Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen.

Twitter Print

Selv om den gamle, gode kulegrillen fortsatt er populær, velger stadig flere nordmenn gassgrill. En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen. Prisforskjellen henger blant annet sammen med om grillen er i rustfritt stål, støpejern eller i et mindre bestandig materiale. Dessuten om hvor mange brennere grillen har og kvaliteten på komponentene. En kvalitetsgrill vil vare i mange år om den behandles pent.

Miljøvinner
Gassgrillen er kjapp å bruke, enkel å holde ren og miljømessig en vinner i forhold til kullgrillen.
– Ingen utslipp eller store utgifter som går med til fremstilling av kull. Kostnadsmessig rundt halv pris å benytte gass i forhold til kull, understreker avdelingsleder Arne J. Aarum ved Byggmakker Zeiner i Tønsberg.
Mange velger kullgrill på grunn av det spesielle røykpreget maten får. Som tilleggsutstyr til de fleste gassgriller kan du imidlertid kjøpe en røykboks som fylles med fuktet ved. Røyken damper ut og setter smak på maten.
Elektriske griller egner seg best der det ikke er lov til å benytte gass eller kull, for eksempel på balkonger. Ulempen med slike griller er at kapasiteten ofte er liten.

Hele måltidet
Det er mye mer du kan lage på dagens utegriller enn tidligere. Hele måltidet kan problemfritt tilberedes på grillen. Fisk, kjøtt, grønnsaker, poteter, saus, dessterter og kaker. Bare fantasien setter grenser.
Mange griller er utstyrt med stekeplate i tillegg til grillristene, der du kan steke speilegg til dagens frokost eller bare holde maten varm. De fleste gassgrillene har dessuten ett eller flere sidebluss for koking av saus, ris eller poteter.
For å utnytte grillen optimalt, finnes en mengde smart tilbehør. Blant annet stativ for steking av kylling, stativ store steker, grillkurv som passer for grilling av kreps, reker, fisk eller grovhakkede grønnsaker. Glem heller ikke messingbørste til rengjøring av grillen.

Fagmannens grilltips:

* Prisen reflekterer materialvalg og funksjoner. Du får hva du betaler for.
* Hva er behovet? Er behovet langsiktig, velg gassgrill.
*  Grill på terrassen som du stadig benytter, velg kvalitet.
* I værutsatte kyststrøk, rustfritt mest holdbart.
* Sjekk at gassgrillen er utstyrt med minst to brennere med god spredring, samt varmeskjold som fordeler varmen godt.
*  La aldri gassflasken stå under grillen mens du griller dersom grillen ikke er CE-godkjent nettopp for dette.
* Har grillen elektronisk tenning, sjekk at grillen er tent før du lukker lokket.
* Brenn grillen ren under høy temperatur.
* Deler i rustfritt stål eller emalje kan vaskes i oppvaskmaskin.
* Pensle alle deler med matolje etter rengjøring. Forhindrer at mat brenner seg fast og forlenger levetiden.
* Viktig å sjekke slanger og tilkoblinger før sesongen. Skift hvis slangene virker tørre og sprø. Sjekk med forhandleren om reservedeler.

Twitter Print

Mest leste artikler