Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener. 

Vi har tidligere skrevet om Felix Meyer og Eugenia Duarte Walker som med enkle midler har forvandlet en kjedelig grusplass til en fantastisk uteplass – et tilbygg som ga hele huset et løft. Samtidig bygde paret et fint utekjøkken.

Her forteller de om hvordan de bygde sitt eget utekjøkken på uteplassen. 

– Det har både kulegrill, rustfri vask og rennende vann, forteller Felix.  

Slik bygget de utekjøkken:

1. Understellet er laget i tre. Utekjøkkenet er i betong, men før vi støpte det snekret vi sammen understellet slik at passet perfekt mellom husveggen og en av søylene til pergolaen. 

Først ble rammen snekret sammen. 

Utekjøkkenet er i tre og betong.

2. Matolje gjør susen. Deretter bygde vi en støpeform av kryssfiner. For å lage hull til grill, oppvaskkum og blandebatteri, lagde vi maler av en isoporplate som ble teipet fast med dobbeltsidig tape der vi ville ha hullene.

Så la vi silikon rundt alle kanter og hjørner for en mykere avslutning, og smurte vi inn alle overflater med billig matolje slik at betongen skulle slippe enklere.  

Maler ble tegnet for grillen… 

… og for oppvaskkummen

Silikon gir mykere kanter

Oljen får betongen til å slippe

3. Ameringsnett i midten. Før vi blandet betongen, kuttet vi til et armeringsnett som vi plasserte i midten av betongen. For at armeringsnettet ikke skulle synke til bunnen, festet vi det med ståltråd til plankebiter som vi lot hvile på kanten av formen. 

Nettet holdes på plass med ståltråd

4. Betong krever tolmodighet. Vi helte betongen i formen og slo med en hammer på utsiden for å få bort luftbobler. Vi dekket betongen med plast, og vannet den innimellom for at betongen ikke skulle størkne for fort – da kan den sprekke. Etter en uke hadde vår benk stivnet helt, og vi kunne få den opp på understellet vi hadde bygget og malt hvitt. 

Ingen bobler i betongen, takk!


Betongen fikk tørke i en uke 

5. Rennende vann. Vi ville så klart gjerne ha rennende vann og oppvaskkum. Vi hadde så flaks at det allerede var en vannkran med både varmt og kaldt vann på husveggen, akkurat der utekjøkkenet skulle stå. Så vi trengte ikke noe annet enn en kum, armatur, to ekstra vannslanger, koblinger og en vannlås. 

Et must – vann på kjøkkenet

6. Avløpet da? Vi lagde ikke noe skikkelig avløp. En stor, rustfri bøtte som tømmer etter hvert holder fint for oss. 

Ute under tak. Pinnestol fra loppemarked.

Fargerikt og funksjonelt. Stor kurv med lokk, stripete kjøkkenhåndkle, Afro Art. Tallerkner, Ikea. Grillbestikk, Weber. Oppvaskmiddel og håndsåpe, Yard. Rustfri rund kum og kulegrill, K-rauta. Blandebatteri, Ikea. Koblinger, vannlås, trevirke og betongmaterialer, K-rauta. 

Få flere tips om utekjøkken i vårt nyhetsbrev