Romantisk hage på Toten

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesign for amatører.


Helen Fredholm har skapt en frodig hage på Toten. 
Helen sier selv at hun er født med hageinteresse, og det ligger nok i genene for både hennes mor og bestemor var «hagedamer» med stor interesse for hagene sine. Hagen til Helen er bokstavelig talt ”bestemors hage”. Hun har nemlig overtatt huset, et nydelig sveitserhus fra ca 1900, etter bestemoren og holder både det og hagen så flott i hevd at bestemor hadde vært stolt hvis hun hadde sett det. Helens hagestil er preget av det nydelige gamle huset og den

 

Sveitserhuset fra tidlig 1900-tallet har Helen overtatt etter bestemoren. Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele huset.
Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele Sveitservillaen.

romantiske «cottage garden». Stilen harmonerer godt med sveitserstilen, og Helen har satt sitt upretensiøse preg på både huset og ikke minst hagen. Her står ikke plantene på stramt geledd, bedene smyger seg mykt rundt hjørner og danner vakre buer og bløte overganger. I denne hagen kan man rusle rundt i flere  timer og hele tiden oppdage nye vakre blomster som titter frem mellom andre blomster eller mellom busker og trær.

Økologisk
Noen vil nok karakterisere Helens hage som relativt kaotisk. Her vokser mindre edle planter side om side med de mer edle. Etter Helens mening kan en hage bli vakker uten de dyre plantene, hun lar de mindre edle sjenerøst få frøså seg og setter dem sammen slik at resultatet blir en vakker hage.

I Helens hage står plantene tett. – Jeg synes det er pent, og det gir også ugresset færre muligheter, sier Helen som fremholder at hun ikke bruker noen form for gift i hagen sin. Bortsett fra at hun gir plantene som står i potter litt superba ved hver vanning, er Helens hage helt økologisk. – Jeg synes det er synd at så mange tyr til gift for å få til drømmehagen, fortsetter Helen.

Satser på stauder

bildetekst

Det gamle epletreet er en god klatrehjelper for klematisen.

 

Bestemorens filosofi om at en hage skapes over tid og at en hage stadig er i forandring burde være en hageregel for langt flere.

Uttrykket «å bli ferdig med hagen» er ikke noe for Helen. Hun ønsker at folk skal få øynene opp for hvilket potensial en hage egentlig har. – Hagen gir oss en fantastisk mulighet for mosjon, lek, sosialt samvær, kunstnerisk utfoldelse og ikke minst muligheten til å ta del i den vidunderlige prosessen det er å følge et frø fra det blir sådd til blomstene åpner seg, sier Helen som også åpner hagen sin for dem som måtte være interessert.

 

For mer informasjon:
www.fredholm.no