Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som gjør det lettere å lykkes ved grillen!

Skal jeg velge grillkull eller briketter?
Dette er valget du har dersom du ikke er eier av en gassgrill. Forskjellen på grillkull og grillbriketter er at briketter brenner lenger mens kull ofte har bedre effekt. Uansett skal kull/briketter være tørt. Har det vært oppbevart et fuktig sted er det et dårlig utgangspunkt for en vellykket grillkveld.

Hva med tennvæske?
Sprut tennvæske på kullet/brikettene, og la det trekke inn i ca. 10 minutter før du tenner grillen. Tennvæske må ALDRI sprutes direkte på flammer. Da kan flasken eksplodere i hendene dine og forårsake store brannskader.

Når legger jeg på maten på grillen?
For å få et vellykket grillmåltid må grillen være skikkelig varm før du setter i gang. Gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter bruker noe lenger tid (15-20 minutter) på å bli varm. Du kan se at grillen er varm nok ved å se på kullet/brikettene. Disse skal være dekket av hvit aske, først da er grillen varm nok.

Hva skal jeg gjøre med grillristen?
Grillristen skal være rengjort for tidligere matopplevelser på grillen. En stålbørste er effektiv før rengjøring med vann og såpe. Det finnes mange spesielle børster til rengjøring av grill. Grillristen kan du gjerne pensle med olje slik at maten ikke brenner seg fast. Dette gjør du lettest med en grillpensel med langt skaft. Eller så kan du pensle selve grillmaten med olje for å unngå at den brenner seg fat!

Hvilket kjøtt passer best?
Kjøtt som skal grilles må være mørt fordi tilberedningstiden på grill er kort. Kokekjøtt som bog og høyrygg trenger lenger tilberedningstid for å bli mørt og vil derfor ikke egne seg til grilling. Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og flatbiff er mørt kjøtt og egner seg svært godt til grilling.

Skal det være flammer i grillen?
Når kjøtt eller annen mat grilles vil kjøttsaft og smeltet fett dryppe ned på kullet/brikettene. Dette kan gi ekstra liv i grillen ved at det flammer opp. Legg kjøttet til side slik at det ikke blir brent. La fettet brenne opp og flammene slukke, og fortsett deretter grillingen. Ikke slukk flammene med vann, fordi når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen.

Hvordan bruker jeg grillspyd?
Ingen ting er så hyggelig som å sitte å komponere sitt eget måltid i godt selskap hvor det ingen ende tar på samtaleemner. Vi anbefaler å sette grillspyd på menyen når du vil at gjestene dine skal få en skikkelig vellykket grillkveld. Tips til hva som egner seg til grillspyd får du også her. Når det gjelder grillspyd har de færreste av oss grillspyd i metall til hele jentegjengen, da er grillspyd i tre tingen. Trespyd får du tak i i velassorterte dagligvarebutikker, og bør ligge en stund i vann før du trer spydet. Da forhindrer du spydene i å ta fyr på grillen!

Er det verdt å bruke marinade?
Du kan gjerne marinere noe av kjøttet på forhånd. Marinader gir smak til kjøttet og kan også mørne kjøttet. Dessuten øker holdbarheten med et par dager. En marinade bør alltid inneholde olje, krydder og en syrlig væske som sitron eller eddik. Men husk, IKKE salt i marinader da dette trekker ut saftigheten av kjøttet!