Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Stadig flere nordmenn får øynene opp for helårsgrilling og alle muligheten som åpner seg ved å bruke grillen hele året. Etter mye bruk i sommer kan det allikevel være lurt å gi grillen en høstrengjøring. I en pressemelding viser Weber Grill hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Gassgrill

Skrap bunnen

Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Slik kommer du” til bunns” i rengjøringen:

  1. Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
  2. Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe – for eksempel Weber rengjøringssett til gassgrill, for å skrape løs fett og smuss i bunnen av grillen.
  3. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).

Børst risten

Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en godgrillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen.

Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann.

Hvis grillen har støpejernsrist, kan du med fordel også spraye risten med Oljespray etter at du har rengjort den. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate slik at du er klar til neste grilling.

Bytt oppsamlingsformen. Hvis oppsamlingsformen under grillen er tilsmusset av fett og kjøttsaft, er det på tide å skifte ut aluminiumsformen og vaske holderen med såpevann.

Rengjør brennerrørene

Når grillen er kald, er turen kommet til brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester fra grillristen, da fettet tilstopper hullene i rørene. Det er en god idé å ha to grillbørster – én til brennerrørene, og én til risten. Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull.

Rengjør lokket

Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller.

Til rengjøring og vedlikehold av gassgrill av rustfritt stål, kan du med fordel spraye overflatene med grillrens til rustfritt stål. Produktet gjør det enklere å holde de rustfrie ståloverflatene rene og blanke – samtidig som den beskytter overflatene mot overflaterust.

Sjekk gassen

For å unngå at det siver gass ut fra tilkoblingene eller monteringene på gassgrillen, er det viktig å kontrollere gasslangen og manifolden (gassfordeleren i den ene enden av slangen) for lekkasjer og skader et par ganger i året. Begge skal være helt tette når du griller.

Slik gjør du det:

  1. Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste overfladiske rift, må du skifte ut slangen.
  2. Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Smør blandingen på slangen, litt om gangen. Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.
  3. Åpne gasstilførselen før du kontrollerer manifolden (gassfordeleren) for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden. Eller du kan smøre såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dannes det bobler, må du skifte ut manifolden.

Kullgrill

Skrap bunnen

Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger. Slik kommer du «til bunns» i rengjøringen:

  1. Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
  2. Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe.
  3. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).
  4. Skift ut dryppformen som du evt. har stående i grillen til oppsamling av fett og kjøttsaft.

Børst risten

Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen. Fjern eventuelle matrester fra kullristen i bunnen av grillen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke en grillrens, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke som beskrevet på embalasjen. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Etter at du har rengjort risten, kan du med fordel spraye risten med oljespray. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate, slik at du er klar til neste grilling.

Tøm oppsamleren

Hvis grillen har askeoppsamler eller askeskuff, bør du børste den ren eller ta den ut og tømme den.

Tørk lokket

Tørk grillen på utsiden med en mikrofiberklut oppvridd i såpevann, og gni godt slik at overflatene blir rene. Alle deler som er fremstilt av emalje, kan med fordel renses med emalje-produkter, som gir en flott og blank grill. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden – her hjelper det tynne fettlaget til med å isolere grillen slik at du får en bedre forbrenning når du griller.

Kast

Hvis du ønsker optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker hvis de har vært oppbevart for lenge – med mindre du har oppbevart dem tørt.

Husk alltid at du må sette på trekket når grillen er kald!