Drømmer du om en ny, fin grill til sommerens samlinger – men vil samtidig grille på den grønneste måten? Ta klimaet med i betraktningene på lik linje med andre faktorer som smakspreferanser, pris og tidsforbruk. Vi har gjort grunnarbeidet for deg og samlet fakta om forskjellige griller, slik at du enklere kan ta riktig beslutning:
- Kullgrill
- Gassgrill
- Pellets og elektrisk grill
- Klimatabell
- Slik griller du mer klimavennlig hvis du allerede har en grill
Den tradisjonelle kullgrillen
Bållukt og røyksmak får mange norsk hageeiere til å sverge mer eller mindre fanatisk til kulegrillen – kanskje du er en av dem?
Men tar man klimaet med i ligningen, er det verdt å vite at forskere har regnet ut at en kullgrill slipper ut rundt tre ganger så mye klimagasser som en gassgrill.
Det gjør den når du ser på hele grillens livssyklus og dermed også på hvordan selve grillen og brensel produseres. Du kan velge å erstatte kullet med grillbriketter, som har den klare fordelen at de er laget av tre. Fyring av tre blir sett på som tilnærmet CO2-nøytralt, fordi treet kun avgir den mengde CO2 som treet absorberte da det vokste.
Til gjengjeld belaster produksjonen av brikettene klimakontoen i høy grad, da produksjonen innebærer å felle ekstremt mange trær.
En del av brikettene du kan kjøpe er produsert bærekraftig og er FSC-merket. Disse kan du legge på grillen med god samvittighet.
Verdensnaturfonden sin undersøkelse fra 2020 viser at fem av syv grillbriketter som ikke er FSC-merket inneholder tropisk tre. De kan altså ha blitt produsert i land uten regulering, hvor produksjonen forårsaker avskoging og ikke minst forurensning med metan, en annen alvorlig klimagass.

Gassgrillen
Gassgrillens populæritet har økt så mye det siste tiåret at den nå er en av våre favoritt metoder til å grille. Og det gir god (klima)mening.
Selv med tanke på at en gassgrill er mer teknisk og dermed mer klimaskadelig å produsere enn en kullgrill, er det totale CO2-avtrykket til gassgrillen opptil to tredjedeler mindre over hele grillens levetid.
Brenning av flaskegass i en gassgrill slipper også ut CO2 – mer enn grillbriketter gjør – og her er det til og med snakk om å brenne et fossilt brensel, altså en naturressurs som ikke fornyes.
Til gjengjeld har gassen en betydelig høyere energitetthet enn grillkull, og kort fortalt betyr det at du får mer varme ut av hvert kilo brensel. Samtidig slipper flaskegass nesten ikke ut sot eller andre skadelige partikler.
Produksjon av gass til grillen er i utgangspunktet heller ikke ekstremt klimaskadelig. Flaskegassen som brukes i en gassgrill er nemlig et biprodukt av olje- og naturgassproduksjon. Ettersom vi har sett store prisøkninger på naturgass og olje, kan vi nok også forvente at flaskegassen kan stige i pris. Dette bør du huske på når du skal ut å kjøpe grill nå, men klimamessig er det en god ide å investere litt mer og kjøpe en gassgrill.

Pelletsgrillen og den elektriske grillen
Er du en grillgourmet kan det være verdt å gjøre en noe større investering. Selv om investeringen i selve grillen er noe større, signaliserer grilling med trepellets både gastronomi og klimaekspertise. De er bærekraftig produsert som et biprodukt fra trelastindustrien, og de finnes i mange varianter som også gir den røyksmaken som kullgrilltilhengerne prioriterer høyt.
Hvis trepellets høres litt for overveldende ut, kan du grille uten problemer og uten flammer hvis du velger en elektrisk grill. Den er enkel å bruke fordi den bare skal i stikkontakten, og den er samtidig lettere å rengjøre. Men pass på hvis du inviterer en ekte grillnerd til festen. Å grille mat uten flammer er for mange ikke ‘ekte’ grillmat, og for de fanatiske grillentusiastene er den lett brente overflaten på biffen et must.
Uansett hvilken type grill du har fått sansen for, ikke kjøp den største grillen du kan finne bare for å imponere naboen.
Ønsker du å redusere klimaavtrykket, bør du vurdere familiens behov først og velge den grillen som passer i størrelsen til deres hverdag. Jo større grillflaten er, jo mer energi trenger du for å varme den opp.
Tid | Smak | Grilltalent | Pris | Klimabelastning | |
Kull/briketter | Minst 30 minuttersforberedelse | Den tradisjonelle røyksmaken | Mestring av grillstartere og reguleringen av temperatur, krever litt av kokken | Fra et par hundre kroner og opp | Brikettene belaster klimakontoen |
Gass | Klar på fem minutter | Flammegrillet, men bålsmaken mangler | Skru på gassen og kontroller flammene med bryteren | Minst et par tusen kroner | Slipper ut CO2, men gassen produseres klimavennlig |
Pellets | Krever ti minutters oppvarming | Spesielle treblandinger gir smaken av bål med en ekstra gourmetfaktor | Enkel å tenne og nøyaktig styring av forbrenning via wifi | Fra 10.000 kr. til 32.000 kr. for de største modellene | Bærekraftig brensel, men grillen er avansert å produsere |
Elektrisk | Fra 0 til 100 på ett minutt | Som en utendørs grillpanne | Putt den i stikkontakten og sett i gang | Fra 500 kroner og opp | Slipper ikke ut noe CO2 |
Slik griller du grønnere hvis du allerede har en grill
– for deg som allerede har alt utstyret:
- Ha biff og pølser klare når grillen er klar, så du ikke sløser med varmen
- Grillbriketter kan i motsetning til kull resirkuleres hvis du stopper forbrenningen når maten er ferdig – lukk spjeldet i kullgrillen
- Kjøp alltid FSC-merkede grillbriketter
- Bruk en grillstarter for å sikre at brikettene varmes jevnt og effektivt
- Slå kun på nødvendig antall brennere hvis du griller med gass
- Vedlikehold grillen slik at levetiden blir så lang som mulig