Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig, inspirerende og full av humor.

Det lille huset ved havet har vært familien Nilssons hjem i 21 år. Helt tilfeldig fikk de øye på huset i en boligannonse, og bestemte seg for å dra og ta en kikk. Det var kjærlighet ved første blikk.

Alle som har opplevd den første, intense forelskelsen, vet at man har en tendens til å lukke øynene for feil og mangler. Slik var det for Lennart og Agneta Nilsson også.

Alt de så var det fine, lille huset, ikke de 750 kvadratmetrene med hage som stort sett besto av en ugressjungel og et halvråttent gjerde som lente seg mot naboen.

År med graving, planting og luking følgte – og det ga resultater.

– Vi syntes hagen ble fin, men all lukingen var både kjedelig og tidkrevende, sier Agneta, som etter hvert begynte å drømme om en mer lettstelt hage.

Smått om senn klekket paret ut ideen om en ugressduk og grusdekke. Blåskimrende flintstein ble importert fra Danmark og dannet basisen for den nye hagen, hvor nøye utvalggte grønne planter titter fram.

Uttrykket byr på en fin harmoni av farger og former, og det er nesten ikke noe ugress å luke bort.

I stedet bruker Agneta og Lennart tiden sin på design og finurlige konstruksjoner. Kreativiteten deres har ingen ende, og ikke humoren heller – den er alltid til stede.

– Latter får oss til å trives. Vi ville ha humor i hagen og i installasjonene våre, sier Lennart.

– Alt trenger ikke å være så tradisjonelt og satt. Gamle regler og vaner er til for å brytes, og vi heier på nye ideer i hagen!

De liker gjenbruk og henter ofte materialer fra stranda eller i skogen.

– Våre kreasjoner koster ikke mange kronene, men de er personlige og ofte humoristiske, mener paret.

I 2014 var de glade debutanter i det rikdekkende svenske arrangementet Tusen Trädgårdar. De fikk mange nysgjerrige gjester på besøk.

Siden den gang har den humoristiske hagen ved havet fått tilskudd av hengende bord, en ny pergola og mange morsomme overraskelser.

9 artige hageideer:

1.  Hengende bord. Takket være det enkle opphenget kan bordet flyttes rundt.

2. Rugevegg for småfuglene.

3. Vannkanneutstilling. Lys  opp en grå plankevegg med fargerike vannkanner. Legg steiner i bunnen, så blåser de ikke ned.

4. Bondesjakk har både gammel og ung glede av.

5. Sjakkbrettet med sukkulenter gir en god latter.

6. De hengende jordbæramplene er laget av gamle kasser.

7. Ståbenken. Originalen sto i Malmö, og Lennart kontaktet designeren som ga ham lov til å lage en lik benk til privat bruk. Denne skal du faktisk stå på, ikke sitte …

8.  Dumpehusken sørger for jevn vanning. En rundstokk i en uthulet blanke utgjør mekanikken. Bøy og fest en grov ståltråd i hver ende, slik at krukkene holder seg på plass.

9. Hønekassa ble til etter påske, når høna ikke ville tilbake i kottet.

Hageentusiast? Få flere tips og mer inspirasjon i vårt nyhetsbrev