Velg en «grønn» grill i sommer

Mange er lei av miljøgriseriet med engangsgriller. Nå har det endelig kommet "grønne" griller på markedet, som både er enkle å bruke og som ikke skaper trøbbel for klimaet.

En nasjonal undersøkelse fra Synovate og Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, gir håp om at nordmenns grillvaner er i ferd med å bli mer avanserte. Mens én av ti av oss planlegger å bruke engangsgrillen oftere i sommer, har tre av ti tenkt å ta fram engangsgrillen sjeldnere enn vi har gjort tidligere somre.

−Vi har i mange år anbefalt nordmenn å bruke flergangsgrill. Det gir mindre avfall, og ikke minst mye bedre smak. Grilling er så utbredt i Norge at man nesten kan kalle det en folkesport, og da bør utstyret være i orden, sier Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Tips for saftig og sunn grillmat

  • Sørg for å ha ren grillrist. Pensle gjerne rista eller maten med litt olje slik at maten ikke brenner seg fast. Rene kjøttstykker trekker ikke til seg fett.
  • Bruk god tid. Bruker du kull, så er grillen klar når kullet er dekket av et grått askelag.
  • Temperer kjøttet. Ta kjøttet ut av kjøleskapet cirka en halv time før tilberedning. Dette gjør det enklere å oppnå et godt resultat.
  • Unngå flammer. Hvis det flammer opp i grillen så er det fordi fett smelter og drypper ned. Legg da maten til side for å unngå at den blir brent, og la flammene dø ut før du fortsetter grillingen. Dette er særlig et problem ved grilling av fetere kjøtt eller ved overflødig oljebaserte marinader.

Enkel bordgrill for balkonger

Table Chef BBQ XXL har en hendig størrelse (36 x 60 cm) og metallhåndtak som ikke blir varme under bruk, og med dobbelte anti-stick-belegg blir maten heller ikke sittende fast.

Bordgrillen Table Chef gir jevn varmefordeling som gjør at maten ikke brenner seg fast. Takket være belegget er den enkel å rengjøre og kan til og med vaskes i oppvaskmaskin.

Understellet er utstyrt med to ekstra hyller til oppbevaring av krydder, tallerkener, grilltilbehør eller drikkevarer. Table Chef produseres av hollandske Princess, og føres blant annet av tretti.no.

Miljøvennlig engangsgrill

I løpet av sommersesongen brukes det omtrent 1,4 millioner engangsgriller i Norge. Dette vil Andre Rusten i Landmann Norge endre på.  

−Tradisjonelle engangsgriller består av plast og aluminium. Vår nye modell Green Box BBQ inneholder blant annet stivelse, og det er et materiale som er nedbrytbart i naturen. Hvis grillen blir stående ute vil den etterhvert smuldre opp av seg selv uten å etterlate noeno skader, forteller Rusten.

Green Box BBQ kan kastes i kompostbingen eller i matavfallet. Risten kan brettes sammen, og kastes som ordinært søppel. Grillen holder en varme på bakken som ikke overstiger 70 grader, og er derfor ikke brannfarlig. Green Box BBQ føres blant annet av Expert.

Flergangsgrill med miljøprofil

Grillen fra BarbEco kan brukes så mange ganger du vil og det er i seg selv miljøvennlig. Når du kjøper grillen får du med også med veske, beskyttelsesmatte og grillbriketter. Grillbrikettene er laget av miljøvennlig kokosnøttskall. BarbEco har porselenbelagt rist for enkel rengjøring.

Grillen ble kåret til best i test av alle flergangsgriller som nylig ble testet ut av NRK, i programmet FBI, i april i år. BarbEco er et norsk firma, og grillen BarbEco selges blant annet i Naturvernbutikken.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler