Idyll blant roser og riddersporer

Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

På Røer gård på Nesodden har en rosa klatrerose krøpet oppover den hvite usveggen og nesten nådd taket. Riddersporene i hagen strekker også sine blåkledde blomsterspydspisser opp mot himmelen.

Blomster som kommer igjen år etter år, med prakfull flora kan sammenlignes med et godt vennskap. På lik linje med et berikende vennskap krever imidlertid også plantene riktig stell og omtanke for å trives, og for å komme tilbake på «visitt» år eller år. Midtsommers er hagen på den gamle herregården på Nesodden på sitt mest frodige. Da blomstrer rosene, også den riktig gamle sorten, Maiden’s Blush. En gammel buskrose med lyserosa valør og en duft man ikke får nok av. Alle rosene på gården dyrkes frem uten skadelige sprøytemidler og gis kun økologisk gjødsel. Når det arrangeres selskap på eiendommen brukes roseblader og hele roser som dekor på kaker og i kalde forfriskninger. Den gammeldagse rosa rosen er et syn som dekor i blomsteroppsatser og som flytende pynt i kald champagnebowl. Eller som toppdekor på kremkaken fylt med sommerbær fra hagen.

En gammeldags buskrose: Rosen med navnet Maidens’s Blush, dufter himmelsk og brukes både i buketter og som kakepynt.

Gjennom hele sommersesongen er gården selvforsynt med blomster. Nesten daglig plukkes det inn buketter fra floraen i uterommet, for å berike tilværelsen også innendørs med god lukt og fargeprakt. De blå riddesporene står ranke og høyreiste i hagen og lyser opp den grønne oasen. Planten pryder flere sirkelrunde bed og plukkes også inn og settes i vaser. Når høsten kommer høstes det inn ville moreller fra 70 år gamle trær, samt kirsebær, plommer, pærer og epler.

Hyppig vanning
I den lyse årstid, med svale og lange kvelder og netter som aldri blir helt svarte, trives familien best med å være hjemme på egen grunn. Mai, juni, juli og august er de månedene i året da den norske naturen er på sitt mest strålende, mener paret. Derfor reiser de heller ikke på ferie i denne perioden. Da velger de å nyte dagene på gården og sørge for skikkelig vanning til enhver tid. Vannslangene ligger lett tilgjengelig på plenene, slik at det bare er å løfte dem opp å gi plantene næring. Husets frue elsker blomster og har derfor stor glede av å pusle rundt i hagen hver eneste dag sommeren gjennom. Det er ingen tvil om at hun har lykkes med sin hageomsorg, for her står samtlige planter og strutter i full flor.