Det kan være mange grunner til at du vil tynne ut ungskudd og trær på tomten. Det kan for eksempel handle om å skape bedre fremkommelighet og sikt, slippe inn mer lys og gi visse trær eller busker muligheten til å vokse til uten konkurranse.
Avhengig av hvor kraftige trærne og buskene er, finnes det ulike verktøy som egner seg for å fjerne dem. Her går vi gjennom hvordan du best arbeider med ryddesag og motorsag:
1. Ryddesag til ungskudd
Ryddesagen er et allsidig redskap som kan brukes både til klipping av høyt gress og ugress, og for å fjerne grov vegetasjon som ungskudd og busker. Den har et roterende blad som sitter på et riggrør, og har vanligvis et såkalt hornstyre, som ligner på et sykkelstyre.
Ulike tilbehør
Avhengig av hva du skal bruke ryddesagen til, finnes det ulike tilbehør å velge mellom, og det er en fordel om det er lett å bytte mellom dem ved blandet vegetasjon. Et trimmerhode passer for eksempel for gress, en gressklinge for grovt gress, en ungskuddklinge for gress og ungskudd, og ryddeklingen, som er rund og tagget, egner seg for grovere ungskudd.
Arbeidsmåte
En ryddesag er et litt tyngre redskap, så det er viktig å ha en god bæresele som fordeler vekten.
Når du bruker en ryddesag, er det lurt å arbeide seg metodisk over overflaten og gå sakte, men sikkert fremover mens du fører redskapet frem og tilbake i en halvsirkel.
Hvis du har en plan overflate med et større parti ungskudd å rydde bort, er det smartest å begynne lengst borte på tomten og jobbe seg frem mot huset. Da slipper du å tråkke så mye over stubbene. Hvis du derimot skal rydde i en skråning, er den beste metoden å arbeide seg nedenifra og opp, i horisontale rader.
Reduser mengden av skudd
Klingen eller trimmertråden tar lett skade om den slår mot steiner. Det er derfor best å gå gjennom området som skal ryddes, før du setter i gang, og påse at det ikke ligger uventede overraskelser på lur. Da kan du trygt rydde bort ungskudd så nær bakken som mulig, noe som bidrar til å redusere mengden stubbeskudd.
Nye skudd kan raskt vokse seg til i løpet av bare noen få uker. Derfor er det lurt å gjenta ryddingen og rydde to ganger i løpet av perioden fra løvsprett til slutten av august. På den måten blir ungskuddene mindre levedyktige.
Batteridrevet ryddesag
For å slippe å puste inn avgasser, kan det være greit å velge en maskin med lave drivstoffutslipp, eller gjerne enn batteridrevet ryddesag, som også har den fordelen at den vibrerer mindre og har lavere lydnivå.

2. Motorsag til trær
Når det handler om trær og motorsager, blir valget av maskin og arbeidsteknikk mer avansert jo større trær du har. Hvis du har en villa- eller fritidstomt med mye småtrær å tynne ut, er det ikke så vanskelig å lære seg å fjerne dem med en enkel motorsag. Hvis du derimot vil fjerne større trær, er det alltid bedre å be om profesjonell hjelp, såfremt du ikke selv har muligheten til å gå på et motorsagkurs, for å unngå skader både på mennesker og omgivelser.
Batteridrevet motorsag
En batteridrevet motorsag er en veldig grei maskin for nybegynnere. De er enkle å starte ved å trykke på en knapp, i stedet for å måtte rykke i startsnøret, pumpe drivstoff og choke som på en bensinsag. Med en batterisag slipper du selvsagt også avgassene og sølet med å helle i bensin. Batterisagen passer også for rutinerte motorsagbrukere, men hvis du vil ha muligheten til å jobbe i lengre økter, kan det være verdt å bruke litt mer penger på et avansert batteri.
Trefelling
Om vinteren passer det fint å fjerne trær som skal bli til ved, slik at virket rekker å tørke frem til høsten. Det er også en god tid for felling av tyngre trær, siden bakken er hard av tele og mindre ømfintlig.
Når du skal felle et tre, er det blant annet viktig å fastslå fallretningen ved å se hvordan treet luter og hvor grenene vokser. Du må også rydde plass i retningen der treet kommer til å falle, og bak treet, slik at du har en retrettvei. Deretter fjerner du kvistene rundt stammen, opp til skulderhøyde, ved å sage med sverdets underside ovenfra og ned. Så er det tid for å begynne med kappingen. Hvis du vil vite mer om bruk av motorsag og andre tekniske momenter ved trefelling, finner du en god introduksjonsvideo her.
Jobb sikkert!
En sikkerhetsavstand på minst ti meter til andre personer er nødvendig når du rydder bort ungskudd, og minst treets rekkevidde ved felling av trær. Siden både ryddesager og motorsager er kraftige maskiner, er det viktig at du lærer deg hvordan de skal brukes på en sikker måte og skaffer deg riktig verneutstyr før du setter i gang med arbeidet.
Verneutstyr inkluderer hjelm med visir og øreklokker, sko med sagbeskyttelse, rivesikre klær og vernehansker. Sagvernebukser kreves også ved motorsaging. Det er også viktig å ha med seg førstehjelpsutstyr.
Hvem kan bruke ryddesag og motorsag?
For privat bruk er det ingen spesielle krav til deg som skal bruke motorsag eller ryddesag, men for yrkesbruk krever begge redskapene spesielle sertifikater. Uten sertifikat kan du bruke maskinene på din egen tomt, men ikke hos naboen, da denne da klassifiseres som arbeidsgiveren din. Det er alltid lurt å ta et kurs eller lese seg ordentlig opp på egen hånd og se på instruksjonsvideoer.