10 ting som gjør livet lettere for hageentusiaster!

Lengter du etter en hage som stort sett steller seg selv? Gjør hagelivet lettere med 10 smarte knep:

1. Dyrk i pallekarmer

Pallekarmen gjør det raskt og enkelt å komme i gang med å dyrke! I pallekarmen er det lett å fjerne ugress, og jorden varmes opp raskere enn i bakken, slik at du kan begynne å dyrke tidligere i sesongen. De er enkle å sette sammen og bygge opp til den høyden du ønsker – samt å brette sammen og legge bort hvis du blir lei av dem.

2. Velg planter som er enkle å ta vare på

Sats på planter du ikke trenger å dulle med for at de skal trives. Velg for eksempel påskeliljer i stedet for tulipaner – de kommer tilbake år etter år, og rådyrene spiser dem ikke opp.

Og i stedet for en hekk som må klippes ofte for å beholde formen, kan du velge en frittvoksende hekk, som for eksempel buskmure. Til pottene på uteplassen er pelargonier tingen. De blomstrer lenge, tåler en god del tørke og er superlette å ta stiklinger av.

Hacksax

3. Legg markduk

Legg en svart geotekstilmatte under anlagte overflater som grus og heller, slik at det blir lettere å holde ugresset unna.

Velg planter som passer der de skal vokse. Som for eksempel stauder og bregner der det er skygge.

4. Velg rett plante til rett sted

På skyggefulle steder bør du satse på planter som liker seg i skyggen, og på solrike steder kan du sette planter som tåler tørke. Da trives de best og krever mindre stell. Husk også å velge planter av riktig størrelse, slik at du ikke trenger å beskjære dem så mye, og som passer i dyrkingsesonen du bor i, så de overlever vinteren.

Skuggrabatt

5. Plant markdekkere

Plant markdekkende planter på alle tomme jordflekker før ugresset finner veien dit og fester grepet. Markdekkere er også et godt alternativ til gressplen hvis du vil slippe å klippe plenen.

La robotgressklipperen gjøre jobben!

6. Skaff deg en robotgressklipper

Vil du ha en fin gressplen med så liten innsats som mulig, er en robotgressklipper tingen! Den klipper lite og ofte, som gjør at gressplenen gjødsler seg selv og holder seg grønn og slitesterk. Svenske Husqvarna er verdensledende på robotgressklippere. På Husqvarnas hjemmeside finner du en modell tilpasset akkurat dine behov. För mycket med länk här?

H350 0807

7. Ha busker i stedet for rabatter

Hvis du vil luke så lite ugress som mulig, glem rabattene – sats i stedet på fine prydbusker og trær. Du kan velge mellom en rekke sorter med vakre blomster, stammer og høstfarger. Ikke plant dem midt på plenen – sett dem i stedet langs kantene for å gjøre det lettere å klippe gresset.

Gjør jobben stille og praktisk med batteridrevne redskaper.

8. Kjøp batteridrevne redskaper

Velg batteridrevet når du skal kjøpe nye redskaper! Da slipper du ledninger som kommer i veien eller stadig påfyll av bensin. Du kan også arbeide mye stillere og uten avgasser. Hvis du kjøper flere redskaper fra samme serie, kan du ofte bruke det samme batteriet til flere av maskinene. Husqvarnas batteriserie passer til alle hageredskaper, fra hekksakser til kantklippere og gressklippere.

9. Bruk store potter

I små potter tørker jorden veldig fort ut, slik at du må vanne i ett sett hele sommeren. Men jo større potter du har, desto sjeldnere trenger du å vanne.

Skaff en kompost og la avfallet bli til ny jord.

10. Komposter avfallet

Klippet gress, løv, kvister, grønnsaksblader – det blir mye avfall fra en hage. Lag en kompost der du kan legge det, så slipper du å kjøre alt til søppelfyllingen. Da får du dessuten fin jord på kjøpet! Bland visnet og ferskt materiale og klipp det i mindre biter, så brytes det mye raskere ned.