Rødmalt idyll i Risør

På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år etter, er eiendommen perfekt satt i stand, omgitt av en frodig hage med pryd- og nyttevekster.

Vi var på vei for å besøke en venn i Risør som visste om et hus til salgs, sier Svein Walstad. Dermed svingte vi av veien og fant frem til et gammelt hus i jugendstil bygget i 1922, som den gang var brunmalt med trekkfulle vinduer. Hagen var fullstendig gjengrodd. Men vi falt allikevel pladask for stedet.

  

 

Beliggenheten her oppe, på høydedraget med vakker utsikt mot fjorden, tiltrakk oss sterkt ved første øyekast. Vi slo til på flekken og fikk huset med to mål naturtomt for 400 000 kroner i 1986.

Å flytte fra en liten byleilighet på Bislett til stort hus med hage var en drøy overgang for oss, men det gikk bra. Samtidig måtte vi skaffe oss nye jobber i Risør.

– Heldigvis har vi ikke angret en dag på vår beslutning om å flytte fra byen. Til tider har det vært mye slit å sette i stand boligen og den store hagen,men det har også gitt oss mye glede å kunne skape noe nytt i alt det gamle.

Vi har blant annet skutt ut plass til vannledning gjennom fjellet for å få vanntilførsel til huset, som vi har måttet betale for selv.

Opprinnelig ble huset bygget som sommerbolig med tilgang på brønnvann. Det er solid reisverk i veggene, og husets grunnstamme er svært solid. I dag er imidlertid tak, vinduer og ytterpanel av nyere dato i nostalgisk stil for å harmonere med husets originale formspråk.

Nytt påbygg
Behovet for nytt bad og kjøkken i 1. etasje gjorde at ekteparet valgte å bygge på huset med eget tilbygg.

Det ble sprengt ut tomteplass til nybygget på husets kortside mot nord.

I dag nyter familien et komfortabelt bad/vaskerom samt kjøkken som er stort som en stue, i klassisk herregårdsstil. Samtidig er det bygget ny garasje med ved- og redskapsboder rett ved siden av tilbygget.

Arkitekt Harald Marrable har tegnet nybygget som glir harmonisk inn i miljøet og har riktige proporsjoner mot det gamle hovedhuset.

Det nye kjøkkenet er stort, lyst og luftig. Kjøkkeninnredningen kommer fra Sigdal.
Det nye kjøkkenet er stort, lyst og luftig. Kjøkkeninnredning fra Sigdal.
Svein Walstad og hans kone Britt Østby stortrives på sin frodige eiendom noen få kilometer fra Risør.
Svein Walstad og hans kone Britt Østby stortrives på sin frodige eiendom noen få kilometer fra Risør.

Natur og nyttehage
I den lyse årstid nytes mest mulig av fritiden utendørs på den to mål store naturtomten, som er vakkert beplantet. Fruen i huset elsker å pusle rundt i hagen. For et par år siden fikk hun tak i et brukt drivhus, som nå gjør at familien er selvforsynt med tomater, agurker og paprika i sommersesongen.

I krukker, kar og bed dyrkes også duftende urter, som brukes daglig i matlagingen. – Jeg er glad i å kokkelere og elsker å hente inn sprøytefrie grønnsaker og bær fra egen hage. Det smaker så mye bedre og føles så mye sunnere å spise, mener 51-åringen. Å jobbe i hagen gir meg dessuten god trim og mange gode opplevelser. Å se at det spirer og gror på tomten vår er like fantastisk hvert eneste år.

Dette dyrkes i hagen: Dette er brukt til huset:
  • Krydderurter: Løpestikke, bjørnerot, peppermynte, sveisermynte, toppløp, sitronmelisse, timian, koriander, dill
  • Frukt: Kirsebær, moreller, epler og plommer
  • Sommerblomster: Tagetes, sommerbegonia, ridderspore, klatreroser
  • I drivhuset: Tomat, agurk og paprika
  • Nye vinduer i gammel stil fra Lindland Glass A/S
  • Rød vannbasert beis til ytterpanel består av Butinox gammelrød
  • Påbygget er tegnet av arkitekt Harald Marrable
  • Nytt kjøkken i herregårdstil kommer fra Sigdal