I høst- og vinterhalvåret er det mange som setter ut mat til småfugler, så de bevingede vennene får litt ekstra næring i de kalde årstidene og det blir koselig liv utenfor vinduene.
Det er mange forskjellige typer fuglemat man fint kan sette frem, som brød, solsikkefrø, julenek, halve kokosnøtter, fett (for eksempel delfiafett, usaltet ribbesvor), usaltete nøtter, bær, frukt, selvlagde eller kjøpte meiseboller eller annen fuglesnacks.
Salt – småfuglers fiende
Men hvis man setter frem mat er det noen ting man definitivt skal styre unna, hvis ikke risikerer man faktisk å skade småfugler i stedet for å hjelpe dem.
– Småfugler kan nesten få hva som helst, bare det ikke er salt mat, sier Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage til NRK.no.
For salt har som kjent en dehydrerende effekt, og kan bidra til at fuglen tørster mer enn normalt, eller i verste fall, tørster i hjel.
Videre skal man heller ikke gi brød eller frøblandinger med muggdannelser til fuglene. Slik mat kan utvikle brødmuggsopp, som også kan være dødelig for våre kvitrende venner, skriver fuglevennen.no.
Denne kjøttmeisen har søkt ly i et koselig fuglehus (Foto: pxhere)
En tredje ting man skal styre unna er store mengder av lyst brød og loff, da dette kan gi fuglene diaré. Hvis du har fuglebrett bør du også vaske dette med jevne mellomrom, så du får fjernet skitt og lort som ikke bør blande seg med maten fuglene spiser.
I bunn og grunn gjelder de samme «matreglene» for fugler som for oss mennesker – tilby fuglene et variert kosthold. Da vil de få et godt tilskudd I kosten, og du vil sannsynligvis få et rikt og mangfoldig fugleliv ute i hagen.
Fuglenes favorittmat
Nå som vi har avklart hva slags mat du ikke skal sette ut, kan vi bevege oss videre til fuglenes favorittmat. Her er et knippe matsorter og oversikt over hvilke fugler de tiltrekker seg:
- Solsikkefrø (meiser, grønnfink, bokfink, dompap, stillits)
- Brødsmuler og kakerester (gråspurv, pilfink, gulspurv, stær, svarttrost)
- Havre (gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike)
- Usaltet spekk (meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper)
- Helkornhvete og hvetegrøpp (finkefugler, gråspurv, sisiker)
- Jordnøtter (sisiker, finker, stjertmeis)
- Hirsefrø (sisiker, svartmeis)
- Frukt og bær (troster, sidensvans, rødstrupe)
- Kokte, kalde poteter (nøtteskrike)
En majestetisk dompap er et flott skue om vinteren (Foto: Pixabay)
Myter om mating
En utbredt idé er at man ikke skal sette ut mat til fugler, fordi dette forkludrer fuglens instinktive matsankingsrutiner. Dette stemmer ikke, forklarer Roar Solheim.
– Det er trist hvis noen ikke tør å fore fuglene fordi de for eksempel skal reise bort, og dermed ikke får gitt fuglene mat i en periode. For fugleforing er svært utbredt. De fleste bor nær andre mennesker som forer fuglene. Er det plutselig slutt med foring et sted, så flyr fuglene bare videre til den neste forplassen. En annen ting er at maten vi setter ut bare er tilleggsforing. Fuglene klarer å finne mat ute hvis det plutselig blir tomt, sier Solheim.