ANNONSØRINNHOLD

Få den beste gressplenen

Nå er det på tide å legge grunnlaget for sommerens plen. Ved hjelp av litt vårrengjøring, omsorg og rett klipping kommer du langt – her er de beste knepene for en perfekt plen!

Robotgressklippere holder hagen din i perfekt stand

Den trenger ikke å se ut som en golfgreen, men det er jo deilig å ha en plen du kan gå barfot på! Og særlig behagelig blir det om du slipper bare flekker, fuktig mose og gult tørt gress.

Men som med alt annet, krever det planlegging. Og det er på tide å begynne – nå! Ta deg en runde i hagen allerede i dag for å se hvordan det står til. Klapp og kjenn på den vinterslitne og trette plenen og se hva den trenger for å bli pigg, sterk og tett.

– Det viktigste for å få en fin plen er å klippe lite av gangen, men ofte. En tommelfingerregel er å bare klippe bort en tredjedel av gresstråets lengde av gangen. Da kan det avklipte gresset ligge igjen og fungere som gjødsling for plenen, sier hageeksperten Sandra Holmes. 

Slik får du en perfekt gressplen

Vårrengjøring av plenen
Noen uker etter at snøen har smeltet og telen har forlatt jorden, kan du begynne å rake plenen forsiktig og fjerne vissent gress, løv og annet avfall. Vær forsiktig så gressrøttene ikke rykkes opp og gresset blir glissent. 

Raking og toppdressing 
Har du problemer med mose på plenen, bør du prøve å rake bort så mye av den som mulig om våren. Fjern alle mosebitene for å unngå at de sprer seg. Deretter kan du toppdresse, som vil si å legge på et lag med næringsrik jord. Spesialprodusert toppdress selges i sekker og inneholder torvmose blandet med næring. 

– Hvis du har veldig mye mose i plenen, er det bedre å legge på et tynt lag med finkornet sand, sier Sandra Holmes.

Stada Grasmatta
Gjør det til en vane å vårrengjøre plenen og se hva den trenger for å trives i år også.
Foto: Istockphoto.

Gjødsling 
Hvis plenen ser medtatt ut, er det lurt å gjødsle med en langtidsvirkende naturgjødsel om våren. 

– Det er ikke bra å overgjødsle plenen. Da vokser den raskere og du må klippe den oftere, sier Sandra Holmes.

Vanning av plenen 
En plen trenger vanligvis ikke å vannes – med mindre den er nyanlagt. Selv om den ser gul ut, blir den raskt grønn igjen etter et regnskyll. Hvis du skal ha fest og vil at hagen skal se grønn ut for anledningen, kan du vanne den godt med sprederen en uke i forveien. Minst 30 mm er passe – mål med en regnmåler. 

Støttesåing 
For å få plenen tett og fin er det også lurt å støtteså om høsten eller våren. Det vil si å strø ut gressfrø over hele plenen, og litt ekstra i glisne partier. Forsøk å velge samme gressblanding som resten av plenen for å få et jevnt resultat.

Husqvarna Robotgrasklippare 1 1
En robotklipper klipper ikke bare når du ikke har lyst, men etterlater seg også et bedre resultat, med både tettere og finere gressplen og mindre mose. Foto: Husqvarna.

Robotgressklippere gir finere gressplen
Det beste for plenen er egentlig at du ikke klipper den selv, men overlater jobben til en robotgressklipper som daglig er ute og stusser stråene. Vent til gresset har blitt fem centimeter høyt før du begynner å klippe det.

En robotgressklipper klipper av gresstråene i stedet for å slå dem av, slik vanlige gressklippere gjør. Det sliter mindre på gresset og gjør plenen tettere, friskere og grønnere. Det finfordelte klipte gresset spres jevnt ut over plenen og blir til naturlig gjødning.

Siden roboten klipper gresset fra alle retninger og takler små ujevnheter, blir klippingen også jevnere, og du slipper oppkjørte partier der den vanlige klipperen har skrapet nedi.

Svenske Husqvarna er verdensledende på robotgressklippere. Gå inn på Husqvarnas hjemmeside og finn robotgressklipperen som passer deg og din hage.