Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

I grillhytta har Eivind Smith alt han trenger for å kunne lage et gourmetmåltid når gjesten melder sin ankomst.

 I grillhytta har Eivind Smith alt han trenger for å kunne lage et gourmetmåltid når gjestene melder sin ankomst.

Eivinds beste grilloppskrifter Kona ville ha hytte. Det ville ikke Eivind Smith fra Drøbak. Fire timer i kø på E-18 hver fredag og søndag var ikke ønskedrømmen. Så Eivind tok saken i egne hender. Epletrærne ble ofret, hytte og grillhytte ble oppført ved siden av familiens enebolig.

Nå er det blitt stedet der familiens samles til hyggelig samvær og festlige lag. Det er også blitt stedet Eivind Smith trekker seg tilbake når han trenger litt avveksling fra sitt daglige virke som foredragsholder.

Eivind har også en annen side – han er grillguru – med to norgesmesterskap og en fjerdeplass i VM i grilling.

– Grilling er noe alle kan drive med, og det ligger nedarvet. Helt fra den gangen vi var jegere, la ned store og små byttedyr og stekte skrottene over bål.

I dag gir grillingen en god arbeidsfordeling mellom familiemedlemmene når middagen skal på bordet, som regel trår far svært aktivt til når grillen fyres opp, sier Eivind.

Kull eller gass
– Tid er viktig når du skal grille. Det er en forutsetning for å oppnå et godt resultat. Grilling er også rekreasjon, så sett av et stort rom på timeplanen og eksperimenter med nye smaker og kombinasjoner.

Selv begynner jeg med handlerunden. Da tar jeg mopeden og tøffer sakte rundt i Drøbak for å handle det jeg trenger. Spesielt til marinadene, de er så hemmelige at jeg ikke engang kjøper alle ingrediensene i samme butikk, forteller Eivind med glimt i øyet.

Om det er gass- eller kullgrill synes ikke Eivind er så nøye. De forskjellige variantene utfyller hverandre.

– Jeg griller like gjerne på gass- som på kullgrill. Det er egentlig tidsaspektet som avgjør. Har jeg liten tid, er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken, men hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis.

Noe av hemmeligheten ligger i å beholde fuktigheten i kjøttet, informerer Eivind. Når du skal anskaffe en grill, bør du satse på en med lokk. Noe som gir større mulighet til å regulere varmen, og du kan strekke grillingen over lengre tid for å oppnå skikkelig mørt kjøtt. Benyttes gassgrill, bør det være en med minst to bluss. Det gir mulighet til både direkte og indirekte grilling, og til å holde maten varm.

Har du kullgrill kan det velges mellom grillkull eller grillbriketter. Generelt sett brenner kullet fortere opp, mens brikettene varer lenge og gir en jevnere varme. Brikettene er nok det beste alternativet, selv om de er litt dyrere i innkjøp. Tennvæske er også en forutsetning for å få fyr på kullgrillen.

– Bruk rikelig med tennvæske, men la det brenne lenge nok, da unngår du at væsken setter smak på maten. Fyr skikkelig opp, og reguler varmen i etterkant med en spruteflaske fylt med vann, anbefaler Eivind.

 
Grillet svinenakke, stekt ris, grillet mais og ananas er dandert med velsmakende saus.
Grillet svinenakke, stekt ris, grillet mais og ananas er dandert med velsmakende saus.

Svinenakke
I utgangspunktet kan det meste grilles, det er bare kreativiteten som setter begrensninger. Noen holder seg på trygg grunn, og strekker seg ikke lenger enn til pølser og hamburgere. Men flyttes grensene litt er det utrolig hvilke kulinariske opplevelser man kan få ved grillen.

– Det beste resultatet får du med store kjøttstykker. De beholder saftigheten på en helt annen måte enn mindre stykker, men det er selvsagt viktig å smøre stykkene under hele grillprosessen, enten de er små eller store. En av mine favoritter er fersk, utbenet svinenakke med stekt ris. Et kjøttstykke som er undervurdert, men som virkelig er en kulinarisk opplevelse. Den kan enten marineres, eller grilles som den er, med en god grillsaus. Det viktigste er at den er fersk. Jeg vil si at dette er så godt at det er gøy å være tjukk, og så billig at det er moro å være sulten.

 

 

Eivinds beste grilltips:
 • En grillklype er det beste alternativet når maten skal vendes.
  En grillklype er det beste alternativet når maten skal vendes.

  Ikke stikk maten med gaffel, bruk klype. Gjerne treklype som gir godt feste.

 • Tilfør fuktighet, smør kjøttet med saus og marinader kontinuerlig, også pølser.
 • Grill så store kjøttstykker som mulig.
 • Skaff deg kunnskap om grilling, det er ikke så enkelt som du tror. Matprat.no er et bra sted.
 • Kjøp grill med lokk og flere bluss.
 • Fyr opp skikkelig, la grillen bli ordentlig varm, bruk vann for å regulere temperaturen.
 • Ikke stress, ta deg god tid. Ikke la gjestene styre spisetiden. La maten avgjøre.
 • Vær tålmodig, hold temperaturen nede.
 • Prøv og feil med nye kombinasjoner.
 • Vær nøye med renholdet.
 • Pass på at maten ikke blir brent. Det er verken sunt eller godt.
 • Lytt til erfarne grillkokker.
 • Start med noen ventepølser, gjerne chilipølser eller lignende, men bare en til hver. Det skjerper appetitten og korter ventetiden.