Det er mange ting å tenke på når man skal kjøpe ny grill. Skal det være gass, kull eller elektrisk? Stor, liten eller bærbar? Skal den stort sett brukes til å grill pølser, koteletter og burgere, eller vil du ha flere funksjoner? Hvor skal den stå og hvordan bør den helst se ut? Begynn med å analysere dine egne behov, så blir det lettere å orientere seg i butikken.
Hvis grillen skal brukes på en liten balkong i blokk, er størrelse, stil og grillmetode sannsynligvis viktige elementer å ta med. En liten, kompakt grill stjeler ikke for mye av gulvplassen, og det er en fordel om den samtidig ser litt bra ut. I mange borettslag og sameier er det innført regler for grilling med kull, noen steder også gass. Da kan en elektrisk grill være aktuelt. Vær oppmerksom på at enkelte borettslag har totalforbud mot grilling, så sjekk husreglene før du går til innkjøp av en ny, flott grill.
Bor du i enebolig står du derimot fritt til velge hva du ønsker – og det er nesten verre, for det er jo så mye flott å velge mellom. Og nå som grillprodusentene endelig begynner å vektlegge design i tillegg til funksjon, blir valget enda vanskeligere. Grillen behøver ikke lenger være dyster svart. Det finnes nå emaljerte griller i sommerglade farger og i elegant rustfritt stål.
Kull eller gass?
Men hva med kull versus gass? Grillguru Eivind Smith har tidligere uttalt til Vi i villa at han like gjerne griller på gass- som kullgrill.
– Det er egentlig tidsaspektet som avgjør. Har jeg liten tid, er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken, men hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis, sa Smith.
Og i følge grillprodusenten Weber viser blindtester at de fleste ikke smaker forskjell om maten er tilberedt på gassgrill eller kullgrill. Dermed er det kanskje andre hensyn som spiller inn her.
Noen liker å føle at de mestrer grilling over åpen ild og synes det er halve sjarmen med grillingen. Da er en kullgrill det rette valget. Her kan du bruke både kull og briketter. Briketter koster gjerne litt mer, men de brenner lenger og jevnere enn kull.
Andre lar grillingen være en del av hverdagen i sommersesongen og foretrekker at det går raskt å komme i gang med matlagingen etter jobb. Det får du med en gassgrill. Og hvis du er virkelig glad i å grille, kan du forlenge grillsesongen med mange uker. Med en gassgrill og et digitalt steketermometer som varsler når kjøttet er klart, kan du la maten styre seg selv på grillen ute i høstkulda mens du selv oppholder deg i varmen innendørs.
Hvor stor?
Størrelse er også et moment du bør vurdere før du kjøper grillen. Livsstil og antall familiemedlemmer er med å bestemme hva som er gunstig. Har du et aktivt liv der du stadig er på farten, vil kanskje en mindre grill være et godt alternativ. Med en lett og liten grill er det enkelt å ta grillen med på hytta, på stranda eller flytte den fra den ene uteplassen til den andre.
Men har du et sosialt liv med mange besøkende som stikker innom, liker å holde sommerfester, eller har tenåringsbarn med sultne mager og mange venner, vil en grill med litt størrelse være aktuelt. Du kan få kull- eller brikettgriller i store størrelser, men de fleste av de store grillene er beregnet på gass.
Du får også virkelig store griller som er omtrent som et utekjøkken i seg selv, med muligheter for rotisseribrenner, røykeboks, sidebrenner, sidebord, redskapskroker og krydderhyller. Med disse grillene er det nesten ikke den ting du ikke kan lage på grillen.